Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Deputātus nevajag gaidīt, viņus vajag aicināt

Nesen tviterī Saeimas deputātei Lolitai Čigānei no Vienotības tika vaicāts, vai viņa joprojām apmeklē vēlētājus Kundziņsalā, Centrāltirgū un stacijas laukumā kā pirms vēlēšanām. Šajos objektos L. Čigāne patiešām vairs neuzrunā cilvēkus. Tagad viņa kopā ar kolēģēm Rasmu Kārkliņu un Ilzi Viņķeli ar vēlētājiem tiekas daudz mājīgākajās Latvijas Nacionālās bibliotēkas telpās un par to interesentiem arī paziņo minētajā sociālajā tīklā.

Kur vēlētāji var sastapt savu deputātus, iespējams uzzināt vairāku politisko spēku interneta mājaslapās. Ja cilvēki vēlas uzaicināt politiķi pie sevis, var rakstīt vēstuli uz Saeimu - tās interneta mājaslapā ir norādīts, kā ar deputātiem sazināties.

Vairākas nedēļas Diena tautas priekšstāvjiem vaicāja, kā viņi ir pavadījuši piektdienu un ko darījuši pirmdienās. Arī nedēļas pirmajā dienā daļai deputātu Saeimā nav nepieciešams uzturēties. Tad notiek tikai Saeimas prezidija sēdes, kopā sanāk Vienotības frakcija, Zaļo un Zemnieku savienības valde un koalīcijas pārstāvji. «Man bija tikšanās. Tikai jāatceras, kur,» pirms pāris nedēļām par norisēm aizvadītajā piektdienā stāstīja Jānis Ādamsons (SC). Pēc brīža viņš atcerējās, ka tikšanās bijusi viņa dzīvesvietā Suntažos «ar kādiem desmit cilvēkiem neformālā gaisotnē». Lūgts raksturot «sauso atlikumu» no tās, deputāts atbildēja: «Un kāds sausais atlikums ir no atrašanās parlamentā?»

Tā bijis vienmēr, ka pirms vēlēšanām ar milzīgu intensitāti politiķi dodas pie vēlētājiem, bet pēc vēlēšanām tikšanās apsīkst. Uzticoties pašu deputātu stāstītajam, viņus var iedalīt vairākās grupās. Vieni piektdienās daudz laika atvēl sev un neredz nepieciešamību braukt pie vēlētājiem. Šajā grupā ir daļa opozīcijas deputātu, taču ar izņēmumiem. Piemēram, Tautas partija praktizē vēlētāju pieņemšanu partijas birojā. Visu Latvijai!-TB/LNNK ar cilvēkiem tikās pat ļoti aktīvi, bet tas bija saistīts ar nepieciešamību savākt parakstus par pāreju uz valsts valodu skolās. Viena politiķu grupiņa galvenokārt brauc uz savas apvienības nodaļām reģionos un tiekas ar savu partiju biedriem. Vēl ir deputāti gan no koalīcijas, gan opozīcijas, kuri piektdienās piedalās dažādos pasākumos, piemēram, Latvijas Avīzes organizētajās grāmatu dienās, konferencēs un semināros.

Ievērojama daļa lauku deputātu tiekas ar cilvēkiem pašvaldībā, kurā paši dzīvo, un šī sadarbība ir saistīta ar konkrētās teritorijas interešu lobēšanu. Uzskatāms piemērs ir Jānis Klaužs (ZZS), kurš apmeklētājus, kas pārsvarā ir uzņēmēji, pieņemot Līvānu novada domē. Tie, kas vēlas ar deputātu tikties, nedēļas laikā var pieteikties pie viņa palīdzes. Bijušais Jaunpiebalgas novada vadītājs Laimis Šāvējs (ZZS) palīdzējis savam pēctecim sagatavot izglītības un zinātnes ministra Rolanda Broka vizīti novadā. Vēlētājus partijas birojā Rēzeknē sagaida arī viņu partijas biedrs Staņislavs Šķesters, kurš uzskaitīja daudzas sava novada iestādes, ko jau paguvis apmeklēt. Ir iespaids, ka pabērna lomā palikuši novadi, no kuriem neviens nav ievēlēts Saeimā.

Taču Ivetas Grigules (ZZS) tikšanos grafiks pārsniedza vienas pašvaldības robežas. Bija vairāki deputāti, kuri regulāri organizē darbu ar vēlētājiem. Viņu vidū ir arī Ingmārs Čaklais (Vienotība), kurš, piemēram, bijis Aizkrauklē kopā ar kolēģiem Ansi Saliņu un EP deputāti Inesi Vaideri. «Mani interesē atgriezeniskā saite, un esmu nolēmis doties pie tiem, pie kuriem biju pirms vēlēšanām. Cilvēkiem ir iespaids, ka deputāti sēdēs guļ, jo redz tikai to, ko rāda televīzijā. Pārliecinu, ka strādājam arī komisijās,» stāstīja I. Čaklais. Šajos braucienos nākoties konstatēt, ka valdības lēmumi netiek pietiekami skaidroti. Atbildot uz jautājumiem, nelielā auditorijā ir iespējams šo nepilnību novērst. Tikšanās notiek dažādās vietās, piemēram, Salaspilī esot noīrēta telpa kultūras namā, izliekot paziņojumu. I. Čaklais aicina cilvēkus nevis lamāt valdību, bet skaidri definēt problēmu, jo tikai tad deputāti var to aktualizēt.

Sistemātiski jau vairākus sasaukumus vēlētājus apmeklē arī Valērijs Agešins, kurš cilvēkus pieņem ne tikai Saskaņas centra birojā Liepājā, bet tiekas arī ar cilvēkiem Talsos, Saldū un citās Kurzemes pilsētās, kā arī Rīgā, kur pieņem tos, kuri pieteikušies Saeimas apmeklētāju centrā. Daži deputāti bija devušies arī uz ārzemēm, piemēram, Raimonds Rubiks (SC) pirms dažām nedēļām Glāzgovā ticies ar studentiem no Latvijas, kas mācās Anglijā. Tikai nedaudzi deputāti atzina, ka vēlētāju dienu vai daļu tās ir veltījuši sev. Viens no viņiem bija Boriss Cilevičs (SC), kurš kādā piektdienā pēc konferences aizvedis uz treniņu dēlu Leonīdu Cileviču, kurš ir jauniešu pasaules čempions dambretē. Tā kā abiem sanāk reti tikties, šī bijusi viena no iespējām ceļā parunāties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?