Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Gadsimta zemestrīce un cuna mi šokē Japānu

Milzu bailes pārņēmušas Japānas iedzīvotājus pēc tam, kad vairākus simtus cilvēku piektdien nogalināja masīvs cunami, kuru izraisīja gandrīz deviņas balles stipra zemestrīce. Tā ir spēcīgākā pēdējos 140 gados jeb laikā, kopš notiek pazemes grūdienu reģistrēšana. Bojāgājušo skaits var sasniegt vairākus tūkstošus, brīdina varas iestādes.

Japāņi ir pieraduši pie lielākām un mazākām zemestrīcēm, tomēr piektdien notikušie pazemes grūdieni un tiem sekojošais cunami viņus ir pamatīgi satriecis. «Es biju pārbijies un joprojām esmu šausmās,» savas sajūtas presei atklāj 36 gadus vecais Tokijas iedzīvotājs Hidekacu Hata. «Es nekad nebiju pieredzējis tik spēcīgu zemestrīci.» Ziņu aģentūras Reuters korespondents Japānā Keiss Okamura savā mikrobloga Twitter profilā rakstīja, ka šoreiz daudziem iestājusies panika, kādu pēc zemestrīcēm varot pieredzēt reti.

Auto kā pludiņi

8,9 balles stiprā zemestrīce notika Klusajā okeānā, vairākus desmitus kilometru no Japānas ziemeļrietumu piekrastes, tomēr tās grūdieni bija jūtami arī galvaspilsētā Tokijā, kas atrodas 400 kilometru no pazemes zemestrīces epicentra. Tektonisko plātņu kustība radīja spēku, kas izraisīja milzu viļņus, kas ar lielu ātrumu brāzās valsts piekrastes virzienā.

Sasniedzot sauszemi, līdz pat septiņus metrus augstie viļņi aizslaucīja visu, kas patrāpījās ceļā, - mājas, lielceļus un tiltus. Automašīnas kā pludiņi viļņojās satrakotajos ūdeņos. Krastā tika izmestas lielākas un mazākas jahtas un zvejas kuģi. Pirms atkāpšanās cunami iesniedzās vairākus kilometrus sauszemē, atstādams aiz sevis tonnām gruvešu.

Zemestrīcē smagi bojātas telekomunikāciju sistēmas, tāpēc daudzviet bija traucēti vai pilnībā pārtraukti telefonsakari. Simtiem tūkstošu cilvēku palika bez elektrības, Tokijas apkaimē vien bez elektroapgādes palika četri miljoni ēku. Visā Japānas ziemeļaustrumu daļā bija pārtraukta vilcienu kustība, ko ik dienas izmanto ap 10 miljoniem cilvēku, vēsta AP.

«Pirmajā brīdī nebija sajūtas, ka notiek kaut kas neparasts, bet tad tā [zemestrīce] kļuva aizvien spēcīgāka un spēcīgāka, tādēļ es un mana sieva patvērāmies zem galda,» stāsta amerikānis Džesijs Džonsons, kurš dzīvo Čibas pilsētā Japānas ziemeļos un pazemes grūdienu laikā ieturēja pusdienas vietējā suši ēdnīcā. «Es dzīvoju Japānā 10 gadu, bet nekad neko tādu nebiju piedzīvojis. Turpinās pēcgrūdieni. Nonācis tik tālu, ka es nesaprotu, vai dreb mans ķermenis vai tā ir zemestrīce.»

Dabas katastrofa izraisīja milzu ugunsgrēku naftas pārstrādes rūpnīcā Čibā. Liesmas šāvās pat 30 metru augstumā. Lielāki vai mazāki ugunsgrēki bijuši arī citviet, valsts ziemeļos drošības dēļ pārtraukts darbs četrās atomelektrostacijās.

Zemestrīces pieredzējuši

Japāna atrodas vienā no seismiski aktīvākajām zonām pasaulē. Uzlecošās saules zemē notiek 20% no visām zemestrīcēm, kuru stiprums pārsniedz sešas balles, mikroskopiskas un faktiski nemanāmas zemestrīces tur notiek ik pēc piecām minūtēm, raksta Reuters.

Piektdienas zemestrīce pārspējusi 1923. gada 1. septembrī notikušo 7,9 balles spēcīgo Lielo Kanto zemestrīci, kas lielā apvidū ap Tokiju nogalināja vairāk nekā 140 tūkstošu cilvēku.

Pēdējā postošākā zemestrīce Japānā notika 1995. gada 17. janvārī, kad Rīgas sadraudzības pilsētu Kobi pārsteidza 6,8 balles stipri pazemes grūdieni. Dabas katastrofā dzīvību zaudēja vairāk nekā 6400 cilvēku, postījumi bija mērāmi 100 miljardos dolāru (50 miljardi latu).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?