Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Deputāti sākuši laiskoties

Latvija vairs nedeg zilās ugunīs, kā situāciju pirms Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā raksturoja toreizējais premjers Indulis Emsis (ZZS), kura laikā likumos bija jāveic ievērojamas izmaiņas un arī Saeima bija noslogota. Šo vēsturisko citātu atcerējās Vienotības frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis, kad Diena lūdza izskaidrot, kāpēc jau trešo ceturtdienu Saeimas sēdes ilgst aptuveni stundu un diena vēl nav pusē, kad tautas priekšstāvji, uzvilkuši mēteli, cits pēc cita atstāj parlamenta ēku.

Vīlušies varētu būt arī tie, kuri sagatavojušies darbam parlamentā sekot līdzi pie radioaparāta, kur translē sēdes. «Man nav padarīta darba sajūtas,» pēc kārtējās īsās sēdes ironiski sūkstījušies vairāki jaunie deputāti.

Premjera pārstāvētās Vienotības frakcijas līderis atzīst, ka varbūt viss gluži likumos vēl nav kārtībā, taču valdības pūliņi pārsvarā ir veltīti budžeta konsolidācijai un likumprojektu rakstīšanai patiešām neatliekot laika. Kā zināms, lielu daļu projektu sagatavo ministriju ierēdņi, kuriem ir iemaņas, kādas likumu rakstīšanā, iespējams, ir tikai retajam deputātam. Dzintaram Ābiķim (Vienotība), kurš vienīgais parlamentā nepārtraukti strādājis kopš 1990.gada, nešķiet gudri pārmest deputātiem, ka tik maz laika viņi pavada Saeimas sēdēs. «Jo vairāk attālināmies no 1990.gada, kad pēc neatkarības atjaunošanas bija jārada daudzi likumi, jo mazāk Saeimai darba. Tas ir loģiski,» uzskata Dz. Ābiķis, pēc kura domām, īsas sēdes ir kvalitatīva komisiju darba rezultāts. Ja visas diskusijas notiek komisijās, tad sēdēs vairs atliek tikai nobalsot. Daļēji tā varētu būt, jo 9.Saeimā deputāti daudzas stundas klausījās neauglīgas diskusijas, no kurām sausais atlikums bija niecīgs. 10. Saeimā debašu kvalitāte patiešām ir augstāka. Taču arī komisiju sēdēs deputāti nav pārāk noslogoti.

Uz to, ka šī Saeima pārāk maz strādā, norādīja arī Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis pēc tam, kad saņēma partneru pārmetumus par koalīcijas līguma pārkāpšanu, atbalstot opozīcijas ierosinātās izmaiņas Ministru kabineta iekārtas likumā. «Ja opozīcijai ir jēdzīgs priekšlikums, par to ir jādiskutē. Es tur neredzu nekādu grēku, jo nav pareizi noraidīt opozīcijas ierosinājumus, kas ir tendēti uz sistēmas uzlabošanu,» teica A. Brigmanis, mudinot pretēji ierastajai praksei komisijām nodot arī visas racionālas opozīcijas ierosmes. Tad komisijas tās varēs izvērtēt un paust attieksmi. Jānis Dombrava (Visu Latvijai!-TB/LNNK), kurš ceturtdien sēdē publiski norādīja, ka Dz. Zaķa vietā balso kolēģi, ir arī pamanījis, ka atšķirībā no VL-TB/LNNK un Par labu Latviju!, kuras ik nedēļu iesniedzot projektus, valdības partijas tos piedāvājot daudz retāk. «Nav skaidrs, ko dara valdība, ja deputāti par vienas stundas darbu saņem tādu algu, kādu cits nedēļas laikā nevar nopelnīt,» pukojās Ainārs Šlesers (PLL). Saskaņas centrs plāno drīzumā iesniegt likumprojektu paketi par lobismu, kas nav reglamentēts. SC frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs domā, ka «valdošā koalīcija tikai grābstās ap savām kļūdām, tās labojot, bet neraksta likumus».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?