Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Divi soļi atpakaļ

Dagnija Blumberga*

Enerģētikā Ļeņina dancis «viens solis uz priekšu, divi soļi atpakaļ» turpinās un visprecīzāk raksturo Latvijas enerģētikas zinātnes nozarē notiekošo.

2010. gada decembrī Ekonomikas ministrija uz Briseli aizsūtīja cerīgu ziņojumu par to, ka un kā 2020. gadā kopējā enerģijas patēriņā sasniegsim 40 procentus atjaunojamo energoresursu (prognožu dokuments par atjaunojamo energoresursu īpatsvara bruto enerģijas galapatēriņā līdz 2020. gadam sasniegšanu). Ziņojumā parādīts, ka ir nepieciešami papildus atbalsta pasākumi, lai sasniegtu zaļās enerģijas mērķi Latvijā.

Latvijas Zinātņu akadēmijā (LZA) rīkotajā diskusijā šā gada februārī tika spriests par atjaunojamajiem energoresursiem. Tika nolemts, ka Latvijas atjaunojamo energoresursu mērķis 2020. gadā jāsamazina no 40 līdz aptuveni 36 procentiem. Ar šādu priekšlikumu Ekonomikas ministrijā vērsās Nacionālās enerģētikas konfederācijas prezidents, akadēmiķis Juris Ekmanis.

LZA saietā nerunāja par to, kas jādara, lai sasniegtu atjaunojamo energoresursu mērķi, nerunāja par to, kas būtu darāms, lai palīdzētu attīstīties. Tā nebija pirmā reize, kad LZA organizēja līdzīga rakstura diskusiju.

Ministru Kabinetā (MK) iesniegtajā projektā par valsts pētījumu programmām ir rakstīts: «Apstiprināt šādas valsts pētījumu programmas: «Inovatīvas enerģijas resursu ieguves un izmantošanas tehnoloģijas un zema oglekļa emisiju nodrošināšana ar atjaunojamiem energoresursiem, atbalsta pasākumi vides un klimata degradācijas ierobežošanai» prioritārajā zinātnes virzienā «Enerģija un vide (atjaunojamo enerģijas resursu ieguves un izmantošanas tehnoloģijas, klimata izmaiņas samazinošās tehnoloģijas un bioloģiskā daudzveidība)». Programmas vadītājs - Dr.habil.phys. J. Ekmanis, Fizikālās enerģētikas institūts.

Atklāts paliek jautājums: kas ir šā fenomena pamatā? Kas virza IZM katru gadu ieskaitīt LZA prezidenta J. Ekmaņa vadītā institūta kontā pa miljonam latu? Tā tas bija iepriekšējos četrus gadus - pa miljonam latu gadā. Tā tas būs nākamos četrus gadus, ja MK to apstiprinās.

Tas pat nav galvenais, ka miljoni tiek ieskaitīti, kaut arī tas notiek brīdī, kad izglītībai un zinātnei tiek mazināts budžets universitātēs, un nav arī tik svarīgi, ka regulāri tiek atskaitīti miljoni iestādei, kurā pēc definīcijas nav jaunu zinātnieku (maģistrantu un doktorantu studiju programmas ir tikai universitātēs.

Būtiski ir tas, ka par iepriekšējā periodā - no 2006. līdz 2009. gadam - veiktajiem darbiem netika veikta nopietna starptautiska ekspertīze par to, kas ir padarīts; netika izvērtēts, vai uzstādītie mērķi un uzdevumi izpildīti. Nav skaidrs, kāda ir pievienotā vērtība Latvijas energosektoram (arī ES) no šīs izpētes.

Kā šī pati zinātnieku komanda, kura jau četrus gadus ir veikusi zinātnisko izpēti un konstatējusi, ka atjaunojamo energoresursu mērķi 2020. gadā nav sasniedzami, spēs, notērējot nākamos četrus miljonus latu, kardināli mainīt savu viedokli un pateiks mums visiem priekšā, kas mums jādara, lai palielinātu biomasas īpatsvaru siltumenerģijas un elektroenerģijas ražošanai, lai straujāk uzsāktu vēja enerģijas un citu atjaunojamo energoresursu izmantošanu?

Nebūtu jau tas viss tik traģiski, ja vien enerģētikas zinātnes nozares izvēlētie flagmaņi tik cieši neturētos pie dabasgāzes un tādējādi nenovestu Latvijas siltumenerģijas gala lietotāju tarifa pacelšanu par 30 procentiem šobrīd un vēl vairāk - šoruden. Viņu un viņu proponēto ideju dēļ mēs grimstam dabasgāzes izmaksu un līdz ar to arī siltuma tarifu paaugstināšanas muklājā.

Būšu pateicīga premjeram un ministriem, ja tad, kad būs jābalso par nākamajiem miljoniem latu prioritāro zinātnes virzienu programmām, viņi atcerēsies, ka neesam Grieķijā.

Televizorā katru dienu skatos vienu un to pašu klipu, vienas un tās pašas sejas, kas mēģina man iestāstīt, ka ir Par labu Latviju. Es arī rakstīju šo rakstu tāpēc, ka esmu par labu Latviju, bet tikai tā ir cita Latvija. Tā ir Latvija, kurā cilvēki mainās, domā, analizē.

*RTU profesore, Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūta direktore, habilitēta inženierzinātņu doktore

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?