Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Eksāmens īsi pirms pusnakts

Pirmo reizi Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) vēsturē reflektanta reliģiskās pārliecības dēļ iestājeksāmens klavierspēlē viņam vienam organizēts vēlā sestdienas vakarā, jo Septītās dienas adventistu draudzes locekļiem sabats liedz strādāt no piektdienas saulrieta līdz sestdienas saulrietam.

Tiesībsarga birojs, pēc kura vēstules saņemšanas JVLMA pieņēma lēmumu izdarīt šo izņēmumu, tagad norāda, ka augstskolām ir tiesības ņemt vērā ne tikai konkrētā indivīda, bet arī citu studentu un sabiedrības intereses, kas ļauj domāt, ka augstskola būtu varējusi studentam pretimnākšanu arī neizrādīt un eksāmenu īpašā laikā neorganizēt.

Radusies paradoksāla situācija - JVLMA vēlo eksāmenu rīkoja nelabprāt un izteica neapmierinātību, taču gan eksperti, gan ierēdņi augstskolu slavē un sauc par lielisku tolerances paraugu.

Pēc saules rieta

Kā jau ziņoja portāls diena.lv, sestdien no plkst.10.30 JVLMA notika iestājeksāmeni jaunajiem pianistiem. Viens no topošajiem studētgribētājiem bija Septītās dienas adventistu draudzē, kas ievēro sabatu. JVLMA rektors Artis Sīmanis portālam skaidroja, ka Ministru kabineta (MK) noteikumi paredz - visiem vienas studiju programmas reflektantiem iestājeksāmeni jākārto vienā dienā. Tikmēr no Tiesībsarga biroja JVLMA saņēmusi vēstuli, kurā akadēmija aicināta pieņemt attiecīgajam reflektantam eksāmenu citā dienā. Risinājums šoreiz gan rasts, sasaucot iestājeksāmenu komisiju pēc saules rieta plkst. 22.20, taču tikpat labi varēja arī būt situācija, kad kāds no eksāmenu komisijas locekļiem tik vēlu nevarētu ierasties.

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārstāve Laura Zaharova Dienai norādīja, ka spēkā esošajos MK Noteikumos par prasībām, kritērijiem un kārtību uzņemšanai studiju programmās nav noteikts, ka eksāmenam jānotiek vienā dienā. Tomēr, kā Diena pārliecinājās, noteikumos ir norma, kas aizliedz radīt «tiešas vai netiešas priekšrocības personai attiecībā uz tās uzņemšanu studiju programmā, kas ir pretrunā augstskolas vai koledžas uzņemšanas noteikumiem, normatīvajiem aktiem vai vispārējiem tiesību principiem». Šajā gadījumā nav izslēgta situācija, kad kāds no studēt gribētājiem varētu celt iebildumus pret augstskolu, ka vienam cilvēkam tiek radīti atšķirīgi apstākļi. Jāpiebilst, ka reflektanta veselības stāvokļa dēļ neviens iestājeksāmenu nepārceļ, to nedara arī gadījumos, ja pretendents piedalās starptautiskā konkursā, kura norise sakrīt ar iestājeksāmena laiku. A. Sīmanis Dienai saka, ka MK noteikumos jābūt nepārprotami norādītam, kādos gadījumos izņēmumi ir atļauti.

Regulējuma nav

Izglītības valsts kvalitātes dienesta (IKVD) vadītāja Inita Juhņēviča Dienai atzīst, ka vismaz pēdējo divu gadu laikā nav saņemtas sūdzības par šādiem gadījumiem. «Saistībā ar augstskolas autonomiju ir jāizvērtē - ja ir pamatojums un augstskola var rast iespēju, to var darīt. Taču jāizvērtē pamatojums, citādi katrs reflektants var pieprasīt savu eksāmena laiku. Ja augstskola nolemj atteikt eksāmena pārcelšanu, arī tas ir jāpamato. Regulējuma, kā šādās situācijās rīkoties, nav,» norāda I. Juhņēviča. Viņa arī uzslavē JVLMA par atrasto risinājumu sarīkot eksāmenu tajā pašā dienā, tikai citā laikā, jo tagad nav pamata uzskatīt, ka pret šo reflektantu būtu atšķirīga attieksme.

Iespējams, ka līdzīgi gadījumi ir retums tāpēc, ka augstskolas reti rīko iestājpārbaudījumus sestdienās. Taču internetā pieejamā informācija liecina, ka tieši sestdienās iestājpārbaudījumi šogad rīkoti, piemēram, Rīgas Valsts 1. ģimnāzijā. JVLMA iestājeksāmeni sestdienā nav regulāra prakse, taču šogad Pasaules koru olimpiādes dēļ grafiks un zāles noslogojums ir saspringtāks, saka A. Sīmanis. Ja konkrētais reflektants akadēmijā iestāsies, viņam, iespējams, nebūs problēmu - bakalaura programmās nodarbības Mūzikas akadēmijā ir tikai darbdienās, izņemot orķestru projektus, bet maģistri mācās arī sestdienās. Vēlāk sarežģījumi var rasties, jo daudzi koncerti notiek tieši piektdienu un sestdienu vakaros.

Labāk būtu precizēt

Līdz šim problēmas, ja tādas radušās, vienmēr atrisinātas ar IZM, saka Septītās dienas adventistu Latvijas draudžu savienības bīskaps Vilnis Latgalis. Adventistu ticības brīvību garantē īpašs likums, kurā gan sabata jautājums konkrēti nav minēts. V. Latgalis uzskata, ka precizējums likumā ļautu izvairīties no domstarpībām. Konkrētajā gadījumā problēma risināta ļoti īsā laikā - no ceturtdienas, kad saņemts atteikums pārcelt eksāmenu, līdz piektdienas pēcpusdienai, kad atrasts kompromiss. Tiesībsarga biroja oficiālajā skaidrojumā, kas vakar tika izplatīts, tonis ir ļoti neitrāls, tajā teikts, ka vēstule «bija tulkojama kā aicinājums, bet ne pienākums iespēju robežās izvēlēties indivīdam saudzīgāku situācijas risinājumu». Tiesībsargs «augsti novērtē» JVLMA rasto risinājumu.

Savukārt ar reliģiju saistīto tiesību eksperts Ringolds Balodis norāda, ka Rietumu sabiedrībā ir divas atšķirīgas pieejas reliģijai - Francijā un ASV valsts un baznīca ir stingri nodalīta un šajās valstīs izņēmumi reliģiskās pārliecības dēļ netiek pieļauti. Citās valstīs pastāv tā dēvētais tilta jeb kooperācijas princips. Piemēram, Polijā un Ungārijā sabata jautājumu jūdaistiem un adventistiem regulē likums. Latvijā attieksme pret adventistiem ir toleranta, uzskata R. Balodis, kas atbalsta izņēmuma gadījumu pieļaušanu eksāmenu laika noteikšanā reliģiskās pārliecības dēļ.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?