Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Ejam maut!

Nesen kādā sarunā man lika izvēlēties vienu no diviem: vasara vai ziema, vīns vai alus, lidot vai peldēt. Peldēt. «Ejam maut!» - bērnībā un karstās vasaras dienās šis bija viens no visvairāk gaidītajiem uzaicinājumiem. Tajā laikā vispār šķita, ka dzīve vasarā rit no vienas peldēšanās reizes līdz nākamajai.

Pieaugušie gan nezin kāpēc ne vienmēr bija pierunājami doties uz upi vai jūru. Viņiem katru reizi atradās kādas citas neatliekamas nodarbošanās, piemēram, ravēšana vai sauļošanās, kuras nezin kāpēc nevarēja atlikt tāda svarīga mērķa labad. Vēl aizvien ļoti labi atceros sava bērnudārza āra baseinu no akmens. Tas bija tik sekls, ka tajā varēja tikai plunčāties. Mani nekādi nevarēja dabūt ārā no ūdens. Dienas beigās mamma veda mājās nosalušu un zilām lūpām.

Pirmie mēģinājumi atraut kājas no zemes un noturēties virs ūdens bija pie mūsu mazdārziņa netālu esošajā upē. Sākumā es peldēju suniski. Nesen izlasīju, ka šī stila rašanās tiek skaidrota ar instinktīvu vēlmi izkāpt no ūdens. Tādas vēlmes man pavisam noteikti nebija, vienkārši kā tajā slavenajā Jāņa Jaunsudrabiņa teicienā: «Kā es māku, tā maunu.» Skolas laikā pirmajās klasītēs mums bija jāiet uz baseinu mācīties peldēt. Apguvu vairākas noderīgas iemaņas, tomēr mana sportistes karjera beidzās tā arī nesākusies. Līdz galam neizžāvēti mati piespieda peldēšanos baseinā nomainīt pret gulēšanu gultā un ārstēšanos. Pēc kāda laika no baseina tika izlaists ūdens un ielaists tirgus ar visām tā mantām.

Tomēr vasarās vēl aizvien nav nekā labāka par peldēšanos. Debesis, jūra, mākoņi. Vēl paķert līdzi kādu paziņu - lai drošāk un jautrāk. «Rītausmā jau es biju ūdenī [..], kurā ieniru, ķepurojos līdz pagurumam, lai nomazgātu visas ēnas un Parīzes putekļus,» grāmatā par skumjām rakstīja Fransuāza Sagāna. Vārdu «rītausma» var aizvietot ar jebkuru citu diennakts laiku, bet «Parīze» - ar jebkuru citu pilsētu. «Es atlaidos smiltīs, ņēmu tās saujā, ļāvu slīdēt caur pirkstiem kā dzeltenīgai, maigai straumei.» Kāds labs salikums! Tāds pats kā pelde piemājas dīķī, kura ūdenī spēlējas saule un patīkami žilbina acis.

Tomēr man šķiet, ka ūdeni nedrīkst iemīlēt. Tajā nevar mesties ar galvu iekšā, ļaujoties tā valdzinājumam. Tajā nedrīkst lēkt - pat pazīstamās ūdenstilpēs, jo to dzīles mēdz sagādāt nepatīkamus pārsteigumus. Ar ūdeni ir jāsadraudzējas. Jāzina tā gaišās un tumšās (dziļās un straujās) puses un tās jāpieņem. Lai saprastu ūdens spēku, pietiek pastāvēt Daugavā un izjust, kā straume tevi nes prom pret paša gribu, lai arī kā tu censtos nostāvēt uz vietas. Vēl viena lieta, ko esmu ļoti labi iegaumējusi no bērnības - nejokot, saucot: «Palīgā! Palīgā!»

Rakstot atcerējos angļu sakāmvārdu: «Tas, kuram nolemtas karātavas, nekad nenoslīks.» Tomēr likteni nevajag izaicināt. Ūdens nemīl pārdrošos un iereibušos, kuriem jūra ir līdz ceļiem. Kā zināms, noslīkt var arī peļķē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?