Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Emisijas stingri uzrauga

Pretēji vispārpieņemtajiem uzskatiem ražojošie uzņēmumi nav būtiskākais gaisa piesārņojuma avots, to radītā negatīvā ietekme uz gaisa kvalitāti ir daudz mazāka nekā, piemēram, transportam, atzīst Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija. Tas skaidrojams ar uzņēmumiem izvirzītajām stingrajām prasībām attiecībā uz piesārņojošu darbību veikšanu.

Īpašas atļaujas

Ikvienam uzņēmumam, kurš veic vidi, tajā skaitā gaisu, piesārņojošas darbības, jāsaņem A vai B kategorijas atļaujas, kuras izsniedz reģionālās vides pārvaldes. To, kādas kategorijas atļaujas nepieciešamas konkrētajam uzņēmumam, nosaka likums Par piesārņojumu. A kategorijas atļaujas nepieciešamas tiem uzņēmumiem, kuru piesārņojošām darbībām ir potenciāli vislielākais negatīvais efekts uz vidi.

Saskaņā ar Vides pārraudzības valsts biroja (VPVB) informāciju reģionālās vides pārvaldes kopumā izsniegušas A kategorijas atļaujas 88 uzņēmumiem. Starp tiem ir siltumapgādes uzņēmumi, a/s KVV Liepājas metalurgs, atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumi, a/s Putnu fabrika Ķekava, a/s Rīgas piena kombināts, kā arī cūkkopības kompleksi un citi uzņēmumi.

VPVB direktors Arnolds Lukšēvics stāsta, ka A kategorijas darbības atļaujas saņemšana aizņem aptuveni līdz trim mēnešiem un tā noteikti ietver arī sabiedrisko apspriešanu. Lai gan atļauja ir beztermiņa, ik pēc septiņiem gadiem tiek pārskatīti tās izsniegšanas noteikumi. Valsts nodevas apmērs par atļaujas izsniegšanu A kategorijas piesārņojošai darbībai ir 853,72 eiro, bet par atļaujas pārskatīšanu - 569,15 eiro.

Uzņēmumiem, kuri strādā ar A kategorijas atļaujām, līdztekus tam, ka darbībā jāizmanto labākie pieejamie tehniskie paņēmieni, tāpat ir pienākums obligāti veikt gaisa piesārņojuma monitoringu. Tā regularitāte atkarīga no izmantoto sadedzināšanas krāšņu jaudas - sākot no 50 megavatiem, monitorings jāveic nepārtraukti, 24 stundas diennaktī.

Izmaksā 150 000 eiro

Viens no uzņēmumiem, kurš veic nepārtrauktu gaisa piesārņojuma monitoringu, ir SIA Cemex - viens no vadošajiem būvmateriālu ražotājiem Latvijā. Uzņēmuma Vides projektu nodaļas vadītāja Santa Kļava stāsta, ka 2009. gadā uzceltā jaunā cementa rūpnīca Brocēnos ir viena no vismodernāk aprīkotajām Eiropā. Kopumā rūpnīcā uzstādītas 36 atputekļošanas iekārtas jeb filtri. Cementa klinkera apdedzināšanas krāsnī, kurā tiek izmantots gan fosilais, gan alternatīvais kurināmais, emisiju kontrole notiek nepārtraukti - 24 stundas diennaktī. Nepārtrauktā monitoringa iekārtā mērījumu rezultāti tiek apkopoti katru minūti, bet no šiem rādītājiem tiek iegūti vidējie pusstundas un dienas rādītāji. Monitoringa iekārtā vienlaikus tiek kontrolēti 11 gaisa piesārņojuma parametri, to skaitā putekļi, sērs, slāpeklis, ogleklis, hlorūdeņradis, florūdeņradis un kopējais organiskais ogleklis. 2014. un 2015. gada vidējie rādītāji bijuši daudz zemāki nekā atļautie. Nepārtrauktā monitoringa iekārta ļauj kontrolēt un veikt preventīvās darbības, lai netiktu pārsniegtas pieļaujamās emisiju normas, kas nozīmē, ka savlaicīgi tiek veikta iekārtu apkope.

S. Kļava arī min, ka monitoringa iekārtas uzturēšanas izmaksas ir 50-60 tūkstoši eiro gadā. Šajās izmaksās ietilpst mazās ikdienas apkopes, kuras veic uzņēmuma apmācītie darbinieki, kā arī viena lielā ikgadējā apkope, ko veic speciālisti no Zviedrijas, un iekārtas kalibrācija un verifikācija, ko veic speciālisti no Vācijas. Kopumā visi pasākumi gaisa piesārņojuma monitorēšanai izmaksā ap 150 tūkstošiem eiro gadā, un šajās izmaksās ietilpst 36 atputekļošanas iekārtu uzturēšana, apkopes un filtru nomaiņa. «Pateicoties šīm darbībām, dzīvot rūpnīcas tuvumā no gaisa piesārņotības viedokļa ir absolūti droši un veselībai nekaitīgi,» uzskata S. Kļava.

Normas nepārsniedz

Gaisa piesārņojuma monitoringu veic arī zāļu ražotājs Olainfarm. Tiesa, tas nav nepārtraukts, jo, kā stāsta uzņēmuma Vides aizsardzības daļas vadītāja Sandra Krivmane, apkures katlu un koģenerācijas stacijas jauda ir tikai 33,5 megavati. «Emisiju apjomu mērām reizi divos gados visiem rūpnīcas katlu mājas skursteņiem un koģenerācijas stacijai. Mērījumus veic akreditēta laboratorija, un tie izmaksā aptuveni 150 eiro. Jāteic, ka mēs izmantojam dabai draudzīgu kurināmo - dabasgāzi. Kopš tiek veikti mērījumi, pieļaujamās gaisa piesārņojuma normas nav pārsniegtas,» uzsver S. Krivmane.

Gaisa piesārņojuma uzraudzība 24 stundas diennaktī notiek arī SIA Fortum Jelgava, kas ir centralizētās siltumapgādes sistēmas operators Jelgavas pilsētā, nodrošina centralizētas siltumenerģijas piegādi klientiem un ar to saistītos pakalpojumus. Uzņēmuma pārstāve Guntra Matīsa stāsta, ka gaisa piesārņojuma uzraudzība notiek nepārtraukti un divas reizes gadā rādījumus pārbauda sertificētas laboratorijas. Arī uzņēmumā Fortum Jelgava līdz šim pieļaujamo gaisa piesārņojuma normu pārsniegumi nav bijuši, visi mērījumi, kā uzsver G. Matīsa, bijuši krietni zem maksimālās pieļaujamās robežas. Viens no lielākajiem uzņēmuma ieguldījumiem gaisa piesārņojuma mazināšanā ir uzstādītā dūmgāzu attīrīšanas sistēma - pirms dūmi nonāk skurstenī un pēc tam gaisā, tie tiek attīrīti ar īpaša filtra palīdzību.

Vienas no atvieglotākajām gaisa piesārņojuma monitoringa prasībām ir atkritumu apsaimniekotājam ZAAO, ņemot vērā tā izmantotās iekārtas un to zemo jaudu. Kā stāsta uzņēmumā, monitoringu sertificētas laboratorijas veic tikai reizi trijos gados.

Arī uzņēmumā Valmieras stikla šķiedra monitoringu veic akreditēta laboratorija reizi pāris gados un, kā izklāsta uzņēmuma vides aizsardzības speciāliste Pārsla Dance, «nelielas emisiju koncentrāciju svārstības tiek novērotas brīžos, kad tiek uzstādītas un ieregulētas jaunas tehnoloģiskās iekārtas. Darbojoties normālā režīmā, uzņēmumam noteiktie emisiju limiti nekad netiek pārsniegti».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Atļaujas

Nepieciešamas A un B atļaujas saskaņā ar likumu Par piesārņojumu.
Atļaujas izsniedz reģionālās vides pārvaldes.
Kopumā A kategorijas atļaujas izsniegtas 88 uzņēmumiem, B kategorijas - ap 1000 uzņēmumiem.
A kategorijas atļaujas saņemšanas procedūra aizņem līdz trim mēnešiem un ietver arī sabiedrisko apspriešanu.
Uzņēmumiem, kuriem piešķirta A kategorijas atļauja, obligāti jāveic gaisa piesārņojuma monitorings.
Avots: VPVB, Likumi.lv

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?