Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Gan mežā ar instrum entiem, gan birojā

«Senatnē mežkungs bija godājama profesija, ne velti pirmais meža likums Latvijā izdots jau 17. gs. sākumā, un patvaļa mežā nekad nav notikusi. Pamazām profesijas prestižs atgriežas, jo mežs ir gan jācērt, gan jāatjauno, un mums šīs bagātības, par laimi, netrūkst,» stāsta meža inženieris un uzņēmuma Latvijas finieris mežs valdes priekšsēdētājs Žanis Bacāns.

Vēlējās vispusību

Izvēloties profesiju, Žanis vēlējies, lai būtu iespēja personīgi attīstīties. Pēc Valmieras Viestura vidusskolas, kur padziļināti apguva matemātiku, viņš uzņemts LLU Meža fakultātē. «Uzņemšanā profesors Alfons Grīnfelds piedāvāja izvēlēties kokapstrādi, mežsaimniecību vai kļūt par meža inženieri, bet, tā kā precīzi nezināju, ieteica inženiera specialitāti, jo tajā tiek iegūtas vispusīgas zināšanas. Tālāk dzīve parādīs,» teic Žanis. Tā arī noticis. Augstskolā neiemāca visas amata gudrības, taču palīdz saprast, kur atrast nepieciešamo informāciju. Iemāca, kas ir meža nozare, kokapstrāde un koksnes zinības - kas un kāpēc mežā tiek darīts, kas ir koks, kā tas aug, koku īpašības, kā tos pārstrādā u. tml. Tāpat jāapgūst meža ekonomika, likumdošana.

Pēc trešā kursa 1995. gadā Žanis un vēl divi puiši pusgadu bijuši praksē Vācijā. Tas bijis vērtīgi, jo veikuši dažādus mežsaimniecības darbus, arī dižskābaržu audzēs, kas Latvijā ir reti sastopamas. Pēdējā kursā LLU studentus iepazīstināja ar darba iespējām Latvijas finierī, kas meklēja sagādes speciālistu, kurš pārzina mežus. No visiem pretendentiem darbā pieņēma Žani. Viņš uzskata, ka izšķirošās bija svešvalodu zināšanas, kā arī jau pašmācības ceļā apgūtās datorprasmes, kas toreiz bija kas jauns. Dators patlaban ir neatņemams darbarīks, jo meža apsaimniekošanai izstrādātas speciālas programmas, kas atvieglo darbu plānošanu.

Jāiekļaujas komandā

Kad Žanis sācis strādāt Latvijas finiera rūpnīcā, viņa pienākumos ietilpa resursu sagāde. No nulles vajadzēja saprast, kas ir saplākšņa ražošana, bija jāiedziļinās pārstrādes procesos, bet galvenais joprojām ir darbs ar cilvēkiem. Daudzi bija atguvuši savus meža īpašumus, nācās slēgt tūkstošiem finierkluču iepirkšanas līgumu. Visu laiku jāapgūst kas jauns, piemēram, loģistika, lai sekmīgi darbotos piegādes ķēde. Taču liela nozīme ir tam, kāda ir komanda. Žanim ar kolēģiem esot paveicies.

Ikdienā lielāki praktiķi esot mežsaimnieki, bet meža inženieri vairāk aizņemti ar darbu analīzi un plānošanu, tādēļ gana daudz laika jāpavada kabinetā diskutējot, rakstot projektus, jāpapildina zināšanas semināros, konferencēs. Ar laiku var izaugt līdz vadošiem amatiem, tādēļ svarīga māka komunicēt. Pašam jāpieņem lēmumi, jādomā par budžetu un uzņēmuma nākotni. Labi, ja jaunais speciālists ir apveltīts ar iniciatīvu, jo par līderiem biežāk kļūst tie, kuri vairāk jāiegrožo, nevis jādzen, teic Žanis. Profesijā nepārtraukti jāattīstās, jāseko līdzi jaunākajām tehnoloģijām, tāpēc ka viss strauji mainās. Jāzina valodas, jo jaunākās tendences tiek apgūtas arī pieredzes apmaiņas braucienos ārzemēs.

Bērzu programma

Žanis kā mežsaimniecības inženieris priecājas, ka uzņēmumā Latvijas finieris mežs izdevies paveikt daudz interesanta un progresīva tieši ar eksperimentālajām bērzu plantācijām. Murjāņos atrodas stādaudzētava, kur tiek veikti arī zinātniskie pētījumi. Bērzu programmai apritējis 15 gadu, un tās idejas radīšanā un norisē klāt bijis arī Žanis. Viņaprāt, starp Latvijas lietaskokiem bērzs tagad ieņem tikpat stabilu vietu kā priede un egle.

Esot daudz interesantu tikšanos ar valsts mežzinātnes institūta Silava zinātniekiem un kolēģiem no a/s Latvijas valsts meži. Latvijas mežsaimnieki varot lepoties ar savu stādu tehnoloģiju, proti, ietvarstādiem jeb konteinerstādiem. Šī progresīvā metode, piemēram, Lietuvā vēl neesot ieviesta, tur audzē tikai kailsakņus. Ietvarstādu priekšrocības: kokam veidojas pareizas saknes, stipra imunitāte, pārstādot mežā, stāds netiek traumēts un necieš no šoka, konteinerligzdā koks aug straujāk, ir ražīgāks, kvalitatīvāks.

Ar senāku vēsturi ir uzņēmuma organizētās Meža dienas. Tās ir kā bērzaudžu stādīšanas kulminācija, kur piedalās simtiem skolēnu, viņiem tiek rīkoti konkursi, lai jauniešos rosinātu interesi par meža nozari. Kas skolā jāapgūst pastiprināti, ja ir interese par mežsaimniecību? Žanis domā, ka nepieciešamas vispusīgas zināšanas, kas attīsta domāšanu, lai zinātu, kā rīkoties dažādās problēmsituācijas. Mežsaimnieki arī piedalās likumu izstrādē, cenšoties labus priekšlikumus ieviest dzīvē.

Skābekļa gādātāji

Žanis uzskata, ka publiskā informācija par mežos notiekošo bieži ir neprecīza. «Mežu Latvijā ir pietiekami daudz, tikai jāprot tos izmantot, jo iespējams iegūt lielu pievienoto vērtību. Kad mežs noveco, tas jāizcērt un jāstāda vietā jaunaudzes, jo jaunie koki daudz intensīvāk uzņem CO2 un ražo skābekli,» viņš skaidro. Latvijā mežs atjaunojas arī pats - pretstatā Brazīlijas mūžamežiem, kur tā ir nopietna problēma. Žanis pārliecināts, ka tieši meža sektorā gaidāma liela izaugsme, jo tajā krīze ir pārvarēta, līdz ar to darbs jauniem speciālistiem būs nodrošināts.

Viņu priecē, ka, lai arī ne uzreiz, bet ir redzams darba rezultāts. Piemēram, Dobeles pusē, Ukru pagastā, kur reiz bijusi neizmantota lauksaimniecības zeme, tagad ir bērzu plantācijas. 10 gados kociņi paaugušies, bet gara acīm Žanis jau redz lielisku koku audzi. «Manuprāt, rezultāti ir fantastiski, jo 2000 hektāros izaugs kvalitatīvs bērzu mežs!» Darbs savā ziņā ir radošs, saistīts ar braucieniem uz attālākām Latvijas vietām, tādēļ darbalaiks reti būs tieši astoņas stundas. Jāstrādā gan birojā, gan laukā un mežā, bet jārēķinās, ka nepieciešama fiziska izturība un spēks, jo dažkārt nākas intensīvi izstaigāt vairākus desmitus hektāru. «Ziemā, ja sniegs līdz ceļiem un līdzi instrumenti, nogursti jau pēc 100 metriem,» Žanis atzīstas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Ko dara
Plāno, organizē un kontrolē meža atjaunošanas un ciršanas darbus, mežaudžu aizsardzības pasākumus pret kaitēkļiem un slimībām, meža drošības un medību jautājumus. Vada mežziņu darbu, uzrauga koku sēklu plantāciju ierīkošanu.

Kur mācās
Inženierzinātņu profesionālo bakalauru mežzinātnē ar specialitāti Mežsaimniecības inženieris var iegūt Latvijas Lauksaimniecības universitātes Meža fakultātē (pilna laika studijas - četri gadi, budžeta vietas vai Ls 1200 gadā). Profesionālo vidējo izglītību mežsaimniecības tehniķa specialitātē savukārt var iegūt Ogres Meža tehnikumā (četri gadi, budžeta vietas).
Kur strādā
Valsts un pašvaldības mežu pārvaldes iestādēs, mežizstrādes un mežu apsaimniekotāju firmās, mežniecībās, koksnes pirmapstrādes vai kokmateriālu loģistikas un tirdzniecības uzņēmumos, konsultatīvajos dienestos, institūtos.

Darbarīki
Auto, dators ar speciālām datorprogrammām, kartogrāfijas iekārtas, mērinstrumenti - dastmērs, koku augstuma mērs, ierīces šķērslaukuma un leņķu mērīšanai, pieauguma svārpsts koku vecuma noteikšanai u. c.

Cik pelna
Atkarībā no darba stāža un uzņēmuma -
Ls 200-1600 mēnesī.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?