Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Gadsimta neirozes

Visu nedēļu Rīgā turpinās Ziemeļvalstu filmu dienas. Jau desmito reizi notiekošais festivāls - ar 14 piedāvātajām filmām - negrasās aptvert neaptveramo. Divi filmu seansi dienā ir gluži paceļams apjoms, lai potenciālais skatītājs nejustos «pazudis» filmu straumē. Izņēmums ir vien 23. un 24.oktobris, kad festivāla pamatplacdarmam - kinoteātrim _K.

Suns -_ pievienojas _Parex Plaza._ Uz šiem datumiem festivāla veidotāji notēmējuši arī potenciāli «skatītājam draudzīgāko» no festivāla filmām - zviedru režisora Lūkasa Mudisona _Mamutu_ ar starptautiski pazīstamu aktieru ansambli Gaelu Garsiju Bernālu un Mišelu Viljamsu (Hīta Ledžera atraitne) galvenajās lomās. _Mamuts_ ir šā zviedru režisora, kuru pats Ingmars Bergmans nodēvējis par vienu no pēdējām zviedru kino cerībām, pirmā starptautiskam tirgum apzināti mērķētā filma, tāpēc - aktieri ar starptautisku vārdu, tāpēc milzīgs budžets un filmēšanas vietas ar globālu vērienu - no Ņujorkas līdz Āzijai, konkrēti, Taizemei, kurp parakstīt vilinošu kontraktu par interneta lapas pārdošanu tad arī dodas noslēgt filmas galvenais varonis.

Par spīti histēriski negatīvajai preses reakcijai, kāda sekoja Mamutam pēc Berlīnes kinofestivāla, filma nenoliedzami mudina aizdomāties par globalizētās pasaules neirozēm un tajā apjukušiem, vientuļiem ļautiņiem, kuru eksistenciālo traģismu taču būtībā nemaina ne potenciālie miljoni, ne kontrakti... Taču, kamēr gatavojamies Mamutam, šodien Ziemeļvalstu filmu dienās otrais iznāciens ir Larsa fon Trīra filmai Antikrists. Gan Mamutu, gan Antikristu vieno ne tikai piederība Ziemeļvalstīm - attiecīgi Zviedrijai un Dānijai - , bet arī fakts, ka abas šīs filmas konkursa programmām šogad izvēlējās nopietnie Berlīnes un Kannu kinofestivāli. Arī preses reakcija pēc abu filmu starta ietekmīgajos festivālos bija līdzīga - niķīgi neizprotoša.

Mamutam tika pārmesta vēlme atdarināt ģeniālo XXI gs. neirožu stāstu - A.G.Injaritu 2006.gada filmu Bābele -, turpretim nabaga Larsu fon Trīru slānīja, par ko vien ienāk prātā. Gan par to, ka jūtīgas sievietes zālē ģībst, gan par uzdrīkstēšanos Antikrista beigu titros uzrakstīt, ka filma ir veltīta krievu kino ģēnijam Andrejam Tarkovskim! Sak, kādā veidā bērnu zaudējušā pāra psiholoģiskā elle, ko fon Trīrs sarīkojis uz ekrāna, ir saistīta ar meditatīvā krievu kinofilosofa Tarkovska klasiskajiem darbiem?! Tomēr fon Trīrs nav ar pliku roku ņemams, Tarkovskis ir bijis viens no viņa iemīļotākajiem režisoriem kopš jaunības - šā režisora filmu (Stalkers, Solaris) ietekmes atrodamas nevienā vien Trīra darbā - īpaši pašos pirmajos (Nozieguma elements, 1984, u.c.) Lai nu kā, fon Trīra provokācija - filma Antikrists - iedarbojas pārliecinoši - arī kā mudinājums kārtējo reizi «pamēļot» par drīkst/nedrīkst robežām un apbrīnot aktierus - izcilo Šarloti Gensbūru (labākās aktrises balva Kannās) un Vilemu Defo, kuri izrādījušies perfekti instrumenti dāņu režijas ģēnija fon Trīra rokās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kino

X Rīgas Ziemeļvalstu filmu dienas

Antiktrists 20.X plkst.20

Mamuts 23.X plkst.16; 24.X plkst.18.30

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?