Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Divi mākslinieki satiekas Rīgā

Aiva Kalve

Viens no mākslas un mūzikas cienītāju maršrutiem ved uz Kauņu, kur ir Mikalojus Konstantina Čurļoņa Nacionālais mākslas muzejs. Bet 2014. gads - Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas gads - ļauj piedzīvot neparastas tikšanās. Un viena no tām ir divu spilgtu un savdabīgu XIX un XX gadsimta mijas mākslinieku tikšanās vienā kultūras telpā. Latvieša Rūdolfa Pērles (1875-1917) un lietuvieša Mikaloja Konstantina Čurļoņa (Mikalojus Konstantinas Čiurlionis, 1875-1911) darbi kopš pagājušās nedēļas un līdz pat 23. martam skatāmi izstādē mākslas muzejā Rīgas birža. Starp citu, zināms, ka Rūdolfs Pērle par vienu no laikmeta nozīmīgākajiem māksliniekiem atzinis Mikaloju Konstantinu Čurļoni. Lai gan laikabiedri, abi mākslinieki tā arī dzīvē netikās. Nu tas notiek pēc simts gadiem Rīgā.

Izstādes kuratore mākslas zinātniece Dace Lamberga ir gandarīta, ka vienlaikus ar izstādes atklāšanu klajā nākusi arī viņas sastādītā un izdevniecības Neputns izdotā monogrāfija Rūdolfs Pērle, kas ir grāmatu sērijas Latvijas mākslas klasika pirmais izdevums.

Kāpēc abu mākslinieku darbi ir vienā izstādē? «Par savai daiļradei nozīmīgu gleznotāju Rūdolfs Pērle atzina simbolistu Mikaloju Konstantinu Čurļoni. Abiem māksliniekiem bija atšķirīga profesionālā izglītība, taču abu gars līdzīgi smaka Pēterburgas lielpilsētas džungļos, abiem tuva bija dzimtenes daba un bezgalīgā ilūziju un fascinējošo sapņu pasaule,» stāsta D. Lamberga. Rūdolfu Pērli ļoti iespaidoja Čurļoņa māksla - romantisms, simbolisms, teiksmainība. Ja līdz tam Pērle bija reālistiski domājošs un redzošs, gleznoja ainavas un puķes, tad, sākoties Pirmajam pasaules karam, viņš pievērsās simbolisma tēmām. Pērles gleznās gan cilvēki neparādās, kā tas ir Čurļoņa mākslā.

Taču uz Kauņu Čurļoni skatīties būs jābrauc šā vai tā, jo uz Rīgu ir atvesta ļoti neliela daļa no tur esošajiem mākslas darbiem. M. K. Čurļoņa gleznas gan arī ļoti bieži izstāda ārzemēs, un nesen izstāde bija Beļģijā. Pašus slavenākos darbus nekur no Kauņas neizved un neizrāda. Rīgas biržā var apskatīt viņa eļļas gleznas, zīmējumus, fotogrāfijas. Tā kā Čurļonis pazīstams arī kā komponists, aplūkojamas arī viņa rakstītās nošu lapas. Izstādes atklāšanā koncertēja Čurļoņa mazmazdēls - Roks Zubovs. Viņš atskaņoja sava vecvectēva mūziku, jo Čurļoņa pirmā un arī nopietnākā izglītība ir mūzika.

Izstādē Rīgā atsevišķi izstādīti Rūdolfa Pērles akvareļi, Latvijas ainavas, studiju laika oforti. Starp citu, arī Rūdolfs Pērle, pirms sāka gleznot, agrā jaunībā bija apguvis citu profesiju un strādāja par daiļdārznieku. Iespējams, tieši tāpēc viņa puķu gleznojumi ir tik iespaidīgi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?