Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Demokrāti apstiprinās Trampa pretinieci

Pēc asas retorikas pilnā, plaģiātisma skandālu un viļņošanos pasaulē izraisījušā ASV Republikāņu partijas konventa pagājušajā nedēļā, kurā par partijas kandidātu Valsts prezidenta amatam tika apstiprināts Donalds Tramps, kārta pienākusi demokrātiem. Ja nenotiks kas absolūti negaidīts, Demokrātu partijas konvents šonedēļ par D. Trampa konkurenti ASV prezidenta vēlēšanām apstiprinās Hilariju Klintoni.

Vēsturisks brīdis

4769 demokrātu delegāti no 50 ASV štatiem un teritorijām no pirmdienas līdz ceturtdienai pulcēsies uz konventu Filadelfijā Pensilvānijas štatā. Lai H. Klintones kandidatūra tiktu oficiāli apstiprināta, viņai jāiegūst 2383 delegātu atbalsts. Priekšvēlēšanu cīņā pret senatoru Bērniju Sandersu H. Klintone jau nodrošinājusi 2220 delegātu balsis, un 591 partijas superdelegāts ir solījis atbalstīt viņu konventā.

Gaidāms, ka uzrunas konventā teiks prezidents Baraks Obama, pirmā lēdija Mišela Obama, viceprezidents Džo Baidens, senators B. Sanderss, bijušais prezidents Bils Klintons un H. Klintones meita Čelsija Klintone.

Ja demokrāti apstiprinās H. Klintones kandidatūru, tas būs vēsturisks brīdis ASV vēsturē, jo pirmo reizi lielās partijas kandidāte ASV prezidenta vēlēšanām būs sieviete. Par to, ka tas notiks, ir pārliecināta H. Klintones nākamā pretinieka D. Trampa nometne. Neviena diena Republikāņu partijas konventā pagājušajā nedēļā nepagāja bez pārmetumu izteikšanas H. Klintonei un viņas apsaukāšanas.

Divas principiālas lietas, ko pārmet H. Klintonei, ir, ka viņa, esot valsts sekretāra amatā, dažas reizes izmantojusi privāto e-pasta adresi darba vēstulēm un ka nav nodrošinājusi ASV diplomātiskās misijas ēkas pienācīgu aizsardzību Lībijā, kā dēļ islāmisti uzbrukumā ēkai nogalināja diplomātu. Gan parlamentārā izmeklēšanas komisija, gan Federālais izmeklēšanas birojs, gan prokuratūra nav konstatējusi, ka pret viņu būtu jāsāk kriminālvajāšana. Taču republikāņu konventa laikā viens no biežāk skandētajiem saukļiem bija Lock her up! (Ieslogiet viņu!). Vairākkārt runātāji aicināja ietērpt H. Klintoni cietumnieka kombinezonā vai svītrainās drānās un ielikt aiz restēm. Viens no delegātiem Ņūhempšīras pārstāvju palātas deputāts Als Baldasāro radio intervijā paziņoja, ka «Hilarija Klintone jāaizved uz šautuvi un jānošauj par dzimtenes nodevību».

Pats D. Tramps konventa noslēguma runā uzsvēra, ka H. Klintoni raksturo «slikti instinkti un sliktu lēmumu pieņemšana», kas padarījuši valsti vāju un nedrošu. Viņš nodēvēja H. Klintoni par speciālo interešu marioneti, kura esot apņēmības pilna saglabāt negodīgo sistēmu Vašingtonā, ignorējot miljoniem darbinieku intereses, kuri zaudējuši darbu, jo uzņēmēji darbvietas izvieto ārzemēs. «Hilarijas Klintones nostāja ir, ka nekas nemainīsies. Mana nostāja ir, ka lietām jāmainās un jāmainās tūlīt pat,» paziņoja D. Tramps.

Starptautiskā pieredze

Piektdien Huffingtonpost.com publicētajā lielāko aptauju apkopojumā H. Klintone apsteidza D. Trampu. Par viņu gatavību balsot izteica 43,5% aptaujāto, par D. Trampu - 40,6 procenti. Demokrātu konventam būs jāpieņem arī partijas platforma, kurai jāatbild uz to vēlētāju jautājumiem, kas vēl svārstās, vai atbalstīt H. Klintoni.

Viņas priekšrocība ir politiskā pieredze, ko nodrošinājuši gadi, esot pirmajai lēdijai, senatorei, valsts sekretārei. Viņa to nav kautrējusies izmantot, sociālajos tīklos un uzstāšanās reizēs komentējot D. Trampa izteikumus un norādot, ka tie lielākoties ir populistiski vērtējumi un solījumi, kas ir tāli no realitātes.

Atšķirībā no D. Trampa viņa ir solījusi atvieglot nelegālo migrantu legalizēšanos ASV, pastiprināt ierobežojumus ieroču tirdzniecībai un lietošanai, aktivizēt diskusiju par atteikšanos no nāvessoda.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?