Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Desmit padomi, kā nodzīvot ilgāk

Jauns pētījums, kas publicēts žurnālā British Medical Journal, pierāda, ka novecošanu visvairāk ietekmē dzīvesveids, nevis gēni. Tajā teikts, ka iespējams uz pusi samazināt saslimstības ar trieku risku, ja vien katru dienu tiktu ievēroti šādi noteikumi: 30 minūšu ilga sportiska aktivitāte, piecas porcijas dārzeņu un augļu dienā, nesmēķēt un samērīgi lietot alkoholu. Neskaitot šos priekšnosacījumus, būtu jāievēro vēl daži noteikumi.

1.Neej pensijā. Pierādījumi liecina, ka cilvēkiem, kuri aiziet no darba un vairs nestrādā, ir lielāka hronisko saslimšanu iespējamība drīz pēc aiziešanas pensijā. Novecošanas pētniecības eksperti stāsta, ka Kjanti reģionā Itālijā, kur ir augsts simt gadu sasniegušu cilvēku procentuālais skaits, ievēro citādu brīvā laika pavadīšanas režīmu. Pēc aiziešanas pensijā cilvēki lielāko dienas daļu pavada, strādājot savās mazajās saimniecībās, audzējot vīnogas vai dārzeņus. Viņi turpina būt aktīvi. Ja saimniekošana nepatīk, to var aizvietot ar kādu brīvprātīgā darba aktivitāti.

2.Lieto zobu diegu katru dienu. Tas palīdzēs uzturēt kārtībā artērijas. Ņujorkas Universitātē 2008.gadā veikts pētījums rāda, ka ikdienas zobu diega lietošana samazina smaganu slimību iespējamību, kuras izraisa baktēriju veidošanos mutē. Tiek uzskatīts, ka šīs baktērijas, nonākot mūsu asinsritē, veicina asinsvadu piesārņošanu, radot lielāku risku saslimt ar sirds slimībām. Pētnieki iesaka lietot zobu diegu divreiz dienā, ja vēlaties cerēt uz ilgu dzīvi.

3.Kusties. «Vingrojumi ir vienīgais patiesais jaunības saglabāšanas veids, kas eksistē,» uzskata Džejs Olšanskis, medicīnas un novecošanas pētniecības profesors no Ilinoisas Universitātes Čikāgā. «Tas ir tik pat svarīgi, kā reizi pa reizei ieeļļot savu auto, lai tas ripotu labāk.» Pētījumi pierāda, ka vingrinājumi uzlabo garastāvokli, uztveres spējas, līdzsvaru, muskuļu masu un kaulus. Efektīva ir arī 30 minūšu ilga pastaiga ik dienu. Ideāla ir arī muskuļu veidošana ar spēka treniņu palīdzību, arī joga.

4.Ēd šķiedrvielām bagātus graudaugu ēdienus. Graudaugu ēdieni, it sevišķi, ja tie tiek ēsti brokastīs, palīdz uzturēt stabilu cukura līmeni asinīs visas dienas garumā. Tas samazina diabēta risku.

5.Guli vismaz sešas stundas. Tā vietā, lai izvairītos no negulēšanas un pagarinātu savu dienu, guli vairāk un paildzini savas dzīves ilgumu par vairākiem gadiem. Miegs ir svarīgs, tā tiek regulētas un atjaunotas ķermeņa šūnas. Vecākiem cilvēkiem nepieciešams vismaz sešu stundu ilgs miegs, lai panāktu dziedinošu efektu. Tiem, kuri sasniedz simt gadu vecumu, gulēšana ir viena no prioritātēm.

6.Ēd veselīgi un iztiec bez pārtikas piedevām. Pierādīts, ka cilvēki, kuru uzturs ir bagāts ar selēnu, beta karotīnu, vitamīniem C un E, ilgāk saglabā prāta asumu. Diemžēl nav pierādījumu, ka šādu efektu radītu arī tablešu ar līdzīgu sastāvu lietošana. Izvairies no baltajiem ēdieniem, kas nav bagāti ar uzturvielām, piemēram, baltmaize, milti, cukurs. Ar uzturvielām bagāti ir krāsainie dārzeņi, augļi, tumšā maize un graudaugi.

7.Dzīvo mierīgi. Pētījumi liecina, ka simtgadnieki ilgi nekavējas pie problēmām, uztraukumiem par nepatikšanām. Cīņā ar stresu var palīdzēt, piemēram, jogas nodarbības, vingrošana, meditējot vai dziļa elpošana.

8.Dzīvo kā septītās dienas adventists. Amerikāņiem, kuri sevi dēvē par sepītās dienas adventistiem vidējais iespējamais dzīves ilgums ir 89 gadi, ilgāks nekā «vidējam amerikānim». Viens no reliģijas pamatprincipiem ir mīlēt savu ķermeni, kas ir iegūts no Dieva, tas nozīmē nesmēķēt, nelietot alkoholu un neiegrimt pārmērībās ar saldumiem. Viņi izvēlas veģetāru diētu, kurā iekļauti augļi, dārzeņi, pupas un rieksti. Dienas režīmā iekļautas arī sporta aktivitātes un liela uzmanība pret ģimeni un sabiedrību.

9. Seko ieradumiem. Simtgadnieki ievēro noteiktu rutīnu - noteiktu diētu un izpilda noteiktus vingrinājumus. Iet gulēt un ceļas vienā un tajā pašā laikā. Tas palīdz ķermenim saglabāt līdzsvaru.

10.Esi sabiedrisks. Lai izvairītos no depresijas, svarīgi uzturēt regulāru kontaktu ar draugiem un saviem mīļotajiem cilvēkiem. Depresija ir izplatīta parādība vecāka gadagājuma atraitņiem un atraitnēm. Ja tiek uzturēti ikdienas kontakti ar draugiem, cilvēkam rodas sajūta, ka viņu kāds pieskata un uzmana.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?