Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Dziļa, skaista melodrāma

Ernesta Hemingveja pirms astoņdesmit gadiem sarakstītais romāns Ardievas ieročiem režisoram Mihailam Gruzdovam esot patiesi mīļš. «Manuprāt, tas ir gana labs iemesls,» par savu motivāciju iestudēt šī romāna dramatizējumu Teātra observatorijā dažas dienas pirms pirmizrādes stāsta Mihails Gruzdovs, kura profesionālā darbība pamatā ir saistīta ar Dailes teātri.

Doma par romāna dramatizēšanu viņam esot radusies pirms diviem gadiem Venēcijā: «Bija jau vakars, ārā lija. Sēdēju, skatījos uz ūdeni un domāju par to, ka, ilgi dzīvojot ar kādu romānu un tā varoņiem, tu sāc viņus uztvert kā dzīvus cilvēkus un prātot, kas ar viņiem notika tālāk - jau pēc tam, kad viss jau ir beidzies.» Izrādes tēma ir smaga, tomēr runa būs ne tik daudz par karu; drīzāk - par mīlestību un cilvēciskajām vērtībām. «Tas nav vienkārši romāna dramatizējums, bet manas pārdomas par to, ka šodien, kad pasaulē joprojām karo, ir jārēķinās ar kara iespējamību.» Ir ļoti svarīgi, lai cilvēki par šodien notiekošo uzņemtos personisku atbildību, nevis pakļautos sabiedrības viedoklim un abstraktai morālei, uzskata režisors. Otrs iemesls šīs izrādes iestudēšanai - skaistais Henrija (Andris Bulis) un Keitas (Vita Baļčunaite) mīlas stāsts, ko režisoram gribējies parādīt skatītājiem. «Izveidoju ļoti tīru mantu - dziļu, skaistu melodrāmu,» Mihails Gruzdovs papildina.

Izrādē skartā tēma interesējot gan viņu pašu, gan aktierus, ar kuriem viņš strādā. «Tātad esam vismaz daži cilvēki, kuriem tas ir svarīgi.» Taujāts, kam jaunā izrāde adresēta, režisors atteic - tiem, kas lasa; tiem, kas naktī nevar aizmigt, jo pārdomā dzīvi. Viņš pieļauj, ka tieši šie cilvēki varētu būt jaunās izrādes auditorija. Iespējams, ka pēc teātra apmeklējuma kāds no viņiem daudz ko pārvērtēs un sapratīs, ka mēs nemaz tik slikti nedzīvojam. Tas gan, pēc režisora domām, atkarīgs no tā, cik daudz katrs no mums ir spējīgs uztvert.

Viņa darbs Teātra observatorijā nav nejaušība, jo Mihails Gruzdovs jau sen šā teātra vadītājai Gaļinai Poļiščukai apsolījis iestudēt kādu izrādi. Turklāt viņu nepavisam nemulsina strādāšana pagrabā, kur izvietojies teātris, - telpas režisors dēvē par brīnišķīgām. «Teātra observatorijas telpas šai izrādei ir ideāli piemērotas! Turklāt veidot iestudējumu man palīdz arī Andra Freiberga radītā scenogrāfija un kostīmi. Viņš gan ir trāpījis desmitniekā - to varu apgalvot pavisam oficiāli!» Ļoti svarīgi režisoram šķiet skatītājiem parādīt tuvplānus; šeit, tāpat kā kino, var veidot ļoti smalkas nianses - acis, pustoņus, skatienus, galvas pagriezienus.

Pagaidām skatītājiem tiks piedāvātas divas izrādes - 11. un 12.decembrī. Pēc tam Ardievas ieročiem varēs noskatīties 21., 22. un 23.decembrī, kad notiks iestudējuma oficiālās pirmizrādes. «Gribēju vēl nedēļu, lai izrādi varētu pieslīpēt - piestrādāt pie teksta, dziļuma un satura,» - tā Mihails Gruzdovs.#

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Teātris

Ardievas ieročiem

Teātra observatorija Pirmizrāde 11.XII

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?