Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Gaidot Frīdu

Berlīnē 9. augusta rīts ir mākoņains. Pamazām skaidrojas, un saules stari pārskrien skrejošus tūkstošus, kas dodas savās pirmdienas gaitās. Kā jau lielpilsētā - nevienam nav laika, ja nu vienīgi ubagiem un no ceļošanas pagurušiem tūristiem, kas pūtina kājas ar rīta alus glāzi. Pēc mierīgām dienām jūras krastā mazā Vācijas pilsētiņā lielpilsēta atsauc realitātē ar neticamām XXI gadsimta ainām - vilcienā plosās neonacisti, mēģinādami izprovocēt laikam albāņu sporta komandu, kas dodas uz treniņiem.

Cik nožēlojami izskatās plātīgie, rupjie vācieši iepretim cieņā sēdošajiem sporta komandas puišiem, kas savā starpā, starp citu, sarunājas perfektā vācu valodā. Nākamā epizode ir metro, kur četras uztankojušās vācu skuķes, sviežot tukšu kolas bundžu melnādaina vīrieša virzienā, nobļaujas - melnā cūka. Varbūt berlīniešiem tā ir ikdiena, bet mums metas zosāda. Tādas vēstures mācības, un galu galā - nekādas mācības.

Tomēr vēl ir tikai rīts, un vēl mēs nezinām, kādas skaistas pasaules tautu draudzības stundas mums sagādās šī pilsēta, kurā ir viss - gan spožums, gan posts, gan mīlestība, gan naids.

Šī diena ir pēdējā, kad Gropiusa muzejā apskatāma Frīdas Kālo retrospekcija. Pēc grāmatām un filmas man liekas, ka es viņas gleznas zinu no galvas, tomēr ne reizi mūžā nav laimējies redzēt oriģinālus. Zemes augļus, ko viņa gleznojusi mīlestībā pret savu Djego, savu ciltskoku, kurā viņa stāv kā vecs bērns un savienojas ar senčiem, traģiskās bērniņa zaudēšanas ainas, portrets ar mazo sunīti, portrets ar Djego starp uzacīm, maigie rozā augļi, kas ar savu trauslo struktūru Frīdai atgādināja par mīlestības gaistošu dabu....

Pie Gropiusa muzeja jau desmitos no rīta ir gara rinda. Ēnā, zem alejas kokiem pūš patīkams vējiņš, ļaudis ir moži, gatavi gaidīšanai. Dažādas tautības, dažādas rases, kā nu kuram te sagadījies būt tieši izstādes pēdējā dienā. Pirmās divas stundas paiet ar rīta enerģiju, blakus stāvošie sarunājas visās Bābeles valodās, nopērk kafiju, tēju vai preceli no garām ejošiem tirgotājiem, klausās ģitāras un kontrabasa duetu, kas spēlējot pārvietojas no rindas viena gala uz otru. Kājās stāvēt nav viegli, dažs attapīgāks paķēris līdzi mazu saliekamu krēsliņu, piedāvā to citiem, kad pats atpūties. Cits kaut ko lasa, cits stāv savās domās, pamazām tiek izstāstīti vienam otra dzīvesstāsti. Vieninieki, pāri, ģimenes. Pēc četrām stundām sākas minējumi par iespējamo gaidīšanas laiku. No rindas gala nāk ļaudis, lai apjautātos, cik ilgi jau stāvam. Nav gandrīz neviena, kas atmestu ar roku un aizietu. Garām nebeidzamajai rindai uzstājīgi staigā puisis ar reklāmiņu par Dali izstādi, kur patlaban valda tukšums. Jo valda Frīda.

Pie muzeja kāpnēm iekārtojas akordeonists. Iespējams, krievs, jo spēlē visas pazīstamās kinofilmu melodijas, bet tikpat virtuozi arī kaut ko no Bītliem. Noguruši stāvēt, ļaudis sāk dziedāt līdzi un mazliet uzdancot. Stāvam jau sesto stundu - nekādas kurnēšanas, nekādas savstarpējas rīvēšanās. Mierīga un skaista līdzās pastāvēšana, gaidot Frīdu.

Pēc astoņām stundām ieejot izstāžu zālē, ar itāļu pāri mēs vienojamies, ka, ja jelkad dzīvē vēl nejauši satiksimies, rādīsim viens otram «victory» un parole būs - Frīda.

Te ir tas viss - īsts un nepastarpināts - zemes augļi, no kuriem pil krāsu pilnība, sievietes ciešanu šausmas, kur pārkāptas visas robežas, Frīdas cēlā piere un tur starp uzacīm - mīļotās prātā ierāvies vīrietis, viņas apgleznotā korsete - fizisko ciešanu lieciniece, viņas skices un krāsas - garīgās svētlaimes klātbūtne...

Visu Frīda mums sniedza šajā burzmainajā pilsētā vienas dienas laikā - astoņas stundas mierīgas pasaules dzīves - pacietības un līdzcietības, kas tika vainagota ar mākslas mūžīgo pieskārienu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?