Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Dziesmu svētki sākušies jaudīgi

Tik jaudīgs Latvijas valsts himnas skanējums, kādā īsi pirms pusnakts Rīgas Latviešu biedrības (RLB) nama Lielajā zālē Mārtiņa Klišāna vadībā apvienojās Dziesmu svētku koru karu rezultātu gaidītāji, līdz šim nav piedzīvots. Koru kari, kas sestdien visu dienu risinājās Latvijas Universitātes (LU) Lielajā aulā un RLB, ieskandināja XXV Vispārējos latviešu dziesmu un XV deju svētkus, kurus atklāja svētdienas vakarā ar svinīgu un saviļņojošu virsdiriģentu un virsvadītāju godināšanas rituālu Dziesmu svētku parkā.

Gara spēku 40 600 svētku dalībniekiem jau raidījis ekumeniskais dievkalpojums un Garīgās mūzikas koncerts, kas Doma baznīcā notika svētdien. Iedvesmojusi krāšņā tautastērpu skate Ķīpsalā un bērnu folkloras kopu koncerts RLB. Pēc koru un vokālo ansambļu sacensībām pirmdien būs arī kokļu ansambļu un deju kolektīvu konkursi, savukārt pirmdienas vakarā (Lielajā ģildē plkst. 18) koncertuzvedumu Zem vienas debess rādīs mazākumtautību kolektīvi. Vēl pieejamas biļetes uz tautas mūzikas koncertu Raksti Ķīpsalā 2.VII, Vokāli simfoniskās mūzikas koncertu Arēnā Rīga 3.VII un svētku noslēgumkoncerta Līgo! ģenerālmēģinājumu 6.VII plkst.10 Mežaparka estrādē.

Koru karos, kuros sīvā 50 kolektīvu konkurencē noskaidroja labākos korus četrās kategorijās, Dziesmu svētki jau piedzīvojuši vienu no savām emocionālākajām virsotnēm. Par labākā kora titulu cīnījās 23 jauktie kori, septiņi vīru, 16 sieviešu un četri senioru kori no visas Latvijas. Vissīvākā cīņa un arī intriga bija jaukto koru sacensībā. Lielo balvu (Ls 1000 pirms nodokļu nomaksas) tajā izcīnījuši divi kori - Latvijas Kultūras akadēmijas jauktais koris Sola, kurš diriģenta Kaspara Ādamsona vadībā staroja siltā sirsnībā, pašatdevē un muzikalitātē, un jauniešu koris Kamēr..., kas sava jaunā diriģenta Jāņa Liepiņa vadībā burtiski gleznoja ar balsu krāsām. Pirmo vietu dala jauniešu koris Balsis (diriģents Ints Teterovskis), Swedbank koris (Arturs Ancāns) un Babītes pagasta jauniešu koris Maska (diriģents Jānis Ozols), kurš pārsteidza ar Jāzepa Vītola balādes Rūķīši un mežavecis izspēli humoristiskā šovā un izvirzīts arī dalībai nākamgad Pasaules koru olimpiādē Rīgā. Otrajā vietā - RLB kamerkoris Austrums (diriģents Ārijs Šķepasts), 3. vietā - Dobeles skolotāju koris Sidrabe (diriģents Jānis Zirnis) un RKTMC Mazā ģilde koris Sonore (diriģents Mārtiņš Ozoliņš).

Lielo balvu un 1. vietu sieviešu koru grupā izcīnījis RPIVA sieviešu koris Balta (diriģente Māra Marnauza). Pirmajā vietā ir arī Jelgavas 4. vidusskolas meiteņu koris Spīgo (Līga Celma-Kursiete), 2. vietu dala J. Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolas Ausma (Jānis Zirnis), Liepājas Universitātes Atbalss (Ilze Valce) un Ventspils Venda (Rudīte Tālberga un Anitra Niedre). Trešajā vietā ir Rīgas kamerkoris (Gunta Malēvica), Vecumnieku novada Via Stella (Liene Batņa) un LU Minjona (Romāns Vanags).

Vīru koru sacensībā triumfēja Ivara Cinkusa vadītais RTU Gaudeamus, iegūstot gan Lielo balvu, gan 1. vietu. 2. vietā - Daugavpils Latviešu kultūras centra vīru koris Forte (diriģents Jevgeņijs Ustinskovs), 3. vietā - Tēvzeme (Tālivaldis Gulbis). Senioru grupā Lielo balvu un 1. vietu nopelnījušas VEF Kultūras pils Daugavas vanadzes (Ārija Neimane), 2. vietā Krustpils Atvasara (Skaidrīte Pugača) un Jelgavas novada Gaisma (Zita Kurševa), 3. vietā - RLB Erelbe (Zaiga Lazdiņa). Lielās balvas ieguvējus īpaši godinās Dziesmu un deju svētku gājienā 7. jūlijā. Arī kori Atvasara, Forte un Spīgo izvirzīti Pasaules koru olimpiādei 2014. gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?