Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Dubultstandarts

Prokremliskie mediji, aprakstot Saeimas vēlēšanu iznākumu, koncentrējas uz iedzelteniem secinājumiem par Latvijā atdzimstošo nacionālismu. Sevišķi informācijas aģentūra Regnum, kas _Visu Latvijai-_TB/LNNK apvienībā jaunuzņemtās Visu Latvijai! (VL) dēļ sauc par «nacionāli neofašistisku» un tās varbūtējo iekļaušanu koalīcijā - par šķērsli Valda Zatlera vizītei pie Krievijas prezidenta Maskavā. Regnum piesauktais informācijas avots no Krievijas Ārlietu ministrijas, ja vien šāds ierēdnis tiešām pastāv, vispār ir rupjība un jaukšanās Latvijas iekšējās lietās.

Skaidrs, ka Kremlim politisko partneru no Saskaņas centra (SC) nenotikusī uzvara kremt. Uz to norāda arī šovasar Kijevā dibinātās «starptautiskās» organizācijas Pasaule bez nacisma zibenīgā reakcija, nodēvējot 10. Saeimas vēlēšanas par neleģitīmām, jo tajās atkal nav bijis tiesību piedalīties daudzskaitlīgajiem nepilsoņiem. Kāds tam sakars ar nacismu, atliek minēt, toties ir skaidrs, kāds tam sakars ar SC nerealizētajām pretenzijām, jo pretnacisma karotāju organizācijā ietilpst arī SC ārlietu ministra kandidāts Boriss Cilevičs. Patiess līdz ar to izrādījies gan vērtējums, ka šī organizācija radīta ar mērķi izdarīt spiedienu uz Ukrainu un Baltijas valstīm, gan daudzu ekspertu secinātais par šādu organizāciju un Krievijas mediju kā maigās varas ietekmi tur, kur ar tankiem gluži braukt nevar atļauties.

Demagoģijas vara ir liela, tomēr, kā cita starpā to pierādīja arī nule notikušās Saeimas vēlēšanas, ne bezgalīga. VL retorika par krievu repatriēšanu u. tml. tiešām ir populistiska un nejēdzīga, tomēr, lai to sauktu par fašistisku, ir jābūt bagātai iztēlei. Ja Latvijā tiešām būtu nacionālisma vai kā tamlīdzīga atdzimšanas tendence, diez vai no sarakstiem būtu tik uzkrītoši izsvītrots Juris Dobelis un Pēteris Tabūns. Būtu izpalikuši arī SC ievērojamie panākumi. Cik tas ir adekvāti, cik - kļūdaini, ir cits jautājums, tomēr VL iekļaušanai apvienībā un pēc tam arī iekļūšanai Saeimā iemesls ir nevis tēvzemiešu un elektorāta fašistiskās noslieces, bet «jauno asiņu» sentiments. Tas nu analītiskās žurnālistikas pārstāvjiem būtu jāsaprot.

Negodīga ir arī Krievijas tieksme pamācīt citiem dzīvot, kad viņu pašu mājās ekstrēmisms un neofašisms plaukst un zeļ. Liberāldemokrāta Vladimira Žirinovska dēļ no tā gluži brīvs nav Krievijas parlaments. Raivis Dzintars, kā zināms, senās baltu teritorijas nevienam nepaģēr, bet Žirinovska lielkrievisms gan ir odiozs. Pat ja šo varētu saukt tikai par atšķirīga kalibra un atvēziena populismu, nenoliedzams paliek fakts par katru gadu desmitos mērāmajām rasistiskajām slepkavībām Krievijā un vēl simtiem šādi motivētu uzbrukumu. Tiek lēsts, ka Krievijā darbojas līdz pat 85 tūkstošiem neofašistu, kas ir puse no visiem šāda veida ekstrēmistiem pasaulē. Tāpēc neofašisma lielvalstij meklēt skabargu Latvijas acī neklātos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?