Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +19 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Eiropas līderi ekonomiskās krīzes risinājumu meklēs samitā

Eirokrīzes pārvarēšana un konkrēti nākotnē veicamie pasākumi būs Eiropas Savienības (ES) līderu jeb Eiropadomes samita darba kārtībā šodien un rīt Briselē. Gaidāms, ka ES prezidents Hermanis van Rompejs kopā ar citiem Eiropas institūciju vadītājiem varētu nākt klajā ar konkrētu priekšlikumu dalībvalstīm pieņemt lēmumu par ES nākamā daudzgadu finanšu perioda budžetu, vienoties par banku savienības veidošanu, kā arī par politisku vienotību, lai glābtu ES.

Diskusijas par nākamo ES daudzgadu budžetu būs viena no samita centrālajām tēmām. Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība) norādījis - Latvijas svarīgākās pozīcijas ir nodrošināt pietiekamu kohēzijas finansējumu, kas ļaus Latvijai straujāk tuvoties attīstītāko ES reģionu līmenim, kā arī panākt taisnīgu tiešmaksājumu sadali lauksaimniekiem. V. Dombrovskis kopā ar pārējo Baltijas valstu līderiem ieplānojis tikties ar Eiropas Komisijas (EK) prezidentu Žozē Manuelu Barrozo, lai runātu par Baltijas valstu interešu ievērošanu. Tiesa gan, Dānijas kā ES prezidējošās valsts sagatavotajā «sarunu kastē» par daudzgadu budžetu jautājums par taisnīgākiem tiešmaksājumiem Baltijas zemniekiem nav iekļauts. Ārlietu ministrija (ĀM) norāda, ka tas nebūšot kavēklis atgādināt par tiešmaksājumu izlīdzināšanu, aicinot to iekļaut sarunu ietvarā. Lai pievērstu ES līderu uzmanību nevienlīdzīgajiem maksājumiem, ceturtdien Briselē piketēs plaša Latvijas lauksaimnieku delegācija, kas arī plāno iesniegt Eiropas Parlamenta (EP) prezidentam Martinam Šulcam 18 000 Latvijas iedzīvotāju parakstītu petīciju. Savukārt kohēzijas finansējuma aprēķina piedāvājumi konverģences valstīm ir Latvijai labvēlīgāki, salīdzinot ar iepriekšējo EK piedāvājumu. ĀM arī atgādina - «sarunu kaste» vien piedāvā dažādus risinājumus, taču diskusija par konkrētiem skaitļiem nesāksies vēl līdz Eiropadomes diskusijai oktobrī, kad ES prezidējošā valsts jau būs Kipra.

Samita laikā H. van Rompejs plāno dalībvalstu līderiem piedāvāt izskatīšanai kopā ar Eiropas Centrālo banku un EK līderiem sagatavoto plānu par Eiropas monetārās savienības nākotni, kas vairāk būšot politisks manifests, nevis likumdošanas projekts. Jūnija vidū Eiroparlamenta plenārsēdē Strasbūrā Ž. M. Barrozo atklāja, ka šī manifesta mērķis ir mudināt Eiropadomi pieņemt konkrētas apņemšanās, lai tiktu attīstīta ekonomiska un monetāra savienība, kurā savstarpēji tiktu koordinēta nodokļu politika, kā arī valstu izdevumi visās nozarēs. Būtībā tas ir mudinājums eirozonas valstīm veidot centralizētu budžetu, kā arī kontrolēt, vai valstis ievēro fiskālo disciplīnu. Viņš arī atzīmējis, ka, iespējams, ārpus eirozonas esošās valstis var arī nepiekrist šim aicinājumam, taču norādījis, ka līdz ar ekonomiskajām attiecībām visu ES dalībvalstu nākotne ir cieši saistīta.

Viens no soļiem, lai panāktu integrētāku ES, ir banku savienības veidošana. Kā norādīja premjerministrs V. Dombrovskis, Latvija atbalsta diskusijas par ciešāku banku integrāciju, iespējām veidot vienotu ES līmeņa banku uzraudzības sistēmu, taču jāpanāk līdzsvars starp valdību spēju kontrolēt banku sektoru un atbildību par iespējamo zaudējumu segšanu. Latvija arī atbalsta Pakta izaugsmes un nodarbinātības veicināšanai Eiropā pieņemšanu, kas veicinās saskaņotāku dalībvalstu rīcību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?