Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Draud bankrots bobkata dēļ

Ja šķīrējtiesa lems par labu prasītājam, tas būs mūsu krahs, tā savas firmas pašreizējo stāvokli raksturo Uģis Šmits, uzņēmējs no Jēkabpils. Šāda situācija radusies pēc tam, kad no uzņēmuma darbu izpildes vietas tika nozagts kompaktiekrāvējs Bobcat, kas bija iznomāts no būvtehnikas nomas firmas Ramirent. Iznomātājs tagad piedzen naudu, taču aizdomīgi ir tas, ka Ramirent nemaz nav centies palīdzēt nozagto atrast - vissvarīgākā informācija, ka Bobcat bijis aprīkots ar GPS, kas ļauj noteikt tā atrašanās vietu, policija iesniegta tikai pēc četriem mēnēsiem, kad tas bijis par vēlu.

Bobkats U.Šmita piederošajam daiļdārzniecības uzņēmumam tika iznomāts pērnā gada maijā. Pēc teju divu nedēļu ilga darba, no privātmājas teritorijas iznomātā traktortehnika tika nozagta. Lietu nekavējoties nodeva policijā un tika uzsākts kriminālprocess.

Atsaka apdrošināšanu

Tā kā uzņēmuma Monarda vadītājs, parakstot nomas līgumu, uzņēmās pilnu materiālo atbildību par iznomāto inventāru, Ramirent, sešas dienas pēc iekārtas zādzības, lūdza atlīdzināt uzņēmumam radušos zaudējumus, nosūtot rēķinu, kas pērnā gada jūnijā sastādīja 12,5 tūkstošus latu. «Parakstīju pieņemšanas - nodošanas aktu tikai tāpēc, ka Jēkabpils Ramirent filiāles darbinieks apgalvoja, ka bobkats ir apdrošināts,» notikušo atsauc atmiņā U.Šmits.

Ramirent pārdošanas vadītājs Raimonds Henks Dienai apstiprināja, ka nozagtā iekārta bija apdrošināta. Lai arī tika pieteikts apdrošināšanas gadījums, tomēr apdrošināšanas sabiedrība atteica atlīdzību. Diena, neformāli sazinoties ar kādu Ramirent nomas punkta darbinieku, noskaidroja, ka šāda veida traktortehnika ir apdrošināta, taču tikmēr kā atrodas tikai paša Ramirent nomas punktā.

«Neizprotamākais visā šajā stāstā ir tas, ka Ramirent darbinieki neinformēja policiju savlaicīgi par to, ka bobkatam bija uzstādīts GPS [Globālā Pozicionēšanas Sistēma - red.], ar kura palīdzību vēl pusotru mēnesi varēja noteikt tā atrašanās vietu,» sašutis par notikušo stāsta Monarda vadītājs.

Jēkabpils iecirkņa kriminālpolicijas izmeklētājs Vilnis Steņģis Dienai apstiprina, ka šāda iekārta bija uzstādīta un ka Ramirent par tās esamību informēja policiju tikai četrus mēnešus pēc incidenta. «Informācija par tās [GPS - red.] esamību būtu ievērojami palīdzējusi lietas izmeklēšanā, iespējams, to pat atrisinātu,» saka izmeklētājs.

Bobkats bijis Lietuvā

Šobrīd kriminālprocesā esošo materiālu vidū ir arī pilnīga izdruka par to, kur teju pusotru mēnesi, līdz garnadži demontēja GPS iekārtu, atradās iznomātais inventārs. U.Šmits, daloties ar viņa rīcībā esošo informāciju, Dienai atklāj, ka no nozieguma vietas iekrāvējs tika aizvests uz Lietuvu, kur aptuveni mēnesi tas atradās kādā kaimiņzemes uzņēmuma teritorijā. Vēlāk tas aizceļoja uz kādu Lietuvas auto tirdzniecības placi, kas atrodas dažu stundu braucienā no Latvijas robežas. «Auto placī tas neuzkavējas ilgi. Burtiski pēc pāris dienām tas caur Latviju tika aizvests prom uz Igauniju,» stāsta nomnieks, piebilstot, ka aptuveni pēc desmit dienām, kad tehnika nonāca Igaunijas teritorijā, zagļi demontēja GPS iekārtu, noņemot akumulatoru.

Ramirent pārdošanas vadītājs R.Henks, skaidrojot iemeslus, kāpēc policija netika informēta par iekārtas esamību un tās sniegtajām priekšrocībām, informēja, ka uzņēmuma izmantotās GPS iekārtu pamatfunkcija ir uzskaitīt traktortehnikas darba stundas un to mērķis nav nodrošināt objekta aizsardzību.

Savukārt augstākā Ramirent vadība - direktors Latvijā Normunds Mitko Dienai paskaidroja, ka laikā, kad iekrāvējs tika nodots nomniekam, šādas iekārtas esamība nebija obligāta prasība, tāpēc daļai traktoru tā bija, bet daļai nebija. «Tikai četrus mēnešus vēlāk pēc iekšējās inventarizācijas mēs atklājām, ka iznomātajam traktoram tā bija uzstādīta. Par to nekavējoties ziņojām arī policijai,» skaidro Ramirent direktors.

Jāmaksā vienalga

Tiesa, šāda Ramirent neizdarība neliedz no nomnieka piedzīt naudu. Tā kā U.Šmits parakstīja iekārtas pieņemšanas - nodošanas aktu, kurā bija minēts, ka Monarda lūdz Ramirent piestādīta nomniekam rēķinu par nozagto iekārtu, apzaļumošanas uzņēmuma pastkastītē ik mēnesi tika piesūtīts rēķins par nenokārtotajām parādsaistībām. Šā rēķina kopsumma kopš incidenta dienas ir ievērojami pieaugusi, proti, no sākotnējiem 12,5 tūkstošiem latu, par katru kavēto maksājuma dienu tika aprēķināts 0,5 % liels līgumsods, kura vērtība janvāra mēnesī sastāda 13,3 tūkstošus latu.

Lai atgūtu līdzekļus, Ramirent ir vērsies Rīgas šķīrējtiesā ar prasību par zaudējumu piedziņu no Monarda. Kā atzīst U.Šmits, tā ir ļoti liela naudas summa tādam nelielam uzņēmumam, īpaši šais grūtajos laikos. «Gadījumā, ja šķīrējtiesa lems par labu prasītājam, tas būs mūsu beigu sākums,» norāda strupceļā nonākušā uzņēmuma vadītājs, kura likteni aptuveni pēc mēneša izlems Rīgas šķīrējtiesa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?