Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

E-risinājumi ļauj taupīt resursus

Laikā, kad tiek plānots nākamā gada budžets, atslēgas vārdi joprojām ir «efektivitāte» un «tēriņu kontrole». Latvijā vēl ne tuvu nav izsmeltas visas darba efektivitātes uzlabošanas iespējas pat ikdienišķos procesos.

Piemēram, viena no jomām, par kuru vērts padomāt vadītājiem, ir piegādātāju rēķinu saņemšana un apstrāde. Daudzas iestādes mēnesī saņem tūkstošiem rēķinu no piegādātājiem un to administrēšanai patērē ievērojamus resursus.

Pētījumi rāda, ka viena rēķina apstrādei tradicionālā veidā tiek tērētas vidēji 26 minūtes darbinieku laika, kas naudas ekvivalentā ir Ls 3-5. Tātad 1000 rēķinu apstrāde uzņēmumam izmaksā 3000-5000 latu. Viena rēķina apstrāde e-vidē aizņem tikai piecas minūtes. Viegli izrēķināt, ka šī procesa efektivitāti iespējams celt pat par 80%.

Jebkuras iestādes, organizācijas vai uzņēmuma vadītājam šodien jābūt mūsdienīgi domājošam un informētam, kuros procesos nepieciešams roku darbs un kurus iespējams pārnest uz e-vidi, lai darbinieki šajā laikā varētu veikt pienākumus ar lielāku pievienoto vērtību.

Valdībā arvien skaļāk izskan aicinājumi pāriet uz e-risinājumiem un e-komunikāciju, kas veicina pārskatāmību dokumentu saimniecībā. Tas palīdzētu gan sakārtot iekšējos procesus, gan celt klientu apkalpošanas ātrumu un kvalitāti. Laikā, kad publiskajā sektorā regulāri izskan ziņas par korupcijas gadījumiem un nav pārliecības par procesu caurspīdību, nenoliedzami būtiska e-vides priekšrocība ir arī uzlabotas kontroles iespējas. Igaunijas Ieņēmumu dienestam, piemēram, ir tiešsaistes pieslēgums uzņēmumu elektroniskajām rēķinu apstrādes un aprites sistēmām, kas dod iespēju kontroli veikt attālināti. Tas ietaupa dienesta resursus, un zūd nepieciešamība traucēt uzņēmumu darbiniekus viņu darba laikā.

Dokumentu digitalizēšana un pakāpeniska pāreja uz elektronisku dokumentu apriti nodrošina iespējas samazināt to saņemšanas, apstrādes, uzglabāšanas un sūtīšanas izmaksas desmitiem reižu, atbrīvojot līdzekļus citām nozīmīgām jomām. Papildu ieguvumi ir iekšējo procesu sakārtošana un dokumentu pazušanas risku samazināšana. Turklāt darbinieki nav spiesti strādāt virsstundas, un tas palielina viņu veiksmīgu sadarbību ar darba devēju.

Valsts un pašvaldību iestādes ir viens no lielākajiem preču un pakalpojumu iepircējiem, tāpēc tās varētu kļūt par e-risinājumu ieviešanas veicinātājiem. Pozitīvs piemērs ir Rīgas dome, kas aicina savus piegādātājus nosūtīt rēķinus elektroniski, veic rēķinu apstrādi un apstiprināšanu tikai elektroniskajā vidē un automātiski importē to datus finanšu sistēmā. Šādu risinājumu ieviešana arī uzņēmumus mudina pāriet uz modernākiem datu apmaiņas risinājumiem.

Jebkuras pārmaiņas prasa laiku, un arī pāreja no papīra uz elektroniskajiem dokumentiem nenotiek vienā dienā. Pārejai uz finanšu dokumentu apriti e-formā jāstrādā visos līmeņos vienlaikus, gan uzstādot valsts līmeņa mērķi neefektīvu procesu izskaušanai, gan radot izpratni iestāžu vadītājos par radītajiem ieguvumiem, gan arī nodrošinot nepieciešamās prasmes e-risinājumu izmantošanai. XXI gadsimtā kvalificētiem darbiniekiem vairs nav jānodarbojas ar rutīnas lietām, bet pilnībā jāizmanto profesionālais potenciāls. Nevajag likt grāmatvedim veikt mašīnrakstītājas darbu!

*Itella Information valdes priekšsēdētājs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?