Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Frankenšteins un Ērkšķrozītes miegs valdībā

Dakterim Zatleram noteikti zināma situācija: operējamais kopumā gana veselīgs, donora orgāns arī kvalitatīvs, asinsgrupas sakrīt, tomēr rodas komplikācijas. Nu, nesaderība, un viss. Līdzīgs iespaids rodas, vērojot koalīcijas veidošanu, - it kā adekvātas sastāvdaļas, bet iespējamais rezultāts riskē nebūt dzīvotājs, savukārt partijas vingrinās skaidrojumos, kurš no sarunu partneriem ir tas vīruss vai nemākulis ķirurgs...

Jūs smēķējat? Nē, paldies, man jau ir ledusskapis...

1. Šo manas bērnības anekdoti atgādina argumenti, kādus partijas min par labu vienam vai citam koalīcijas sastāvam. Lūk, Saskaņas centru (SC) nedrīkstot atstāt opozīcijā, jo tā būtu trešdaļas vēlētāju gribas ignorēšana. Tikpat labi var teikt, ka SC iekļaušana valdībā būtu divu trešdaļu vēlētāju simpātiju noniecināšana.

SC nevarot atstāt ārpus koalīcijas, jo tad būšot liela opozīcija. No otras puses, spēcīga opozīcija, ja vien tā ir kvalitatīva, valsts interesēm nāk tikai par labu, turklāt pati ideja - mēģināt nodrošināties ar mierīgāku dzīvi koalīcijai, iekļaujot tajā potenciālos pretiniekus, - ir dīvaina. Rietumu politikā ir bijuši mēģinājumi vājināt oponentus, iesaistot valdībā atsevišķus pretējās nometnes pārstāvjus (sociālistus Sarkozī kabinetā, daži «mantojumi» no Buša administrācijas Obamas komandā), tomēr ne jau pretējo nometni kopumā. Vai tiešām kāds iedomājas, ka SC pārlaimē par tikšanu valdībā aizmirsīs par savu vēlētāju ar tā specifiskajām interesēm? Labi vai slikti, bet tāda nu ir partiju politikas būtība: valdošās partijas plēšas ar opozīciju; ja šis vingrinājums nav iespējams klasiskā formā, tas pārceļas uz koalīcijas iekšieni. Kā tas, piemēram, savulaik notika Vācijā, kad koalīcijā mēģināja sadzīvot sociāldemokrāti un kristīgie demokrāti. Bēdīgā pieredze liek partijām meklēt mazākus sabiedrotos (brīvos demokrātus, zaļos u. c.), bet nemēģināt atkārtot lielās koalīcijas eksperimentu. Un Šrēders vai Merkele nefantazēja, ko nu darīt, ja būs spēcīga opozīcija.

SC deklarē, ka bez tā valdība nespēs īstenot reformas. Protams, jo spēcīgāka koalīcija, jo vieglāk pieņemt vajadzīgus, bet nepopulārus lēmumus. Bet kopš kura laika SC atbalsta šādus lēmumus? Līdz šim dzirdēts tieši pretējais.

Vēl «ģeniālākas» ir kalkulācijas, kuru pamatā ir tās vai citas partijas teju vai nolemtība, ka t. s. partneri to agri vai vēlu mēģinās «uzmest». Ja tu turi savus nākamos kolēģus tādās aizdomās, tad kombinē, kā gribi, - atmosfēra koalīcijā nebūs laba.

Te varētu minēt Lielbritānijas valdības piemēru. Skaidrs, ka starp torijiem un liberāldemokrātiem lielas mīlestības nav - partiju kongresos dārgajiem koalīcijas partneriem tiek veltītas neglaimojošas piezīmes, konservatīvie «pārlauza» partnerus universitāšu jautājumā, partneri izcūkāja toriju medicīnas reformu utt. Tomēr abas partijas zina, ka ir jāstrādā un nav jātērē laiks, gudrojot, kad kurš «nolēks» un provocēs krīzi. No šī viedokļa vismaz labi, ka prezidents Bērziņš iezīmējis termiņu partiju konsultācijām, un pēc nedēļas, jācer, publikai vairs nebūs jāklausās politiķu oficiālos un off-record murmuļojumos.

Kantoris slēgts. Inventarizācija

2. Strādāt, zinot, ka drīz iesildītais krēsls jāatstāj vai ka drīz nāks cits priekšnieks, nekad nav viegli, taču vismaz dažās ministrijās ļaudis, šķiet, saguma šī smaguma priekšā. Izglītības un zinātnes ministrija, izrādās, bija tā sakreņķējusies, ka aizmirsusi pieskatīt, lai pedagogi septembrī saņem pilnu atalgojumu - kaut kas bija sagājis šķērsām statistikā par skolēnu skaitu. Vēl bija piemirsies, ka nepieciešami 272 tūkstoši latu, lai samaksātu par skolu datoru licencēm. Satiksmes ministrijas juristiem nevedās ar pareizu papīru rakstīšanu, lai airBaltic sāgā tiesas tos pieņemtu. Brīnišķīgākais bija tas, ka nevienam par šiem jociņiem nekas nedraudēja...

Vēl dažās radās iespaids, ka atmests ar roku svarīgu tēmu risināšanai, lai gan vēl nesen publiskajā telpā tika daudzināts, ka jautājumi tik degoši, ka bail. Piemēram, vai pēdējās nedēļās ir kaut kas dzirdēts par sašķidrinātās gāzes termināļa projektu Latvijā? Priekšvēlēšanu periodā likās, ka teju vai visu partiju pārstāvji ir gatavi kaut rīt doties kauties uz Briseli par taisnīgākiem maksājumiem Latvijas zemkopjiem, bet nu iestājies klusums. Jācer, ka šis Ērkšķrozītes miegs nav skāris Finanšu ministriju jautājumos par t. s. nulles deklarācijām un nodokļu amnestiju. Un ka Zemes dienestam veicas dialogs ar pašvaldībām par kadastrālajām vērtībām. Un ka Ekonomikas ministrija ir izdomājusi, kur valstij glabāt degvielas rezerves. Un ka ir skaidrs, no kādiem avotiem pēc trim mēnešiem pašvaldības finansēs sociālā atbalsta pasākumus pēc valsts izstāšanās no naudas došanas. Un vispār - vajadzētu tā kā nākamā gada budžetu taisīt...

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?