Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Elektrības tirgus neskaidrā nākotne

Elektroenerģijas tirgus liberalizācija pašreiz ir aktuāls jautājums ne tikai Latvijā, kur tirgus tiek atvērts ievērojami pirms iespējas sajust liberalizācijas rezultātus, jo nepieciešamie starpsavienojumi vēl nav izbūvēti, bet visas Eiropas Savienības (ES) mērogā. Jāatgādina, ka 4. februārī daudzu Eiropas valstu, arī Latvijas, tīklu operatori un elektroenerģijas biržas pirmoreiz piedalījās vienotā izsolē, lai noteiktu nākamās dienas elektroenerģijas cenas tai daļai resursu, kas tiek tirgota brīvajā tirgū.

Šis notikums uzjundīja kaislības kā elektroenerģijas brīvā tirgus piekritēju, tā noliedzēju vidū.

Aizmirstā Lielbritānija

Runājot par elektroenerģijas tirgu liberalizāciju, vienmēr tiek pieminēts Ziemeļvalstu veiksmīgais piemērs - četrām valstīm vienots, brīvs elektroenerģijas tirgus, kura pirmsākumi meklējami Norvēģijā un kurš pakāpeniski kļūst aizvien plašāks -, kā arī birža Nord Pool, kura tāpat paplašina savu darbību uz aizvien jaunām valstīm. Vienlaikus tiek aizmirsts, ka neilgi pirms Norvēģijas elektroenerģijas tirgus liberalizāciju sāka Lielbritānija, kas nepavisam neder par veiksmīgu piemēru šajā jomā.

Lielbritānijā elektroenerģijas tirgus tika liberalizēts 1990. gadā, vienlaikus tā dēvētās tečerisma (pēc britu premjeres Mārgaritas Tečeres vārda) ekonomiskās politikas iespaidā sadalot nacionālo energokompāniju un citu pēc cita privatizējot jaunizveidotos uzņēmumus, process noslēdzās 1996. gadā ar atomelektrostaciju privatizēšanu.

Lai arī šādas politikas kritiķi jau iepriekš brīdināja, ka nozaru, kurās nepieciešamas regulāras un iespaidīgas investīcijas un kuras ir sociāli nozīmīgas, nodošana privātās rokās vērtējama kā nevēlama, šie brīdinājumi tika ignorēti. Rezultātā jūtamu elektrības cenu kritumu patērētāji piedzīvoja vien pēc desmit gadiem, turklāt, kā uzskata skeptiķi, pateicoties kopējām tendencēm tirgos, nevis liberalizācijas faktam. Savukārt nozari kopumā vajā tās pašas problēmas, kas citas tečerisma laikā privatizētās nozares, piemēram, dzelzceļus - privātīpašnieki cenšas nopelnīt iespējami vairāk, tajā pašā laikā ieguldot iespējami mazāk līdzekļu attīstībā, un valstij nākas paklusām labot nepārdomātās privatizācijas sekas.

Nodrošina izvēli

Atšķirībā no Lielbritānijas, kurā elektroenerģijas tirgus tika liberalizēts galvenokārt ideoloģisku iemeslu dēļ, Norvēģijā, kas ir tirgus liberalizācijas aizsācēja Ziemeļvalstīs, šī procesa pamatā bija tikai ekonomiski apsvērumi. XX gadsimta 80. gados Norvēģijā vairāk nekā 98% elektroenerģijas tika iegūti hidroelektrostacijās (HES). Šobrīd, palielinoties citu atjaunojamo resursu izmantošanai, HES daļa ir nedaudz virs 95%. Norvēģija ir sestā lielākā šāda veida enerģijas ražotāja pasaulē. Vienlaikus HES specifika ir tāda, ka stacijas, protams, atkarībā no projektētās jaudas, ūdens līmeņa upēs un vēl citiem faktoriem, spēj ražot konstantu elektroenerģijas daudzumu visas diennakts laikā, turklāt bez īpašām papildu izmaksām, t. i., gan stundās, kad elektroenerģijas patēriņš ir zems, gan stundās, kad tas ir augsts. Tādējādi veidojas situācija, ka ievērojamu daļu diennakts HES spēj saražot vairāk elektrības, nekā tobrīd nepieciešams attiecīgajam valsts reģionam, savukārt tā dēvētajās pīķa stundās jaudas var rasties nepieciešamība iepirkt elektroenerģiju no citiem ražotājiem.

Šie apstākļi būtiski neietekmēja nedz elektroenerģijas piegādes kopumā, nedz tās patēriņu, kas Norvēģijā un arī citās Ziemeļvalstīs ir viens no augstākajiem pasaulē, rēķinot uz vienu iedzīvotāju, taču radīja jautājumus par to, cik efektīvs ir šāds elektroenerģijas sadales mehānisms un kādu ietekmi tas atstāj uz elektrības gala cenu.

Diskusiju rezultāts bija 1990. gada Norvēģijas parlamenta lēmums par elektroenerģijas tirgus liberalizāciju, kas stājās spēkā 1991. gadā. Liberalizācijas pamatā bija visu līmeņu sadales tīklu pieejamība visiem tirgus dalībniekiem ar vienādiem nosacījumiem, kā arī patērētāju iespējas pašiem izvēlēties elektroenerģijas piegādātājus. Galvenie tirgus liberalizācijas atbalstītāju argumenti bija, ka šādi apstākļi ievērojami palielinās sadales efektivitāti, kas samazinās gala cenu, vienlaikus palielinot ražotāju ienākumus, jo pēdējiem būs iespējams pārdot vairāk elektroenerģijas.

Biržas faktors

Otrs iemesls Ziemeļvalstu vienotā elektroenerģijas tirgus sekmīgai darbībai ir Norvēģijā bāzētā birža Nord Pool, kura savā tagadējā veidolā darbojas kopš 2002. gada. Elektroenerģijas birža, Nord Pool priekštece, Norvēģijā pastāvēja vēl kopš 1971. gada, un tajā tika tirgoti elektroenerģijas «pārpalikumi». Pēc tirgus liberalizācijas tieši birža spēlēja galveno lomu efektīvā resursu pārdalē un izmantošanā, kas bija būtisks iemesls Ziemeļvalstu elektroenerģijas tirgu apvienošanai. (Zviedrija vienotajā tirgū iesaistījās 1996. gadā, Somija - 1998. gadā, bet Dānija pilnā apmērā - 2003. gadā.)

Biržā, kuras lielākie akcionāri ir visu četru Ziemeļvalstu nacionālās kompānijas - Fingrid, Energinet.dk, Statnett un Svenska Kraftnᅢᄂt -, patlaban tiek pirkts un pārdots aptuveni trīs ceturtdaļas Ziemeļvalstīs saražotās un patērētās elektroenerģijas, tās darbība aptver ne tikai Ziemeļvalstis, bet arī Baltijas valstis un daļu Vācijas, tāpat Nord Pool darbojas Lielbritānijā, Nīderlandē un Beļģijā. Galvenais pozitīvais biržas darbības rezultāts vismaz Ziemeļvalstīs ir tieši efektīva resursu sadale, kas ļauj gan maksimāli izmantot ražošanas jaudas un nopelnīt ražotājiem (lai arī par zemāku cenu, taču pārdodot vairāk elektroenerģijas), gan pazemināt cenas patērētājiem.

Ir vērts piebilst, ka ne jau tikai Nord Pool esamība un fakts, ka Ziemeļvalstis neprivatizēja savas energokompānijas, - visi lielie tirgus dalībnieki pamatā atrodas valsts īpašumā un vienlaikus darbojas ne tikai kā ekonomiskas vienības, bet pilda arī sociālas un stratēģiskas funkcijas -, noteica šī elektroenerģijas tirgus panākumus. Pēc ekspertu domām, būtiski, ka Ziemeļvalstīm ir gandrīz identiskas politiskās un ekonomiskās struktūras, kaut arī Norvēģija nav ES dalībvalsts, pastāv cieša elektrotīklu integrācija, līdzīgas ir arī elektroenerģijas ražošanas izmaksas, konkrētajā tirgū ir liels skaits dalībnieku, un neviens no tiem nevar kļūt par dominējošu spēlētāju visās Ziemeļvalstīs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Cer atrast iespēju, kā ietaupīt

Vidējā ES elektroenerģijas cena laika posmā no 2007. līdz 2012. gadam, neraugoties uz ekonomisko krīzi, palielinājās par 26%.
Atbilstoši Eiropas Komisijas aprēķiniem vienota Eiropas mēroga elektroenerģijas tirgus izveide ļaus patērētājiem uz cenu izlīdzināšanās rēķina ietaupīt līdz četriem miljardiem eiro gadā.
Elektroenerģijas un gāzes tirgus atvēršana ar 2015. gadu ir noteikta ES tā dēvētajā trešajā enerģētikas paketē, ko ES apstiprināja 2009. gadā, lai veicinātu konkurenci un nodrošinātu lētas elektroenerģijas pieejamību visiem patērētajiem ES.
2009. gadā astoņas Baltijas jūras reģiona dalībvalstis parakstīja saprašanās memorandu par Baltijas enerģētikas tirgus starpsavienojuma plānu, kurā paredzēta Baltijas valstu izolēto tirgu integrēšana Ziemeļvalstu elektroenerģijas tirgos, piemēram, jaunu starpsavienojumu izbūve un elektroenerģijas tirgus pielāgošana Ziemeļvalstu tirgum.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?