Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Drosmīgs iznāciens sarkanās līnijas tuvumā

Klausoties Liepājas simfoniskā orķestra sezonas noslēguma koncertu Lielajā ģildē, kur pirms dažām dienām klausītāju pārpilnā zālē sezonu noslēdza arī Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, bija pilnīgi skaidrs, ka liepājnieku muzicēšanas profesionālā kvalitāte, jo sevišķi mūziķu pašatdeve jaunā galvenā diriģenta Atvara Lakstīgalas vadībā, rīdziniekiem parādā nepaliek.

Liepājnieki ir tik labā formā, kādā vien var būt orķestris, kura sastāvs dramatiskajā valsts kultūras budžeta kontekstā samazināts līdz sarkanajai līnijai. To pārkāpjot, piemēram, Hektora Berlioza _Fantastiskās simfonija_s atskaņojums nebūtu iespējams vispār. Arī šoreiz neiztika bez papildspēkiem (piemēram, diviem LNSO mūziķiem sitaminstrumentu grupā).

Programma uzskatāmi rāda, ka arī pēc pašā sezonas vidū piedzīvotās piederības (juridiskā statusa) un vadības maiņas Liepājas simfoniskais orķestris ir palicis uzticīgs latviešu mūzikai - vesels koncerts pilnībā veltīts latviešu mūzikai. Nepiedāvājot pirmatskaņojumus. Toties pievēršoties jau pārbaudītām vērtībām.

Vispirms mūsu klasiķa Jāzepa Vītola svīta Dārgakmeņi (1924), kuras izsmalcināti austrumnieciskais kolorīts atgādina gan par viņa skolotāja Pēterburgas konservatorijas profesora N. Rimska-Korsakova Šeherezādes pasaku pasauli un to uzklausītāja Šahriara dusmām, gan par A. Glazunova orķestrācijas spilgtajām krāsām. Svīta, kuras piecās daļās instrumentu solo un saspēlēm ir jāzaigo ametista, smaragda, pērles, rubīna un briljanta nokrāsu mirdzumā, ir nopietns pārbaudījums diriģentam. A. Lakstīgalam izdodas gan izcelt detaļas, gan sabalansēt kopumu - Vītola orķestra meistarstiķis izvēršas aizraujošā romantiskās mūzikas piedzīvojumā. Perfekti izstrādātajā sniegumā īpaši gribas atzīmēt orķestra pirmās vijoles Ilzes Zariņas solo - vijīguma un liriska maiguma iemiesojumu.

Ko līdzīgu ciemiņi mēģina sasniegt arī franču romantiķa H. Berlioza autobiogrāfiskās Fantastiskās simfonijas (1830) lasījumā, tomēr tas izdodas tikai daļēji. Jāatgādina, ka programmatiskajai simfonijai autors devis apakšvirsrakstu Epizode no kāda mākslinieka dzīves (tā sakņota Berlioza mīlestībā pret angļu aktrisi Henrieti Smitsoni). Komponista komentāri piesaka mākslinieka iztēles vīzijas par pieviltu un atraidītu mīlestību, kuras amplitūda ir plaša - no sapņainības un maiguma līdz groteskām, murgaini sirreālām šausmu vīzijām. Te ir gan spoža balle (2. daļa), gan pastorāle ar ganu sasaukšanos un negaisu lauku ainavā, iztēlē uzburtais gājiens uz ešafotu (4. daļa) un sapnī skatītas velnišķīgas sabata dzīres (5. daļa). Taču simfonija ir ciets rieksts Berlioza krāšņās, spožās, izšķērdīgās un savam laikam novatoriskās instrumentācijas un formveides dēļ: nepieciešama acumirklīga reakcija, cauri faktūras un intonāciju daudzveidībai risinot vadtēmu, kas pati pārvēršas cikla gaitā. Ar atbildīgajām partijām un lielo slodzi lieliski tiek galā pūšaminstrumentu mūziķi. Tieši viņu dēļ tik iedvesmojoša ir 3. daļas pastorāles ainava ar angļu raga un obojas sasaukšanos no skatuves un foajē. Pietrūkst plastiskuma, sirsnības, dvēseles stīgu.

Virsotni liepājnieki sasniedza Romualda Kalsona Klarnetes koncerta lasījumā kopā ar solistu Intu Dālderi. Patīkami, ka, nu jau vairāk nekā gadu būdams kultūras ministra amatā, viņš nav zaudējis mūziķa formu. Dālderis izpaudās kā virtuozs, arī laikmetīgajā spēles tehnikā (frullato, dažādi netradicionāli skaņveides paņēmieni). Mērķtiecīgā interpretācijā uzrunāja skaņdarba jēga - tā varoņa diskomforts, dzīves groteskā un traģiskā «divsejainība», par kuru tolaik, 1984. gadā, varēja vēstīt tikai tik abstraktā mākslā kā mūzika. Izpildot visas žanra prasības, R. Kalsona skaņdarba interpretācija ir kas vairāk nekā koncerts. Tas ir sajūtu līmenī tverts, atklāts un trāpīgs vēstījums par laikmetu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?