Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

ES Turciju reizē velk sev klāt u n grūž projām

Rietumos par musulmaņu paraugvalsti dēvētajai Turcijai, kam veltītas uzslavas par centieniem nostiprināt demokrātiskas vērtības un islāma nodalīšanu no valsts un tiesu varas, jau 1999. gadā tika piešķirts Eiropas Savienības (ES) kandidātvalsts statuss, pēc sešiem gadiem Brisele un Ankara atklāja iestāšanās sarunas.

Turcija ir ES stratēģiski svarīga valsts, jo tā pēdējā laikā kļūst par aizvien nozīmīgāku tiltu starp Rietumiem un musulmaņu valstīm, tomēr daļa ES dalībvalstu, jo īpaši Vācija un Francija, ir pret pilnīgu Turcijas integrāciju Savienībā un piedāvā tai piešķirt privileģētas partnervalsts statusu.

Šādiem spēles noteikumiem nepiekrīt Ankara, tāpēc abu pušu attiecībās ir iedzīts ķīlis. Turcijas iestāšanās sarunas kopš sākuma 2005. gadā ir vairāk mīņājušās uz vietas, nevis virzījušās uz priekšu. Visu izsaka skaitļi - no 35 sarunu sadaļām slēgta viena, sarunu procesā atrodas 12, 18 ir iesaldētas. Pēdējo reizi abu pušu pārstāvji pie sarunu galda sēdās pērn jūnijā.

Kā pa celmiem

Pēc republikas nodibināšanas 1923. gadā un plašajām politiskajām un ekonomiskajām reformām, kuru iniciators bija valsts pirmais prezidents Mustafa Ataturks, Turcija virzījusies galvenokārt pa demokrātiskas attīstības ceļu, tāpēc likumsakarīga bija valsts izvēle iekļauties Rietumu sabiedrībā.

1952. gadā Turcija tika uzņemta NATO, kļūstot par pirmo un līdz šim vienīgo musulmaņu valsti, kas pārstāvēta pasaulē ietekmīgākajā militārajā aliansē.

1959. gadā Turcija lūdza piešķirt ES priekšteces Eiropas Kopienas partnervalsts statusu. 1973. gadā Turcija kļuva par Eiropas Kopienas partnervalsti un sāka darboties to kopīgā muitas savienība. Tomēr līdz tam labās abu pušu attiecības iedragāja 1974. gadā notikušais Turcijas karaspēka iebrukums Kiprā un vēlākā Vidusjūras salas ziemeļu daļas okupācija, attiecības pilnībā tika iesaldētas pēc 1980. gada 12. septembrī Turcijā notikušā militārā apvērsuma.

Attiecības tika atjaunotas 1986. gadā, 1987. gadā Turcija pieteicās kļūt par pilntiesīgu Eiropas Kopienas locekli, tomēr 1989. gadā pieteikums tika noraidīts. Arī 1997. gadā nu jau par ES pārdēvētās Kopienas līderi Turcijai nepiešķīra kandidātvalsts statusu, tomēr tas notika 1999. gadā ES samitā Helsinkos.

Līdz 2005. gada 3. oktobrim, kad ES oficiāli atklāja iestāšanās sarunas ar Turciju, Ankara veikusi virkni svarīgu reformu.

Prasa jaunu konstitūciju

Tomēr līdz šim iestāšanās sarunas virzījušās gausi, jo ES Turcijai pārmetusi nevēlēšanos ieviest reformas, lai uzlabotu cilvēktiesību un vārda brīvības stāvokli, Turcija kritizēta arī par nepietiekamu reliģijas brīvību, progresa trūkumu sieviešu un arodbiedrību tiesību nostiprināšanā un tikai «daļējiem rezultātiem» kurdu jautājuma risināšanā.

Pirms neilga laika publicētajā ikgadējā ES kandidātvalstu izvērtēšanas ziņojumā teikts, ka strupceļā nonākušās iestāšanās sarunas varētu iekustināt jaunas konstitūcijas pieņemšana Turcijā.

Ziņojuma autori uzslavēja pērn septembrī referendumā pieņemtos valsts pamatlikuma grozījumus, kas paredz samazināt armijas ietekmi tieslietu sistēmā un palielināt pilsoniskās sabiedrības kontroli pār tiesām, raksta UPI.

Tomēr dokumentā uzsvērts, ka «nepieciešamas visaptverošas konstitucionālās izmaiņas», jo Turcijā joprojām spēkā ir pamatlikums, kas tika pieņemts pēc 1980. gadā notikušā valsts apvērsuma. «Jauna konstitūcija nodrošinās stingru pamatu tālākai demokrātijas nostiprināšanai Turcijā saskaņā ar Eiropas standartiem un ES iestāšanās kritērijiem,» rakstīts ziņojumā.

Joprojām kā smags enkurs, kas kavē iestāšanās sarunu virzību, ir Turcijas neatrisinātās attiecības ar Kipru. Ankara neatzīst grieķu apdzīvoto Kipras dienvidu daļu un ir atteikusies savās ostās un lidostās ielaist kuģus un lidmašīnas no Kipras, līdz ar to pārkāpjot ar ES noslēgto muitas līgumu.

Pēdējā laikā izskanējušas bažas par autoritārisma tendenču parādīšanos Turcijā, jo marta sākumā tika arestēti vairāki konservatīvās partijas AKP vadīto valdību kritizējoši žurnālisti, kuri tiek turēti aizdomās par saistību ar 2003. gadā plānoto valsts apvērsumu. Aizvien biežāk Eiropā no politiķu un analītiķu mutes izskan apgalvojums, ka Turcijas demokrātija sāk līdzināties Tuvo Austrumu modelim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Turcija

Platība - 783 562 km2
Iedz. sk. - 78,7 miljoni
Reliģija - 99,8% musulmaņu
IK - USD 958,3 mljrd. (2010. gads)
IK uz vienu iedz. - USD 12,300 (2010. g.)
IK izaugsme - 7,3% (2010. g.)
Bezdarbs - 12,4% (2010. g.)
Valsts parāds - 48,1% no IK (2010. g.)

Ceļš uz ES

1959. g. - Turcija lūdza piešķirt Eiropas Savienības priekšteces Eiropas Kopienas partnervalsts statusu.
1963. g. - tiek noslēgta Ankaras vienošanās, kas paredz Turcijas uzņemšanu Eiropas Kopienas vienotajā muitas savienībā un pilntiesīgas dalībvalsts statusa piešķiršanu.
1980.-1986. g. - Eiropas Kopienas un Ankaras attiecības tiek iesaldētas pēc 1980. gadā notikušā militārā apvērsuma Turcijā.
1987. g. - Turcija piesakās kļūt par Eiropas Kopienas pilntiesīgu locekli.
1999. g. - Turcijai tiek piešķirts Eiropas Savienības kandidātvalsts statuss.
2005. g. - Eiropas Savienība sāk uzņemšanas sarunas ar Turciju.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?