Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Edīte ir kolosāls cilvēks!

«Vienu brīdi biju baigā pesimiste, bet tad secināju, ka tādai būt nav vērts. Tas, ko šobrīd daru, ir sirdslieta - organizēt pasākumus, pašai piedalīties, neesmu malā sēdētāja,» tā par sevi stāsta Edīte Krasnopa no Kuldīgas novada. Vārmes pagasta iedzīvotāji saka, ka viņa ir īstais cilvēks īstajā vietā, bet, tā kā novads ir liels, tad arī Pelču pagastā kļuvusi par savējo - vada Tautas namu - un vēlas, lai arī tur dzīve būtu interesanta. «Labāku jauniešu centra vadītāju nevaru iedomāties,» ar prieku vēsta četrpadsmitgadīgā Anna Pūre no Vārmes.

Bez augstām skolām

«Esmu ventiņš, pabeidzu Zūru astoņgadīgo skolu, kad mamma pārgāja strādāt Laidu pagastā kolhozā Uzvara, pabeidzu Skrundas vidusskolu, citās augstās skolās neesmu skolojusies,» atklāj E. Krasnopa (44). Dzīve apmetusi kūleni pirms desmit gadiem, kad skaistajā Vārmes estrādē zaļumballē satikusi savu tagadējo vīru, kad noticējusi sev un pieteikusies konkursam vadīt jauniešu iniciatīvas centru Čiekurs.

«Kamēr nebija centra, jaunieši tepat dzīvoja pa pieču, kā sauc vietējo autobusa pieturu - tur sēdēja, nav noslēpums, dzēra un smēķēja,» stāsta Edīte, kura centru vada jau otro gadu. Lai arī centrā nodarbes paredzētas 13 līdz 17 gadu vecajiem, ieeja netiek liegta ne jaunākiem, ne vecākiem. No pulksten pieciem līdz deviņiem vakarā, īpaši pēc skolas, daudziem ir būtiski, ka šeit var uzturēties, paspēlēt dažādas spēles, iedzert siltu tēju. Nāk bērni no nelabvēlīgām, maznodrošinātām ģimenēm, bet šeit visi saprototies lieliski.

Paši jaunieši izdomājuši iekšējās kārtības noteikumus: nelieto rupjus vārdus, ja kāds pasprūk, tad uz 10 minūtēm jāiet ārā, mūziku neklausās pārāk skaļi, savi trauki jāmazgā pašam, cienastā jādalās ar visiem. Reiz kāds lielais puisis aicinājis otru iekšā, bet viņš atbildējis: nevaru, esmu dzēris alu, Edīte mani izdzīs ārā. Visi jau ielāgojuši, ka iedzēruši šeit nevar rādīties. Uz viņu rīkotajām disenītēm brauc arī no līdzīga centra Nīkrācē Skrundas novadā, bet Čiekurs visā Kuldīgas novadā palicis vienīgais, daudzi tiekot aizvērti, jo trūkst līdzekļu. Edīte stāsta, ka viņiem palaimējies, jo vienmēr atsaucīgi ir pagasta lielie saimnieki, kuriem savas zemnieku saimniecības.

Palīdz smaids un uzticība

Uz centriņu lielās meitas nākot pildīt rokdarbu stundās uzdoto, jo Edīte parāda, kā, piemēram, zeķei jāada papēdis. Pagasta sievas nākušas iekšā skatīties, kas tie par glītiem aizkariem, bet tie pašu jauniešu tamborēti un veidoti.

Anna Pūre un Rūta Pilāne smaidot iesaucas: Edīte ir kolosāls cilvēks! «Viņa nerājas, vienmēr pret mums ar labu. Ja atnāk no cita darba nogurusi, būs smaidīga tik un tā,» turpina Anna. Edīte palīdzot arī mācībās, visiem kopā patīk zīmēt, piedalīties dažādos pasākumos. Viņu komandas labi startējušas tūrisma un orientēšanās sacensībās Staļģenē un Jaunmārupē, drīz braukšot uz Ventspili. Bet ar divriteņiem braucošie mazie puikas, kas arī esot Čiekura apmeklētāji, vienprātīgi atzīst, ka Edīte ir jautra! Centrā esot interesanti, var spēlēt novusu un citas spēles. Edīte daudziem no viņiem kļuvusi par uzticības personu, jo zina, ka izstāstītie pārdzīvojumi paliks pie viņas. Jaunā sieviete savukārt pilnībā uzticoties saviem audzēkņiem, kuri līdz šim viņu nav pievīluši.

Kopā ar četriem aktīvākajiem rakstījuši projektu Kuldīgas novada domes izsludinātajam konkursam Darīsim paši, tikuši to vidū, kam piešķirti 400 latu. Kad Diena viesojas Vārmē, pilnā sparā rit paredzētās virtuves remonts. Rudenī kulinārijas prasmē varēs izpausties gan jaunieši, gan tikšot aicinātas mammas un omītes, lai stāsta un rāda dažādas ēdienu receptes.

Jāprot priecāties

Edīte reizēm domājot, ka daudziem klājas grūti, bet viņa diezin vai varētu aizbraukt no Latvijas. Šī pārliecība nostiprinājusies pēc Inta Ķergalvja viesošanās ar filmu par Balkāniem. Secinājuši, ka mēs slikti nedzīvojam, salīdzinoši pat ļoti labi. «Nedrīkst sadugt, ir arī jālustējas, nevis tikai jāsēž mājās un jāgaužas - pie mums ir slikti, pie mums nekas nenotiek,» pārliecināta aktīvā vārmēniete.

Jau trešo sezonu darbojas arī amatieru teātris, bez Edītes vēl ir 10 aktieri, režisore Lida Čevere braucot no Saldus. «Esam uz dullošanos. Visos pagasta pasākumos vai estrādes atklāšanā, vai rudens gadatirgū, cenšamies pasmaidīt par apkārt notiekošo un paši par sevi. Humoru nedrīkst pazaudēt, tas palīdz,» pārliecināta Edīte, kurai teātra spēlēšana patīkot jau no skolas laikiem un arī tagad, vadot pasākumus, viņai esot pietiekami skaļa balss.

Kad izturējusi konkursu un kļuvusi par Pelču Tautas nama vadītāju, ar visu nopietnību sākusi rakstīt projektu, lai arī tur uzceltu estrādi, arhitekti jau projektējot atpūtas centra izbūvi Pelču muižas pagrabā, tur darboties aicināšot visus, kas vēlas. Pelču skolas absolventiem pagasta vadība uzdāvinājusi brīvbiļetes uz Ventspils akvaparku, uz turieni Edīte visus jau aizvedusi.

«Varbūt esmu nemiera gars, man jāiet, jākustas, bet vēlos, lai arī citiem dzīve ir daudzkrāsaina, lai citi arī ko dara,» stāsta Edīte un priecājas, ka Pelčos jau esot pieci aktīvi jaunieši, kas nākot viņai talkā. 15. augustā būs skrējiens pa pils parku Kamēr varu, tikmēr skrienu.

Edītes vīrs Egons jau esot samierinājies, ka arī svētdienās viņas nav mājās, un pats arvien aktīvāk visur dodas līdzi. Bet dēlam Jānim teikusi, ka trīsgadīga mazmeitiņa pagaidām jāskata otrai omai, jo šai tam vēl nav laika. Bet mazā Kristiāna esot neparasti kustīga un aktīva.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma


TV3, Diena un draugiem.lv aicina - piesakiet savu kandidātu [email protected] vai pa pastu Mūkusalas 15, Rīga, LV-1004

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Netici, Dauka, netici vēl!

Būt dullam latviešu ausīs vienmēr ir skanējis vairāk kā kompliments. Pēc Nacionālā teātra Dullā Daukas – vēl jo vairāk.

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?