Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Fidels atgriezies, lai nebūtu tikai novērotājs

Bijušajam Kubas līderim Fidelam Kastro šonedēļ apritēja 84 gadi. Tomēr tas nebūt nav galvenais notikums, kādēļ slavenā revolucionāra vārdu pēdējā laikā aizvien biežāk loka pasaules mediji.

Pirms gandrīz četriem gadiem sliktās veselības dēļ viņš pazuda no sabiedrības acīm, vēlāk Kubas vadītāja grožus nododot savam jaunākajam brālim Raulam. Tomēr pirms nedēļas viņš kā Fēnikss no pelniem atgriezās, lai uzrunātu parlamentu. Tas samulsināja Kubas politisko procesu vērotājus, kuri prātuļo, vai Commandante (Fidela iesauka tautā) atgriežas tronī vai arī parādījies, lai novērstu uzmanību no valsts iekšējām problēmām.

Vecais labais Fidels

Veselīga un spēka pilna cilvēka iespaidu atstājošs, tērpies olīvzaļā frencī, F. Kastro 7. augustā kāpa Kubas Nacionālās asamblejas tribīnē. 12 minūšu garās uzrunas laikā viņa balss skanēja visiem dzirdami, un, kā vienmēr, uzsverot kādu frāzi, Fidels pakratīja rādītājpirkstu.

Runā viņš brīdināja, ka pastāv kodolkara iespēja Tuvajos Austrumos, ja imperiālistiskās rietumvalstis turpinās agresiju pret Irānu. Kubas revolūcijas līderis vērsās pie ASV prezidenta Baraka Obamas ar aicinājumu neveikt paredzētās Irānas kuģu pārbaudes, jo Teherānas atbilde būšot amerikāņu karakuģu nogremdēšana, kas savukārt izraisīšot kodolkaru. «Zīdaiņi, pusaudži un jauni cilvēki visā pasaulē var tikt pasargāti no kodolholokausta,» paziņoja F. Kastro. Uz jautājumu, vai B. Obama būtu spējīgs sākt atomkaru, Fidels atbildēja: «Nē, ja mēs viņu pārliecināsim to nedarīt.»

Interesanti, ka pēc uzrunas viņš apsēdās blakus nevis savam brālim Raulam, kurš pašlaik pilda valsts vadītāja pienākumus, bet gan parlamenta spīkeram.

2006. gadā Kubas simbols nogāja no aktīvās politikas skatuves smagas zarnu kaites dēļ. 2008. gadā viņš oficiāli nodeva valsts līdera pienākumus brālim. Pēdējo četru gadu laikā ik pa brīdim parādījās bijušā līdera fotogrāfijas un slejas valdības interneta portālā. Tomēr pirms mēneša Fidels aizvien biežāk sāka parādīties publiskos pasākumos.

Daudzi minējumi

Eksperti uzsver, ka F. Kastro atgriezies laikā, kad viņa brālis paziņojis par lēmumu modernizēt Kubas stagnējošo ekonomiku un pēc nesenās vienošanās starp Kubas valdību un katoļu baznīcu par 52 politieslodzīto atbrīvošanu. Tomēr savā uzrunā Fidels ne mirkli nepieskārās iekšpolitikai. «Viņš nodemonstrēja, ka viņam ir sava «augstākās politikas vēsts», kurā līdzās apokaliptiskām idejām figurē ASV, bet Kuba pilda imperiālisma šaustītāja lomu,» raksta spāņu laikraksts El Pais.

Vašingtonā bāzētās Starptautisko attiecību padomes pētniece Džūlija Sveiga uzskata, ka Fidela atgriešanās mērķis ir parādīt komunistiskajai partijai, ka viņš devis svētību Raula ārpolitikai un iekšpolitikai.

Savukārt citi uzskata, ka Commandante vienkārši vēlas parādīt, ka uz miršanas gultu netaisās, nevis grasās atkal vadīt valsti, jo tāpat bez viņa svētības uz Brīvības salas netiek pieņemts neviens nozīmīgs politisks lēmums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?