Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

EK vēlas, lai ES dalībvalstis uzņem 40 tūkstošus bēgļu

Četrdesmit tūkstoši bēgļu, kas, šķērsojot Vidusjūru, ir sasnieguši Dienvideiropu, tuvākajos gados varētu tikt pārvietoti uz citām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, paredz Eiropas Komisijas (EK) trešdien izsludinātais rīcības plāns, lai absorbētu milzīgo migrantu pieplūdumu no Ziemeļāfrikas un Tuvajiem Austrumiem.

EK vēlas pirmo reizi iedarbināt Lisabonas līgumā iestrādāto ārkārtas reaģēšanas mehānismu, kas paredzēts, lai tiktu galā ar «pēkšņu bēgļu pieplūdumu». Šogad vien ap 60 tūkstošiem nelegālo migrantu no Ziemeļāfrikas un Tuvajiem Austrumiem ir šķērsojuši Vidusjūru un sasnieguši Dienvideiropas krastus. Gandrīz 2000 cilvēku bīstamajā ceļojumā zaudējuši dzīvību.

Plāns tiktu īstenots divus gadus un attiektos tikai uz Sīrijas un Eritrejas pilsoņiem, kas kā nelegālie migranti pēc 2015. gada 15. aprīļa ir ieradušies Itālijā un Grieķijā - valstīs, kur pa Vidusjūru nonāk lielākā daļa bēgļu. Sīrijas un Eritrejas pilsoņi izvēlēti tāpēc, ka 2014. gadā ES patvērums piešķirts 75% no Sīrijas un Eritrejas pilsoņiem, kuri to pieprasīja, raksta The Wall Street Journal.

EK ierosina, lai no Itālijas uz citām ES dalībvalstīm tiktu pārvietoti 24 tūkstoši bēgļu, bet no Grieķijas - 16 tūkstoši. Itālijā 2014. gadā, salīdzinot ar 2013. gadu, nelikumīgo robežšķērsotāju skaits palielinājās par 277%, bet Grieķijā - par 153%. Abās valstīs pērn reģistrēti 60% no visiem nelikumīgajiem robežšķērsošanas gadījumiem ES.

Saskaņā ar kvotu sistēmu lielākais bēgļu skaits būtu jāuzņem Vācijai (8763), Francijai (6752) un Spānijai (4288), samazinot spiedienu uz Zviedriju, kas pērn apstrādāja otru lielāko patvēruma lūgumu skaitu pēc Vācijas. No Baltijas valstīm visvairāk nāktos uzņemt Igaunijai (738), bet Latvijai un Lietuvai attiecīgi 517 un 503, liecina EK aprēķini.

Tie balstīti uz tādiem kritērijiem kā valsts iedzīvotāju skaits, iekšzemes kopprodukts, bezdarba līmenis un pēdējos piecos gados saņemtais patvēruma lūgumu un uzņemto bēgļu skaits. EK arī aicinājusi visas 28 ES dalībvalstis tuvākajos divos gados brīvprātīgi uzņemt 20 tūkstošus bēgļu, kuri atrodas valstīs ārpus ES, piemēram, Turcijā un Libānā. Dalībvalstis, kas iesaistīsies šajā plānā, saņemšot finansiālu palīdzību no 50 miljoniem eiro, kas šim mērķim atvēlēti 2015. un 2016. gadā.

Bēgļus nav paredzēts pārvietot uz Lielbritāniju, Īriju un Dāniju, kurām saskaņā ar Lisabonas līgumu ir izņēmuma tiesības attiecībā uz patvēruma piešķiršanu.

Rīcības plāna īstenošanai EK no ES budžeta atvēlētu 240 miljonus eiro, dalībvalstis saņemtu 6000 eiro par katru pārvietoto cilvēku. Ieceri varēs īstenot tikai gadījumā, ja to atbalstīs vairākums ES dalībvalstu. Šajā gadījumā bloka lielāko dalībvalstu balsīm būšot lielāks svars, jo tām būtu jāuzņem lielākā daļa pārvietoto bēgļu. Lēmuma pieņemšanā nepiedalīsies Lielbritānija, Dānija un Īrija, uz kurām plāns neattiecas.

Brisele arī izklāstījusi rīcības plānu cīņai pret migrantu kontrabandu 2015. līdz 2020. gadam. Pasākumi paredz izveidot sarakstu ar «aizdomīgām» laivām un kuģiem, kas varētu būt izmantotas bēgļu nogādāšanai no Ziemeļāfrikas uz Dienvideiropu. Nepieciešamības gadījumā tās paredzēts iznīcināt ar militāriem līdzekļiem.

Tāpat paredzēts uzlabot dalībvalstu sadarbību un informācijas apmaiņu ar finanšu institūcijām, kā arī nostiprināt sadarbību ar interneta pakalpojumu sniedzējiem un sociālajiem medijiem, lai nodrošinātu, ka cilvēku kontrabandistu internetā izplatītā informācija tiek operatīvi atklāta un izdzēsta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?