1. Kāpēc Latvijas kaķis neēd Īrijā audzēto gaļu?
2. Kāpēc lielveikalos netirgo Latvijas gaļu?
Kāpēc Latvijas gaļas lopu audzētāju produkcija netiek tirgota Latvijas lielveikalu tīklos - bieži vien ir politisks un ekonomisks aspekts, tiek aizsargātas citu tirgu intereses. Otrs iemesls, ko min ar pārtikas saimniecību saistītās amatpersonas, ir piesauktā latviskā mentalitāte - latviešu nespēja kooperēties.
3. Cik ilgi gaļa nebojājas?
Gaļa var stāvēt ledusskapī piecas dienas - gaļai veidojas pašai sava normāla aizsargkārta, un, ja to sajauc ar modificēto atmosfēru, tad aizsargkārtas nav. Piecas dienas pie +2C gaļa glabāsies bez redzamiem bojājumiem.
4. Vai vecu gaļu var «uzlabot»?
«Tad jau vieglāk ir gaļu, kam tuvojas lietošanas termiņa beigas, sasaldēt, atlaidināt un nelikumīgi pārdot kā svaigu, to vieglāk izdarīt nekā sašpricēt,» pačukst tirgotāji. Gaļas industrijā ir normāli, ja šķiņķa gabalā pirms karstās kūpināšanas ievada sāls šķīdumu ar sāls injekcijām, bet, lai svaigai gaļai veiktu šādas darbības, negodīgie ieguldījumi neattaisnosies, uzskata gaļas pārdevēji Rīgā Matīsa tirgū.
5. Kāpēc laboratorijai jābūt neatkarīgai?
Kautuves atved paraugus pārbaudei, kur var nodot gaļas paraugu analīzes līdz pat pulksten 22. Lai novērstu slimību perēkļu izplatību, gaļas audzētāji, kāvēji vienlaikus nedrīkst būt gaļas tirgotāji. Latvijā pieņemts likums, ka sertificēts veterinārais dienests pārbauda gaļu jau kautuvēs, to pēc tam sūta uz tirgiem, kur atkārtota veterinārā pārbaude vairs netiek veikta.
6. Ko nozīmē «nogatavināta» gaļa?
Ja Mārtiņš Rītiņš kā kaut ko īpašu saka, ka savā restorānā gatavo ēdienu tikai no «nogatavinātas gaļas», tad tas ir veikls mārketinga triks. Tas nenozīmē kaut ko īpašu. Ja saimnieces vēlas pagatavot labu maltīti no gaļas, tad tirgū, veikalos var iegādāties tikai «nogatavinātu gaļu». Citādu nemaz nedrīkst tirgot! «Nogatavinātā» gaļa nozīmē, ka pēc nokaušanas, atasiņošanas gaļa vismaz vienu divas diennaktis nolikta «nogatavoties» un no tās ēdienu negatavo. Šajā laikā notiek gaļas fermentācijas procesi.
7. Kas ir aizsargatmosfēra?
Fasēšanas procesā iepakojumā gaisa vietā tiek ievadīta neitrāla gāze, kas aizsargā iesaiņoto gaļas izstrādājumu no skābekļa iedarbības.