Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Ēģipte sola drīzu Gazas konflikta risinājumu

Ēģiptes prezidents Mohameds Mursi otrdien pēcpusdienā paziņoja, ka «Izraēlas agresija» pret palestīniešu apdzīvoto Gazas joslu tiks pārtraukta līdz dienas beigām. «Centieni noslēgt pamieru starp palestīniešiem un izraēliešiem nesīs pozitīvu rezultātu tuvākajās stundās,» M. Mursi citēja aģentūra Reuters.

Dažas stundas iepriekš Izraēla paziņoja, ka uz dažām dienām atlikusi sauszemes iebrukumu Gazas joslā, lai dotu iespēju diplomātijai izbeigt bruņoto konfrontāciju, kas starp izraēliešiem un palestīniešiem izcēlās pagājušajā trešdienā.

Risks visam reģionam

Ēģiptē, kas, kā ierasts, uzņemas starpnieka lomu, lai risinātu palestīniešu un izraēliešu domstarpības, otrdien turpinājās atsevišķas sarunas starp ēģiptiešu amatpersonām un Izraēlas un palestīniešu pārstāvjiem.

Lai nepieļautu konflikta izplešanos, reģionā bija ieradušies topa diplomāti - ANO ģenerālsekretārs Bans Ki Muns un ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone.

Bans Ki Muns sacīja, ka situācija ir «satraucoša». «Tas [uguns apmaiņa] ir jāaptur, ir nepieciešami steidzami soļi, lai novērstu tālāku eskalāciju, tajā skaitā sauszemes operāciju,» sacīja ANO vadītājs, kurš brīdināja, ka konflikta paplašināšanās var radīt riskus visam Tuvo Austrumu reģionam.

ASV prezidenta Baraka Obamas pārstāvji informēja, ka H. Klintone vizītes laikā Izraēlā, Rietumkrastā un Ēģiptē uzsvērs, ka «labākais veids konflikta risināšanai ir diplomātija, lai nodrošinātu mieru visā reģionā», raksta BBC.

Izraēla pie robežas ar Gazas joslu ir izvietojusi tūkstošiem karavīru un bruņutehniku, kas jebkurā brīdī ir gatavi iebrukt pusotra miljona palestīniešu apdzīvotajā teritorijā. Tomēr Izraēla ir likusi saprast, ka līdz ceturtdienai tās karavīri Gazā neiesoļos. «Es dodu priekšroku diplomātiskam risinājumam,» bija teikts Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu paziņojumā. «Bet, ja apšaudes [no Gazas puses]turpināsies, mēs būsim spiesti rīkoties daudz noteiktāk un nekavēsimies to darīt.»

Līdz otrdienai Izraēlas raķešu uzbrukumos un uzlidojumos nogalināti vismaz 113 palestīniešu, no kuriem 54 ir civiliedzīvotāji. Ievainoti vismaz 840 cilvēku, no kuriem vismaz 225 ir bērni. Palestīniešu raķešu uzbrukumos Izraēlai nogalināti vismaz trīs izraēlieši, ziņo AP.

Hakeri atriebjas Izraēlai

Izraēlai šajās dienās nākas atvairīt ne tikai palestīniešu raķetes, bet arī masīvus kiberuzbrukumus, ko veic pasaules interneta aktīvistu grupējums Anonymous.

Izraēlas valdība apgalvo, ka kopš militārās ofensīvas Gazas joslai uzsākšanas notikuši vairāk nekā 44 miljoni mēģinājumu pārtraukt vairāku Izraēlas institūciju, to vidū premjerministra biroja, Ārlietu ministrijas un prezidenta administrācijas mājaslapu, darbību.

Veiksmīgs esot bijis tikai viens uzbrukums, kas uz aptuveni piecpadsmit minūtēm pārtraucis kādas ministrijas pakļautībā esošas institūcijas mājaslapu.

Anonymous, kas ir solījusi atriebties Izraēlai par «sliktu apiešanos ar Gazas iedzīvotājiem», apgalvo, ka veicis aptuveni 10 tūkstošus uzbrukumu Izraēlas valdības un privātām mājaslapām.

No ierindas esot izdevies izvest vairākus desmitus privātām kompānijām piederošu interneta vietņu, piemēram, bankas Bank of Jerusalem mājaslapu. Kaitējums nodarīts arī serveriem, kas nodrošina amerikāņu uzņēmumam Microsoft piederošā ziņu portāla MSN un interneta meklētāja Bing darbu Izraēlā, vēsta ABC News.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?