Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Gaileņu un kabaču laika ēdieni

Šoreiz piedāvājam trīs receptes no jūlija nogalē pavisam ierastiem produktiem - kabačiem, gailenēm, pēdējiem ķiršiem. Kopīgais visām ir princips - ne vēsts no rutīnas! Kā saka gaileņu sacepuma receptes un Latvijas veģetārieša rokasgrāmatas autore Dita Lase, pat iemīļotais un tradicionālais kartupeļu un gaileņu duets citādā formā un citādi pagatavots garšos atšķirīgi.

Līdzīgi ir ar kabaču pankūkām - kurš gan kabaču laikā tādas nav cepis! Bet vai esat mēģinājuši šādām pankūkām pievienot piparmētru lapiņas un sakapātus pētersīļus, kā to savā receptē piedāvā tulks Jānis Kairis?

Rāmavas pagasta iedzīvotāja Inta Priede no pēdējiem ķiršiem iesaka pagatavot ievārījumu ar šokolādi. Tas garšo saldi, ar nelielu šokolādes rūgtumiņu pēcgaršā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Sastāvdaļas 2-3 porcijām: 2 lieli kartupeļi, 1 l gaileņu, 1 sīpols, 2 ēd. k. augu eļļas vai sviesta, 3 ēd. k. miltu, 100 ml silta ūdens, 150 ml skāba krējuma, 50-100 g kūstoša siera, piemēram, Čedaras, sāls pēc garšas
1. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 °C.
2. Kartupeļus nomizo, sarīvē plānās šķēlītēs.
3. Karstā eļļā vai sviestā apcep sīpolus, pievieno sēnes un maisot cep, līdz viss šķidrums no tām iztvaikojis.
4. Pārkaisa miltus un maisot turpina cept vēl pāris minūšu.
5. Noņem no uguns, maisot pielej ūdeni un strauji turpina maisīt, līdz izveidojas bieza, viendabīga mērce.
6. Iemaisa skābo krējumu, pieber sāli.
7. Ar sviestu ieziestā veidnē liek kārtām kartupeļu šķēles ar sēņu mērci, līdz veidne piepildīta. Virspusē jābūt kartupeļu kārtai.
8. Kārtojumu ar plaukstām piespiež, lai sablīvētu. Pārkaisa pusi siera.
9. Uzliek veidnei vāku vai pārklāj to ar foliju.
10. Liek karstā krāsnī, cep 20 min.
11. Tad vāku vai foliju noņem, uzkaisa atlikušo sieru un cep vēl 10 min, līdz kartupeļi mīksti un siers apbrūnējis.

Ķiršu un šokolādes ievārījums

Sastāvdaļas 2 litriem ievārījuma: apm. 2,5 kg skābo ķiršu, 200 g rūgtās šokolādes, 450 g ievārījuma cukura ar pektīnu, 50 g brendija
1. Ķiršus noskalo un ieber katlā. Nepārtraukti maisot, 5 minūtes pavāra, līdz sāk atdalīties kauliņi. Ūdeni katlā nelej, jo ķirši paši izdala šķidrumu.
2. Uzvārītajiem ķiršiem ļauj nedaudz atdzist. Kad tie padzisuši, ar rokām izspiež kauliņus (kauliņus met prom, ķiršu mīkstumu atstāj katlā).
3. Ķiršu masu atkal liek vārīties, uz diviem litriem masas pievieno 450 gramu ievārījuma cukura ar pektīnu. Vāra 2-3 minūtes.
4. Ķiršu masai pieliek uz rupjās rīves sarīvētu tumšo šokolādi. Vēl 2 minūtes pavāra.
5. Gatavam ievārījumam pielej šļuku brendija (aptuveni 50 gramu).
6. Ievārījumu izmaisa un pilda tīrās burkās. Aizvākotās burkas paripina pa galdu, lai karstums apņem arī vāciņu.
7. Atdzesē un liek pagrabā.

Kabaču pankūkas ar zaļumiem

Sastāvdaļas 6 porcijām: 800 g kabaču, 2 nelieli sīpoli, 40 g miltu, 1/2 tējk. cepamā pulvera, 60 g rīvēta cietā siera (Parmesan, Monterigo u. tml.), 4 ēd. k. rīvmaizes, 2 olas, 20 piparmētru lapiņas, 4 ēd. k. sakapātu pētersīļu, pipari, sāls, olīveļļa cepšanai
1. Kabačus nomazgā, nogriež galus un ar visu mizu sarīvē - vislabāk tā, lai iznāk tievi stienīši.
2. Smalki sagriež sīpolus un pievieno kabačiem. Visu ieliek marlē un nospiež lieko šķidrumu.
3. Miltus sajauc ar cepamo pulveri un pievieno kabačiem. Pieber arī sieru un rīvmaizi.
4. Pievieno olas.
5. Piparmētras un pētersīļus smalki sakapā.
6. Sakapātos zaļumus liek pie kabačiem un kārtīgi samīca.
7. Izveidosies viendabīga masa, no tās taisa nelielas pankūciņas un cep pannā sakarsētā olīveļļā zeltaini brūnas.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?