Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Dimanta vadītā NEPLP nepadosies

Centieniem atbrīvot Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) locekļus Aināru Dimantu, Aiju Dulevsku, Daini Mjartānu un Ivaru Zviedri varētu būt tālejošāki mērķi, kas saistīti ar iespējamiem plāniem politiski ietekmēt sabiedrisko mediju vadību. To Dienai pieļāva NEPLP priekšsēdis A. Dimants, kurš neredz juridiski pamatotus iemeslus padomes atsaukšanai. To pēc deputāta Artusa Kaimiņa (LRA) iniciatīvas ierosināja četru politisko spēku līderi - arī Vienotības priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa un Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija kopā ar Publisko izdevumu un revīzijas komisiju iesniegumu skatīs 2. jūlijā, klātesot iesniedzējiem un NEPLP locekļiem. Sestdien, 27. jūnijā, abu pušu pārstāvjus uz diskusiju aicina arī Latvijas Žurnālistu asociācija. Cilvēktiesību komisijas priekšsēdētāja Inese Laizāne (NA) jau pāris dienu pirms šī dokumenta iesniegšanas bija redzējusi to A. Kaimiņam rokās, taču nesteidza iesniegumu parakstīt. Viņu pārsteidzis partneru atbalsts tik neizdiskutētam priekšlikumam. NEPLP ir neatkarīga iestāde, un tās atsaukšanai nepieciešami nopietni juridiski pamatoti iemesli, Dienai atzina I. Laizāne. Kā vājo vietu viņa redz arī norādi uz padomes locekļu reputāciju, kas, viņasprāt, jāvērtē katrā gadījumā individuāli; politiķei būtu grūti apšaubīt, piemēram, A. Dulevskas reputāciju.

No iesniedzēju teiktā radās iespaids, ka viņi vēlas atbrīvoties tikai no NEPLP priekšsēža A. Dimanta. Taču padomes priekšsēdi tās pārstāvji izraugās no sava vidus, savukārt viņš individuāli neko neizlemj. Visi NEPLP lēmumi ir koleģiāli pieņemti, un padome kopīgi uzņemas par tiem atbildību, Dienai atgādināja A. Dimants, kurš ieradīsies uz komisiju kopsēdi un ir noskaņots pārliecināt deputātus, ka «nav iestājies neviens tāds gadījums, uz kura pamata mūs varētu atbrīvot». Ja runā par reputāciju, viņaprāt, «būtu ļoti labi, ja katrs paskatītos uz savu reputāciju». Par Valsts kontroles ziņojumā minētajiem faktiem, kuros norādīts uz neefektīvu finansējuma izlietojumu, Latvijas Televīzijas (LTV) un Latvijas Radio vadība jau ir sniegusi atbildi.

Pēc nepilna gada beidzas LTV valdes priekšsēža Ivara Beltes pilnvaras. NEPLP izvēlas arī sabiedrisko mediju vadību. Nesen Saeima padomē ievēlēja Daci Ķezberi, uz kuru iesniedzēju prasība neattiecas. Ja NEPLP nenotiks pienākumu pārdale, D. Ķezbere pārraudzīs LTV. A. Dimants lika saprast, ka ierosinājuma patiesais mērķis varētu būt politiskās ietekmes palielināšana sabiedriskajos medijos, kam padome esot šķērslis, jo stingri iestājas par LTV un Latvijas Radio redakcionālo neatkarību. Vienotības līdere Solvita Āboltiņa kategoriski to noraidīja un sacīja: «Mani neapmierina Dimanta kunga darbs. Parlamenta uzdevums ir vērtēt, vai nodokļu maksātāju nauda tiek izlietota lietderīgi.»

Ierosinājumu atbrīvot četrus NEPLP locekļus parakstījuši deputāti no Latvijas Reģionu apvienības, Vienotības, ZZS un No sirds Latvijai. Tam nepievienojās Saskaņa, kā arī Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA), kuras līderis Raivis Dzintars Dienai atzina, ka varot tikai minēt iesniedzēju neatklātos mērķus. «Varbūt tas ir signāls Nacionālajai apvienībai, lai mēs esam pielaidīgāki, jo pastāv arī citas matemātiskās konstrukcijas,» sacīja R. Dzintars, kurš gan netic, ka varētu veidot citu koalīciju. Iespējams, tā esot vienošanās ar opozīciju par jaunu NEPLP sastāvu. Taču R. Dzintars atzina, ka tikšanās ar A. Dimantu nav radījusi pārliecību par viņa spējām ieņemt padomes priekšsēdētāja amatu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?