Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

FM: grūti prognozēt, kad Circenes plānu varēs īstenot. Daudzie iebildumi ministri nebaida

Veselības ministrijas (VM) koncepcijas projekts -sasaistīt nodokļu maksāšanu ar plānveida medicīnas pakalpojumu saņemšanu - saskaņošanas laikā sastapies ar vairākiem šķēršļiem. Finanšu ministrija (FM) atzinumā uzskaitījusi virkni vēl veicamu tehnisku pasākumu, kas skar datu bāzu savietošanu un informācijas sniegšanas regularitāti, un norāda, ka neesot zināms, kad projektu varēšot uzsākt.

Veselības ministre Ingrīda Circene (Vienotība) par saņemtajiem iebildumiem saka - daudzi jautājumi jārisina pašai FM, un astoņi mēneši ir pietiekams laiks, lai sakārtotu datu bāzes un koncepciju ieviestu no nākamā gada jūlija.

Dienu informēja FM pārstāvis Aleksis Jarockis - Valsts ieņēmumu dienests (VID) pašreiz veic provizoriskus aprēķinus par koncepcijas projekta ieviešanai nepieciešamo finansējumu. VM lūgusi tos iesniegt šonedēļ. Tā kā pēc koncepcijas pieņemšanas valdībai būšot jāizstrādā grozījumi attiecīgajos normatīvajos aktos un iesaistītajām institūcijām būs nepieciešami tehniskie un finanšu līdzekļi, piemēram, jāpielāgo programmatūra, esot grūti prognozēt, kad koncepcijā paredzētos pasākumus varētu sākt īstenot, norāda A. Jarockis. I. Circene gan ir apņēmības pilna, ka augustā valsts sekretāru sanāksmē uzsauktā koncepcija novembrī tiks izskatīta Ministra kabineta komitejā.

Jau vēstīts, ka VM cer ieviest jauno sistēmu no 2013. gada jūlija, paredzot aptuveni pusgadu ilgu pārejas periodu. Priekšlikuma būtība - lai saņemtu plānveida veselības aprūpes pakalpojumus (ģimenes ārsts, ārstu konsultācijas, izmeklējumi, uzturēšanās slimnīcā utt.), jābūt nomaksātam iedzīvotāju ienākuma nodoklim (IIN) vai cilvēkam jāpieder atbrīvotajām kategorijām. Pilnīgi visiem iedzīvotājiem gan tiks nodrošināta neatliekamā medicīniskā palīdzība. No nodokļa maksāšanas atbrīvotās kategorijas, par kurām maksās valsts, būs bērni, pensionāri, I un II grupas invalīdi, politiski represētās personas, skolēni un studenti, hroniskie pacienti vairākās diagnožu grupās un vēl dažas atbrīvotās kategorijas. Neattaisnotajiem nodokļu nemaksātājiem, kuru skaits varētu sasniegt 130-170 tūkstošus Latvijas iedzīvotāju, par plānveida medicīnas pakalpojumiem būs jāmaksā kā par maksas pakalpojumu. Tā kā FM iebilst pret konkrēta veselības nodokļa iezīmēšanu, tad «mēs piekrītam iezīmēt tikai aprēķināšanas faktu», saka I. Circene.

Par šo vienu no VM piedāvātajiem modeļiem, proti, ka veselības aprūpes pakalpojums sniedzams, pamatojoties uz IIN un valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu maksāšanas faktu, FM norāda - darba devējs obligātās iemaksas un IIN no darbinieku darba ienākumiem veic kopā par visiem darba ņēmējiem, ieskaitot iemaksas un nodokli attiecīgajā valsts budžeta ieņēmumu kontā. Līdz ar to darba devēju veiktie nodokļu maksājumi un obligātās iemaksas VID Nodokļu informācijas sistēmā netiek personificēti atsevišķi par katru darba ņēmēju. Par to I. Circene saka: «Sanāk, ka tagad parādās pilnīgi negaidīta problēma, ko mēs pat sapņos nevarējām iedomāties - ka mūsu valstī nav vienotas datu bāzes par nodokļu maksāšanu Latvijas Republikā.»

Labklājības ministrija (LM), kura savā atzinumā arī minējusi vairākus iebildumus, uzskata, ka koncepcijas projekts būtiski jāpilnveido. Piemēram, neesot skaidri atrunāti nosacījumi par to, kam pienākas valsts apmaksāta veselības aprūpe, kā arī nevienmērīgā IIN maksāšanas kārtība un līdz ar to problēmas attiecināt nodokļu maksāšanas faktu par personu nemotivēšot personas savlaicīgi apmeklēt ārstu. Ielaistas slimības maksāšot dārgāk. LM arī norāda - nepārdomātas valsts apmaksātu medicīnas pakalpojumu pieejamības sasaistes ar nodokļiem īstenošana varētu nelabvēlīgi ietekmēt vēlmi maksāt nodokļus. Piemēram, klients pirmspensijas vecumā vai pēc ilgstošas slimošanas zaudējis darbu, paredzētajā laikā nespēj to atrast, bet ir maksājis nodokļus 20, 30 vai 40 gadu, taču nesamērīgu kritēriju neizpildes dēļ nav tiesīgs saņemt valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?