Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Diendusa un šokolāde

Aija Putniņa ir viena no Latvijas basketbola izlases meitenēm. Kad lasāt šo rakstu, Eiropas čempionāts jau ir sācies, taču mēs ar Aiju tiekamies parkā pirms došanās uz spēlēm Liepājā. Svelme, bet Aija saka - jāizmanto katra iespēja pabūt saulē, citādi visu laiku treniņi. Basketbols paņem daudz laika. Bet, kamēr veselība laba, un, to sakot, Aija nospļaujas, viņa tam ir gatava veltīt dzīvi.

Kā, esot profesionālajā sportā, izdodas saglabāt sievišķību?

Nekačājos. Trenažieru zālē nepavadu stundas, nedzenu muskuļu masu. Vairāk strādāju pie ātruma, izturības. Lai dabūtu muskuļus, jādzer proteīnu šeiki, bet mums svarīgākais noturēties ātrumā. Basketbolā ir sievietes, kuras pašas par sevi ir vīrišķīgas. Daudz no svara ir arī gēni. Kāda esmu, tāda esmu.

Būt garai uz laukuma ir priekšrocība. Kā dzīvē?

Ir plusi, ir mīnusi. Mīnusi - atrast atbilstošas drēbes un kurpes. Par augumu gan man nav kompleksu. Pamatskolā biju garākā, pat par džekiem. Patīk būt garai - vairāk ievēro, atskatās. Pat papēžus uzvelku. Es esmu normāla, bet citi īsi - jokoju.

Kā relaksējies pēc treniņiem, spēlēm?

Sēžu aukstā vannā. Ūdeni +10 grādi, nosēžu 10-15 minūtes. Ja treniņā piedzītas kājas, aukstā ūdenī tās ātrāk atjaunojas. Uzlabojas asinsrite. To cenšos darīt katru dienu. Tā labāk jūtos. Saslimt nevaru, esmu pieradusi.

Kas īpašs tev jāēd?

Svarīgi, lai ēdiens ātri pārstrādātos, lai nav smagi un grūti skriet. Jāpiedomā, cik stundu pirms treniņa, spēles ēdu un ko ēdu. Man rituāls ir makaroni ar vistiņu. Viegls ēdiens, ātri pārstrādājas, un spēlē ir enerģija. Ja uzēdu kaut ko neveselīgāku, neuztraucos, jo treniņā visu noskrienu. Pat burgeru apēdu, sevi palutinu. Sportistiem ir ātrāka vielmaiņa. Vieglāk zaudēt svaru. Uzturā lietoju arī augļus, dārzeņus. Pagājušo gadu spēlēju Spānijā. Draugu vēl nebija, un sāku gatavot ēst. No sākuma stāvēju pie atvērta ledusskapja un zvanīju mammai, jautāju, ko no šitā un šitā var pagatavot. Vēlāk sāku meklēt receptes internetā. Veselīgi.

Dzer vitamīnus?

Īsti neaizraujos, jo ēdu pietiekami daudzveidīgu pārtiku. Ja ir lielāka slodze, tad gan dzeru minerālvielas un vitamīnus, lai labāk atjaunotos ķermenis.

Vai fiziskā slodze nozīmē, ka mazāk slimo?

Saaukstēties pēc fiziskas slodzes ir vieglāk, ķermenis ir novājināts. Piemēram, jāpieskata sevi, lai ārā neizietu ar slapjiem matiem, tad nākamajā dienā ir iesnas. Ja zālē caurvējš, arī vieglāk apaukstēties, savilkt muskuļus.

Vai guli diendusu?

Jā, pasnauduļoju. Ja pa dienu atpūšos 15 minūtes, spēki ir atjaunoti. Ja treniņu nav, arī tad ielienu gultā uz piecpadsmit minūtēm. Nav tā, ka guļu miegā, vairāk atpūtinu ķermeni. Bet, ja aizmiegu, ir vēl labāk. Vienmēr lieku modinātāju. Citādi varu nogulēt piecas stundas.

Esi rīta vai nakts cilvēks?

No rītiem grūti pamosties, lieku trīs modinātājus. Pamosties palīdz auksta duša. Naktīs varu būt augšā ilgi, skatos TV līdz trijiem naktī. Ja trenējos divas reizes dienā un katru dienu, vakarā grūti aizmigt. Miegs nāk, bet ķermenis nevar atslēgties. Tad rīta un vakara rituāls ir dzert zāļu tējas. Vakarā nomierinošās. Iziet pastaigā, izkustēties, lai ķermenis nomierinās. Guļu bez spilvena. Ja esmu gulējusi uz spilvena, galva otrā dienā dulla.

Vai sportistiem ir kaitīgi ieradumi?

Pārāk daudz ēdu šokolādi. Bet pēc treniņa esmu pārāk nogurusi, lai sev kaitētu un ļautu zust spēkiem. Nekad nepīpētu. To nevaru ciest. Ja esmu telpā, kur smēķē, sevi nosodu. To ķermenim negribētu nodarīt.

Kas tevi uzmundrina?

Enerģijai vienmēr jāapēd banāns pirms spēles un treniņa. Tas dod psiholoģisko pārliecību. Dažkārt arī šokolāde.

Kas uztur labā formā, kad nav treniņu?

Pastaigas svaigā gaisā. Dzīvoju ārpus Rīgas, pie mājas ir ezers, vasarā var peldēties, ziemā paslidot. Vasarā pludmalē paspēlēju volejbolu, spēlēju tenisu. Bez fiziskas aktivitātes nevaru.

Kā uz laukuma sadzīvo ar tik dažādiem raksturiem?

Laukumā attiecības ir skarbākas. Bet pēc spēles tās ir labākas. Jāmeklē kopīga valoda. Kas nepatīk, to aizmirstu. No visiem cilvēkiem atpūšos, esot dabā viena pati. Piemēram, nokliedzos mežā. Tas nomierina.

Kosmētiku spēles laikā lieto?

Dažkārt uzkrāsoju acis, ja spēli pārraida pa TV. Bet seja sasvīst. Labāk nekrāsot, jo uz spēli jau nenāk skatīties, kā izskatos. Treniņā par to nedomāju, bet, izejot cilvēkos vai brīvdienās, - gan.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?