Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Drāmas terapija kā radošuma treniņš

«Vai liks teātri spēlēt? Izklausās dramatiski!» sākotnēji ar bažām par iespēju apmeklēt drāmas terapijas nodarbības spriedušas seniores, kuras nu jau ar prieku un aizrautību apmeklē šīs nodarbības. Jo piesardzībai nav pamata.

Drāmas terapija ir jauns veselības aprūpes virziens Latvijā, lai gan pasaulē tā tiek praktizēta kopš pagājušā gadsimta 60. gadiem. Tā ir atsevišķa mākslu terapijas specializācija ar daudzpusīgu lietojumu. Šo metodi izmanto darbā ar dažādām klientu un pacientu grupām, lai palīdzētu cilvēkam izprast sevi, strādāt ar emocijām, domām un uzvedību, izpausties radoši, atraisīt spontanitāti. Tas palīdz uzlabot veselību, dzīves kvalitāti un veicināt personības izaugsmi.

«Šis ir radošuma treniņš,» kodolīgi terapijas būtību raksturo drāmas terapeite Anna Šteina. Šopavasar Studijā DCH sadarbībā ar Senior Baltic speciāli senioru vecuma ļaudīm sākts drāmas terapijas bezmaksas nodarbību cikls, ko vada Anna.

Par sevi caur objektu

Dažādos vecuma posmos atšķiras akcenti, ko izmanto drāmas terapijā. Senioriem ar tās palīdzību iespējams koriģēt uzvedību, celt pašapziņu, veicināt sociālās prasmes. Grupas dalībniekiem tas nozīmē aktīvu darbu ar sevi. Terapijā apvienoti vairāki elementi no lomu spēlēm, teātra, psiholoģijas un grupu psihoterapijas, ar kuru palīdzību var sasniegt terapeitiskus mērķus - dažādu nopietnu saslimšanu simptomu mazināšanos, psihisko un fizisko integritāti, personības izaugsmi.

Nodarbības laikā izmanto drāmas un teātra elementus - stāstus, pasakas, metaforas, sapņus, maskas, grimu, priekšmetus. «Manā arsenālā ir rekvizītu koferis ar parastajām, pirkstu un roku lellēm, maskām, rotaļlietām, lakatiem, cepurēm. Tas nenozīmē, ka katrreiz visi rekvizīti tiek izmantoti. Dažkārt cilvēks nevar pateikt, izstāstīt, raksturot, kā viņš jūtas, bet viņš var izvēlēties kādu no šiem objektiem un caur to atklāt savas izjūtas,» skaidro Anna Šteina.

Šie rekvizīti nekalpo kā noteikti simboli konkrēta dvēseles stāvokļa apzīmēšanai - viens izvēlas, piemēram, cūciņu, lai parādītu, cik labi jūtas, cits to izvēlēsies, lai pateiktu, ka tā juties savā grūtākajā brīdī.

«Patiešām, ir grūti stāstīt par sevi, bet terapeite to visu pasniedz tā, ka stāstām! Un tas ir labi un interesanti. Piemēram, mums lūdz salīdzināt sevi ar koku - es nekad par to neesmu domājusi. Man patīk visi koki, bet kādu attiecināt uz sevi?! Tās ir atklāsmes, kas palīdz sevis izzināšanā,» atzīst terapeitiskās grupas dalībniece Juta Miķelsone.

«Klasiskajā psihoterapijā mēs runājam viens pret vienu, turpretim drāmas un arī citās mākslas terapijās pa vidu ir medijs, caur ko cilvēks runā. Tā ir vieglāk - runāt par sevi caur objektu. Tiek pārrunātas izjūtas, emocijas, pārdomas, viss, kas noticis spēles telpā un saistās ar dzīvi. Cilvēks izventilē savas emocijas, un viņam kļūst vieglāk,» stāsta Anna Šteina.

«Tas palīdz atraisīties, un tieši tāpēc arī eju uz šīm nodarbībām, jo parasti svešu cilvēku klātbūtnē man bijis grūti runāt par sevi,» piebilst Juta Miķelsone.

Droša laboratorijas vide

Ar darbību, dažādām teātra tehnikām un mākslinieciskajiem izteiksmes līdzekļiem drāmas terapija var palīdzēt sevis izzināšanā un dzīves jēgas apzināšanā, attīstīt saskarsmes iemaņas un mazināt spriedzi, apzināties savas personības spējas un potenciālu. Terapija palīdz mazināt emocionālus pārdzīvojumus, arī depresiju, dažādu psihisko saslimšanu simptomus.

«Te nenotiek padomu došana, bet dalīšanās - iespēja iegūt dažādus skatpunktus uz vienu problēmu. Tas ir ļoti vērtīgi. Turklāt grupas dalībnieki redz - izrādās, arī citiem ir savas grūtības,» norāda drāmas terapeite.

Drāmas terapiju Anna Šteina praktizē arī HIV/AIDS un psihiatrijas pacientiem, palīdzot tikt galā, piemēram, ar aizspriedumiem pret šo diagnožu skartajiem. Speciāliste norāda, ka problēma aktuāla ne tikai šiem pacientiem - sabiedrības aizspriedumu dēļ cilvēki bieži vien nerunā par savām slimībām.

Savukārt vecumā dzīvot pilnvērtīgi var traucēt psihoemocionālas problēmas, arī par tām ne visi gatavi skaļi runāt un tās atzīt. Taču tieši vecumā pastāv liels sociālās izolācijas risks - cilvēks noslēdzas sevī un par savām dvēseles sāpēm klusē. «Drāmas terapija balstās dažādos psiholoģijas virzienos, kādos var strādāt, lai šiem cilvēkiem palīdzētu trenēt noteiktas lietas šajā drošajā laboratorijas vidē,» saka Anna Šteina.

Arī iespēja pasapņot

Terapiju var realizēt gan individuāli, gan grupā. Pirms nodarbības terapeits katru grupas dalībnieku intervē, lai noskaidrotu vēlmes un iemeslu, kāpēc cilvēks izvēlējies apmeklēt šīs nodarbības. Ja potenciālās grupas dalībnieku mērķi ir līdzīgi, var darboties kopā.

«Sākumā baidījos - ja nu liks teātri spēlēt?» neslēpj seniore Elita Nagla, «bet nu esam atraisījušās. Nākam uz nodarbību un gaidām - kas šoreiz būs? Vislabāk patīk tie vingrinājumi, kas palīdz atmiņu trenēt, kustināt smadzenes.» Te tiek darbinātas ne tikai emocijas un fiziskais ķermenis, bet arī prāts, tā palīdzot uzlabot arī kognitīvās spējas, apliecina Anna Šteina.

«Varbūt grupā nonāksim arī līdz tam, ka izspēlēsim kādas ainiņas, bet terapijā nekas netiek uzspiests, vienmēr pastāv iespēja pateikt nē. Kāds varbūt kautrējas, sak, es neprotu, nekad to neesmu darījis... Bet mēs visi esam bijuši bērni, un tas radošais bērns mūsos sēž! Atliek tikai pārvarēt barjeru un atklāt sevī no jauna spēles prieku,» iedrošina terapeite.

Grupas kopīgā darbošanās tiek būvēta pamazām. «Sākumposmā uzdevumi un vingrinājumi vērsti uz to, lai grupas dalībnieki savstarpēji iepazītos. Protams, vienojamies, ka viss nodarbībās runātais paliek šajās sienās, lai ir drošības sajūta, ka izjūtās var dalīties,» stāsta terapeite. Viņa novērojusi - nodarbībās visai drīz grupas dalībnieki satuvinās, atklāj kopīgas intereses, arī biogrāfijas notikumus.

«Senioriem patīk atcerēties un izrunāt spilgtus notikumus pagātnē, viņi satiek skolasbiedrus, atklāj līdzīgus notikumus savā dzīvē - atrod kopīgo gan interesēs, gan dzīves gājumā. Tas ir atbalsta process, iespēja trenēt prātu, aizmirsties, nedomāt par ikdienas rūpēm. Un reizēm iespēja pasapņot,» mudina Anna Šteina.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Drāmas terapiju var izmantot, ja

ir emocionālas problēmas, neatrisināti konflikti vai pārmērīgs stress
vēlme pilnveidot komunikācijas iemaņas, veicināt sevis izpēti un izpratni
traumas vai pārdzīvojumu dēļ zaudēta pašpārliecība
piedzīvoti intensīvi pārdzīvojumi, par kuriem grūti runāt
izveidojies sarežģīts dzīves periods - zaudējums, krīze, izmaiņas
ir vēlme uzlabot spējas pielāgoties dažādām dzīves situācijām un tās atrisināt sev vēlamā formā

Drāmas terapijas indikācijas

psihiskas saslimšanas
funkcionāli sindromi un hronisks noguruma sindroms
kustību un balsta sistēmas slimības (dažāda rakstura sāpes u. c.)
sirds un asinsvadu, kā arī vielmaiņas slimības
elpošanas orgānu slimības (bronhiālā astma)
ādas slimības (psoriāze, neirodermīts)
kuņģa un zarnu trakta saslimšanas

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?