Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Fidels - Kubas simbols un šķērslis pārmaiņām

Pagājušā nedēļas nogale Kubā tika atzīmēta un svinēta kā kaut kas vairāk nekā lielākie valsts svētki - komandantes - revolucionārā līdera un ilggadējā valsts vadītāja Fidela Kastro 90. dzimšanas diena.

Jau kopš gada sākuma valdība organizēja dažādus nozīmīgās gadadienas atzīmēšanas pasākumus visā salā - fotoizstādes, dokumentālo filmu izrādes, F. Kastro runu izlašu izdošanu grāmatās, lielus koncertus. Tika pat radīts īpašs mūzikas video. Daudz uzmanības veltīts lielas Austrumkubai raksturīgo tropisko cietkoku jaunaudzes stādīšanai, kas simbolizējot bijušā līdera dzimšanas vietu un stiprumu, raksta The Miami Herald.

Lielākais žurnāls Bohemia šai dzimšanas dienai veltījis visu numuru, TV tika pārraidīti gari raidījumi par revolucionāra biogrāfiju. Uzlīmes ar oficiālo svinību logo Fidel, 90 y mas (Fidels, 90 un vēl) bija redzamas visur.

Komunisma drauds

Iespējams, ka sestdienas jubilārs F. Kastro ir spilgtākais piemērs tam, cik ļoti viens cilvēks gan savā valstī, gan pasaulē asociējas ar valsts vēsturi. Kad saka Fidels, prātā nāk Kuba, kad saka Kuba, tad iedomājas Fidelu.

AFP atzīmē, ka gadi atstājuši pēdas Kubas revolūcijas tēva, kurš nodeva varu savam jaunākajam brālim Raulam pirms desmit gadiem, veidolā. Viņa garā melnā bārda kļuvusi šķidrāka un pavisam sirma. Viņš bijis spiests atteikties no ikoniskajiem Cohiba cigāriem, sestdien bija retā reize, kad viņš parādījās sabiedrībā.

Uzstājoties Kubas Komunistiskās partijas VII kongresā aprīlī, viņš, drebot balsij, izraisīja šoku klātesošajos ar savu paziņojumu. «Man drīz paliks deviņdesmit. Es nekad nedomāju, ka tas notiks, un tas nenotika tāpēc vien, ka es to mēģināju sasniegt. Tā bija tīra nejaušība. Drīz es būšu tur, kur paliek visi. Mums visiem ir viens liktenis. Šī var būt viena no pēdējām reizēm, kad es runāju šajā zālē,» teica F. Kastro, kad runā bija asi nokritizējis mēnesi pirms tam notikušo ASV prezidenta Baraka Obamas vizīti Kubā, aizstāvējis komunistisko ideoloģiju un pasludinājis 1917. gada revolūciju Krievijā par «lielo sociālistisko revolūciju, kas bija solis uz priekšu cīņā pret koloniālismu un tā nešķiramo kompanjonu imperiālismu».

Kad 1953. gadā 26 gadus vecais jurists tika sagūstīts un ieslodzīts pēc mēģinājuma uzbrukt diktatora Fulhensio Batistas karaspēka kazarmām, droši vien neviens neticēja, ka pēc sešiem gadiem F. Kastro triumfāli ieies Havanā pēc tam, kad, atgriezies no emigrācijas un savācis partizānu grupējumu, būs sakāvis F. Batistas 80 tūkstošu vīru karaspēku.

Negaidītā uzvara atnesa «komunisma draudus» pie ASV sliekšņa aukstā kara plaukumā, situāciju raksturo AFP. Kubas bijušais izlūkdienesta vadītājs Fabjans Eskalante ir aprēķinājis, ka ASV Centrālās izlūkošanas pārvalde un emigrējušie kubieši mēģinājuši nogalināt F. Kastro 634 reizes.

Bijušais CIP analītiķis Braiens Latells gan savā grāmatā raksta, ka CIP tikai divas vai trīs reizes nopietni organizējusi mēģinājumus novākt F. Kastro un neviens nav bijis «pat tuvu tam, lai kļūtu par sekmīgu».

Vecs un vārgs

Taču laiks ir pagājis, un, kā raksta The Miami Herald, «Kastro, ko tagad redz jaunie kubieši, nav staltais dumpinieks olīvzaļajā militārajā tērpā Austrumkubas kalnos, kurš teica kvēlas un garas runas. Viņi redz vāju, vecu vīru, kurš reti rādās televīzijā, izņemot brīžus, kad uzņem ārzemju viesus, tērpies Adidas treniņtērpā.»

Lai gan analītiķi uzskata, ka divi Kastro vēl kādu laiku noteiks Kubas politiku, Fidela dzimšanas dienas svinības nākušas laikā, kad ne tikai nav piepildījušies viņa sapņi par sociālistisko paradīzi. Viņa kreisie sabiedrotie Brazīlijā un Argentīnā ir zaudējuši varu, Venecuēla pat pārtraukusi subsidētās naftas piegādi uz Kubu. Fidela revolūcijas ideāli atkal ir apdraudēti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?