Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Dizaina mājoklis arī veciem cilvēkiem

Inga Patmalniece

Augstas dizaina kvalitātes mājoklis, kompakta dzīvojamā vide kļūst aktuāls un svarīgs jautājums seniora vecumā, uzskata arhitekts Toms Kokins. «Sabiedrība strauji noveco, un tendences rāda, ka veco ļaužu īpatsvars pieaug. Senioru vecumā aktuālas kļūst problēmas, par kurām iepriekš nebija raižu. Piemēram, virtuvē kļūst grūti aizsniegt augšējos skapīšus vai arī ir neiespējami pārvietoties pa istabu bloku mājā ar krāģīti (ratiņi, pie kuriem turēties, tādējādi atvieglojot staigāšanu - red.).» T. Kokins domā, ka apkārtējās vides sakārtošana, sākot jau ar mājvietu, senioriem palīdzētu neiesūnot un joprojām palikt aktīviem sabiedriskās dzīves dalībniekiem.

Latvijas Mākslas akadēmija, noslēdzot trīs gadus ilgušo akadēmiski pētniecisko un radošo darbu Baltijas jūras reģiona transnacionālās sadarbības projektā StarDust, līdz 16. decembrim ikvienu interesentu aicina uz izstādi ES mājā Rīgā, Aspazijas bulvārī 28, kurā koncentrētā veidā iespējams apskatīt, kādus risinājumus senioru dzīves kvalitātes uzlabošanai piedāvā dizaineri un arhitekti.

Ekspozīcijā uzsvars likts uz diviem spilgtākajiem projekta sasniegumiem - starptautisko radošo darbnīcu Innovation Camp 2013 un senioriem pielāgoto mājokli Osis māja. Darbnīcā intensīvā kopdarbā vienojās septiņu Baltijas jūras reģiona valstu studenti. Viņi, smeļoties padomu un pieredzi no iesaistītajiem pasniedzējiem un uzņēmējiem, veselu nedēļu darbojās starptautiskās komandās ar mērķi izstrādāt ideju inovatīvam produktam senioru (65+) virtuvei. Daļa no radītajiem dizaina prototipiem novembra sākumā tika prezentēti StarDust noslēguma konferences apmeklētājiem Malmē Zviedrijā un tagad ir atceļojuši uz Rīgu.

Savukārt Osis māja ir eksperimentāls projekts ar domu pētīt nākotni, teic T. Kokins, kurš ir viens no tā autoriem. Osis māja ir augstas dizaina kvalitātes mājoklis ar kompaktu dzīvojamo vidi senioriem. Dzīves telpa iekārtota gan maksimāli ērta lietotājam, gan ekonomiska un videi draudzīga. Veselīga dzīves vide ir prioritāte, kur gaisa cirkulācija, dabīgie materiāli, dabīgās gaismas izvietojums un telpas uztveres psiholoģija kalpo cilvēka labsajūtai. Osis māja ir viegli pielāgojama, mobila telpa, kas neprasa liekas rūpes. Bez T. Kokina šī mājokļa projektēšanā piedalījās arī arhitekts Asens Čumovs un dizainers Rihards Funts.

ES mājā apskatāmā izstāde būs interesanta senioriem, dizaineriem, uzņēmējiem, jo tā ir iespēja mainīt līdzšinējo domāšanu un iespēja pieprasīt, lai ražotāji veido preces arī senioru vajadzībām, domā T. Kokins. «Dizaineru uzdevums ir risināt moderno laiku projektus. Te ir apskatāms viss, kas ir aktuāls,» saka arhitekts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?