Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Gandrīz bezmaksas dzemdības

Nezināšana un nevēlēšanās strīdēties brīdī, kad vienīgā doma ir par to, lai dzemdības noritētu veiksmīgi. Tā varētu raksturot situāciju, ka pirms dzemdībām sievietei Dzemdību nodaļā jautā, vai viņai ir līdzi vienreizējās lietošanas dzemdību komplekts, kura izmaksas svārstās no septiņiem līdz pat 15 eiro. Brīžos, ja sievietei šī komplekta līdzi nav, viņai nereti iesaka to iegādāties aptiekā, ko arī viņa dara, lai gan par šo komplektu maksā valsts. To Dienai apliecina vairākas sievietes, kuras nesen pasaulē laidušas bērniņu.

Ilze (vārds mainīts) nesen bērnu laidusi pasaulē Jūrmalas slimnīcā. Toreiz sagatavojusi visu nepieciešamo un par dzemdību komplektu nemaz nav domājusi, jo tā līdzņemamo lietu saraktā nav bijis. Arī slimnīcā viņai par šiem dzemdību materiāliem nekas nav jautāts. Un pavisam loģiski, jo šos materiālus apmaksā valsts. Tomēr, runājot ar savu māsu, viņa secinājusi, ka citur tā gluži nav. Māsas dzemdības pērn noritējušas Rīgas Dzemdību namā, kurā viņai prasīts, vai šīs komplekts ir līdzi. Atbildot noraidoši, viņa aizsūtīta to iegādāties. Ilze gan ir neizpratnē, kāpēc tie ir jāpērk, ja jau valsts tos nodrošina, pieļaujot, ka tas ir sava veida mazais biznesiņš.

Ilzes māsa gan nav vienīgā ar šādu pieredzi. Arī kādai citai sievietei Dzemdību namā jautāts par šo komplektu. Tā kā viņa toreiz nav zinājusi, ka par to nav jāmaksā, gājusi un pirkusi. Viņa gan Dienai piebilst, ka izmaksas nav bijušas lielas un par to toreiz vispār nav uztraukusies, prioritātes bijušas citas.

Dienai meklējot informāciju dažādos interneta forumos, atklājas aina, ka gandrīz katra otrā sieviete šo komplektu ir iegādājusies pēc slimnīcas personāla lūguma dažādās Latvijas vietās. Citos gadījumos dzemdību komplekts iekļauts līdzņemamo lietu sarakstā un sievietes nav zinājušas, ka to līdzi var arī neņemt. Piemēram, Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas sarakstā dzemdību komplekts minēts kā ieteicams. Savukārt Ventspils slimnīcas Dzemdību nodaļā dzemdību komplekti parādās maksas pakalpojumu cenrādī - attiecīgi 14,23 eiro. Kā Dienai paskaidroja Dzemdību nodaļā, sievietei parasti jautā, vai viņa vēlas to iegādāties, un visbiežāk grūtnieces tā arī dara. Uz Dienas jautājumu, kāpēc piedāvāt šādu pakalpojumu, ja jau to ir apmaksājusi valsts, tika atbildēts, ka šajā komplektā ietilpst vienreizlietojamie paladziņi un citas lietas. Slimnīcā izmanto auduma paladziņus, bet ar vienreizlietojamajiem sievietei ir ērtāk.

Nacionālajā veselības dienestā Dienai gan norādīja - nedrīkstētu būt situācija, ka ārstniecības iestādes sievietēm prasa šo komplektu iegādāties, jo to apmaksā valsts. Respektīvi, tarifā, ko valsts maksā par dzemdību palīdzības sniegšanu, šie materiāli ir iekļauti. Tāpēc šis jautājums vispirms būtu jārisina ārstniecības iestādē uz vietas, bet, ja neizdodas rast risinājumu, sievietei ir tiesības vērsties Veselības inspekcijā. Šos komplektus sieviete var ņemt līdzi tikai tad, ja pati to vēlas.

Sazinoties ar Rīgas Dzemdību namu, tā pārstāve Jana Priedniece gan strikti norāda, ka dzemdību komplektus neviens iegādāties grūtniecēm neliek un tā nav obligāta prasība. Viņa gan piebilst, ka savam sirdsmieram un komfortam sieviete, protams, to var iegādāties. Un pieredze arī liecinot, ka ir daudzi cilvēki, kuri pērk paši, lai nebūtu jāizmanto slimnīcas piedāvātie. Šogad tādas bijušas 649 pacientes, kas ir 12% no kopējā dzemdību skaita. Tomēr Dzemdību namā principā var ierasties tikai ar pasi kabatā. Komentējot Dienas minētos gadījumus, J. Priedniece pieļāva, ka, iespējams, tas bijis pārpratums un sievietes to uztvērušas kā obligātu prasību, nevis kā iespējamo variantu. Viņa arī nevar noliegt, ka, iespējams, kāds no darbiniekiem nav izteicies korekti.

Pēc Dienas novērojumiem interneta forumos, gan rodas iespaids, ka sievietes vienkārši nav pietiekami informētas par to, kas tiek piedāvāts par valsts līdzekļiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?