Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Ēdiens ar signālu

Viena visai interesanta parādība, kas atrodama gandrīz katrā Lielbritānijas dzīvoklī un mājā, ir dūmu detektors. Pirmajā acu uzmetienā varētu likties, ka ierīkot šīs ietaises ir ļoti apsveicama doma. Praksē gan izskatās, ka dūmu detektors mēdz sagādāt vairāk problēmu nekā palīdz. Vismaz tāda ir bijusi mana pieredze. Protams, ir jāpiekrīt, ka papildu drošība nekad nenāk par sliktu, pat ja ir jāsamierinās ar dažām neērtībām.

Dzīvoklī, kurā es dzīvoju, atrodas divi šāda veida aparāti - viens ir uzstādīts pie ārdurvīm, otrs atrodas virtuvē, ironiskā kārtā - tieši virs plīts. Manuprāt, tas vien jau liecina, ka potenciālās problēmas ir gluži nenovēršamas, jo virtuve, it sevišķi jau nu plīts, iet roku rokā ar tvaikiem un dūmiem, kas savukārt ir tieši tas, ko dūmu detektors klusībā gaida visvairāk.

Pirmā diena pēc ievākšanās jaunajā dzīvesvietā man pārvērtās par savdabīgu piedzīvojumu, kura centrā bija dūmu detektors. Viss sākās ar plīts uzsildīšanu un ēdiena izvietošanu, kā jau parasti tas notiek pusdienu vai vakariņu gatavošanas procesā. Brīdī, kad plīts signāla pīkstiens vēstīja par to, ka ēdiena gatavošanai atvēlētais laiks ir pagājis, un mēs, no gaidīšanas krietni izbadējušies, jau grasījāmies vērt vaļā plīts durtiņas, pēkšņi atskanēja galvu plosošs trauksmes signāls. Šķiet, tas bija dzirdams ne tikai mūsu dzīvoklī, bet arī tālāk. Jāatzīst, ka pirmajā brīdī spalgais troksnis mūsos izraisīja vieglu paniku. Jo trauksmes sirēna tobrīd patiešām nebija tā lieta, ko pēc mantu staipīšanas un ievākšanās mēs būtu gaidījuši.

Ļoti operatīvi tika attaisīti visi logi, sameklēti spilveni un segas, ar ko aizsegt detektorus, lai tie beigtu trakot. Pēc kādas minūtes ilgas pīkstēšanas kaucēji pierima. Nākamā lieta, par ko iedomājāmies, - vai gadījumā visa šī jezga nebūs par iemeslu ugunsdzēsēju vizītei. Lai nu kā - pamatoti vai nolaidības dēļ, bet, mums par laimi, britu ugunsdzēsēji tā arī neatbrauca.

Pēc šī incidenta likām galvas kopā, bija jāizdomā, kā mēs varētu rīkoties, lai šāda kaukšana neatkārtotos. Jāpiebilst, ka detektora noņemšana šeit nav atļauta un par to var tikt piemērots sods. Veicot mazu skanīgā kaucēja izpēti, atklājās, ka uz paša aparāta ir maza podziņa ar uzrakstu «Test». Domāts darīts - tests ir jāpamēģina! Protams, pēc dažu sekunžu turēšanas detektors atkal sāka pīkstēt, lai darītu tieši to, kam šī poga paredzēta, - pārbaudītu, vai dūmu ķeršana dzīvoklī strādā gana labi un operatīvi. Kā atklājām vēlāk, šī mazā maģiskā podziņa spēj apturēt arī neganto trokšņošanu, kad mazajam aparātam virsū lido dūmi.

Jāatzīst, ka pēc vairākām trauksmes skanēšanas reizēm šī skaņa pie mums jau ir kļuvusi par neatņemamu vakariņu gatavošanas sastāvdaļu un sākotnējās panikas vietā tā tiek uztverta ar salīdzinoši vēsu prātu.

Protams, šī situācija ir visai amizanta, gandrīz katrā ēdienreizē, kurā tiek izmantota plīts, ir jārēķinās ar spiedzošu troksni. Tas mierīgi jāpacieš, vai arī vienkārši jāpārvācas uz vietu, kur dūmu detektors nav novietots tieši virs plīts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?