Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Endziņš: NAP ir kā lielveikals ar visādām labām lietām

Kopš gada sākuma gatavoto Nacionālās attīstības plānu (NAP), kas atspoguļos Latvijas attīstības virzienus nākamajiem septiņiem gadiem, valdība otrdien pamatā apstiprināja, nolemjot veikt dokumentā vēl dažus precizējumus un tad parakstīt protokollēmumu. Valdības atbalsts Nacionālā attīstības plāna projektam dos iespēju Latvijas ekspertiem, kuri nākamajā nedēļā dosies uz sarunām Briselē par Eiropas Savienības nākamā perioda daudzgadu budžetu, aizstāvēt Latvijas intereses uz NAP noteikto prioritāšu pamata.

Sagatavoto NAP valdība iesniegs Saeimā, kur deputāti vēl mēnesi, līdz 23. novembrim, izvērtēs šo dokumentu, lai pēc tam pieņemtu galīgo lēmumu.

Pārresoru koordinācijas centrs (PKC), kura uzdevums bija nodrošināt Nacionālās attīstības plāna 2014.- 2020. gadam sagatavošanu, bija plānojis, ka valdība galīgo lēmumu par šo dokumentu pieņems jau septembra beigās. Taču tikai septembra vidū sākās sabiedriskā apspriešana, kuras laikā saņemti ap 3000 priekšlikumu, informēja PKC direktors Mārtiņš Krieviņš. Viņš minēja, ka cilvēku bažas galvenokārt ir par ceļu infrastruktūru, lauku teritorijas attīstību ārpus attīstības centriem, kas ir modelī 9 plus 21, kā arī par izglītības pieejamību. Gala redakcijā ir izvērsts arī stratēģiskais mērķis - ekonomikas izrāviens, nosakot, ka tas ir nepieciešams katra indivīda un valsts labklājības kopējam pieaugumam.

NAP ir atspoguļoti arī finanšu avoti, kas gan vēl tiks precizēti līdz brīdim, kad par šo dokumentu lems Saeima. Finansējums ir paredzēts no Eiropas Savienības fondu līdzekļiem aptuveni četru miljardu latu apmērā, valsts budžeta finansējuma, kā arī no pašvaldību un privātā sektora līdzfinansējuma. Lielākās summas paredzētas prioritātēm - tautsaimniecības izaugsme un izaugsmi atbalstošas teritorijas, trešais virziens - cilvēka drošumspēja - saņems mazāk un galvenokārt tiks finansēts no valsts budžeta. Premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība) atgādināja, ka pieprasījumi bijuši par 80 miljardiem latu, bet finansējums ir tik, cik ir. Viņš arī aicināja kolēģus, kas sēdē piedāvāja vēl uzlabot plānu, «neatvērt deķīša vilkšanu katram uz savu pusi», jo plāns ir pietiekami ilgi gatavots, tajā skaitā koalīcijas partiju darba grupā. Reformu partijas ministriem bija visvairāk jautājumu, kas radīja iespaidu, ka viņi nav konsultējušies ar saviem pārstāvjiem grupā - vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Edmundu Sprūdžu un Saeimas deputāti Ingu Biti.

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts (RP), tāpat kā citi ministri, pateicās plāna sagatavotājiem, izmantojot viņam tīkamu salīdzinājumu par to, «ka nevar padarīt plānu par galertu ar daudzām svecītēm», tomēr pamanījis arī trūkumus. Viņaprāt, arī «pasākumu finanšu potenciāla ietvars ir lielāks nekā pieejamais finansējums». PKC vadītāja sākotnējā iecere sagatavot lakonisku un visiem iedzīvotājiem viegli uztveramu dokumentu izplēnēja jau vasaras sākumā, kad ministri nobremzēja plāna tālāku virzīšanu, tajā nesaskatot pilnīgu savu nozaru atspoguļojumu. Tagad Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras priekšsēdim Jānim Endziņam NAP atgādina «lielveikalu ar visādām labām lietām», taču līdz ar to uz ekonomisko izrāvienu orientēto trīs prioritāšu vietā esot jau 12 prioritātes. Arī Egīls Baldzēns no Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības atzina, ka dokuments «nav šedevrs», taču visi valdības sociālie partneri piekrita, ka šis Nacionālās attīstības plāns ir kvalitatīvāks par to, kas ir tagad spēkā. M. Krieviņš kritikai daļēji piekrita, pieļaujot, ka vieglāk būtu rakstīt vienam, taču viņš argumentēti reaģē uz visām iebildēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?