Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 29. jūnijs
Paulis, Pauls, Pāvils, Pēteris

Garšīgas ģimenes pusdienas

Katra saimniece arvien domā, ko gatavot ģimenei, saviem mīļajiem ēdienreizē. Galvā rosās domas, kas garšos, kādi produkti ir pie rokas, cik laika paņems gatavošana. Protams, garšos viss, ko mājasmāte liks galdā, ar mīlestību gatavotu. Blaumaņa ielas restorāna Viesistaba vintage šefpavārs Normunds Šaiters ceļ galdā aizmirsto, bet latviešiem tik pazīstamo vērša astes zupu, uzkodai piedāvā zivju kūciņas, bet saldajā iesaka nogaršot kaut ko svešzemnieciskāku - panna cotta, kas tulkojumā no itāļu valodas nozīmē vārīts saldā krējuma krēms.

Neuztraucieties par kalorijām - ja panna cotta vēlaties nedaudz liesāku, tad pusi vai pat visu saldo krējumu var aizstāt ar pienu vai izmantot kafijas krējumu. Normunds gan saka, ka, gatavojot panna cotta tradicionālajā veidā ar saldo krējumu, šis gardums iegūs īsti maigu garšu. Nu, tad pie darba!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Vērša astes zupa

Četrām porcijām vajadzēs: 1 kg teļa astes, 2 burkānus, 2 sīpolus, 1 selerijas kātu, 400 g tomātu savā sulā, 2 ēd. k. olīveļļas, 2 ķiploka daiviņas, smaržīgos piparus, sāli.
1. Vērša asti kārtīgi noskalo, sacērt gabalos. Dārzeņus nomizo. Sīpolu sagriež gredzenos, burkānus un seleriju - šķēlītēs. Ķiploka daiviņas saspiež ar naža plato daļu.
2. Katlā ar biezu dibenu uzkarsē eļļu. Tajā 5-6 min. apcep astes gabalus no visām pusēm. Pievieno sagatavotos dārzeņus un cep vēl 5 min. Pievieno tomātus ar visu sulu un cep vēl 2-3 min. Pārlej ar 1,5 1 ūdens, pievieno piparus, sāli, uzvāra, samazina uguni, uzliek vāku un vāra 3-4 stundas, līdz gaļa atdalās no kauliem. Ja nepieciešams, ilgās vārīšanās laikā pielej ūdeni.
3. Gatavu zupu noņem no uguns, izņem gaļu un atdala no kauliem. Zupu atdzesē, nosmeļ taukus.
4. Pirms pasniegšanas zupai pievieno gaļu, uzkarsē, pievieno pēc garšas sāli un svaigi maltus piparus.
5. Pasniedz ar zaļumiem.

Bez nosaukuma

Četrām porcijām vajadzēs: 500 g zivs fileju, 1 lauru lapu, 350 ml piena, 500 g vārītu kartupeļu, 1 ēd. k. sasmalcinātu pētersīļu vai diļļu, 1 ēd. k. miltu, 1 sakultu olu, ap 100 g rīvmaizes, eļļu fritēšanai. Tatāru mērcei vajadzēs: 100 ml majonēzes, 1 ēd. k. mazliet sasmalcinātu kaperu, 1 tējk. mārrutku, 1 tējk. maigu sinepju, 1 tējk. sasmalcinātu pētersīļu.
1. Visas mērces sastāvdaļas liek bļodiņā un samaisa. Noliek malā.
2. Liek zivs filejas un lauru lapu katliņā un pārlej ar vārošu pienu. Uz ļoti mazas uguns vāra piecas minūtes, līdz zivs gatava. Tad zivi izceļ no piena un atdzesē.
3. Kartupeļus ar dakšiņu sasmalcina un iemaisa 1 ēd. k. sagatavotās mērces. Zivi sadala mazos gabaliņos un liek pie kartupeļiem, pievieno pētersīļus. Visu uzmanīgi sajauc.
4. No masas veido astoņas 2,5 cm biezas kotletītes, tās apviļā miltos, tad sakultajā olā un tad - rīvmaizē. Kūciņas stundu atdzesē ledusskapī, lai labāk turētos kopā.
5. Uzkarsē dziļā pannā eļļu fritēšanai. Zivju kūciņas fritē no katras puses 4-5 minūtes, līdz tās zeltaini brūnas. Pasniedz ar tatāru mērci

Bez nosaukuma

Četrām personām vajadzēs: 1/2 l saldā krējuma, 200 ml auksta ūdens, 4 ēd. k. cukura, 1 vaniļas pāksti, 3 tējk. pulverveida želatīna, pasniegšanai - svaigu vai saldētu ogu mērci.
1. Želatīnu bļodiņā aplej ar 100 ml auksta ūdens un atstāj uzbriest vismaz 15 minūtes.
2. Krējumu kopā ar cukuru, atlikušo ūdeni un vaniļas pāksti (pārgriež gareniski uz pusēm, krējumā iekšā ar nazi izskrāpē sēkliņas un iemet arī pāksts gabalus) uzsilda, bet nevāra.
3. Noņem no uguns un iemaisa uzbriedināto želatīnu, labi samaisa, lai želatīns izkūst. Atstāj drusku padzist un piesātināties ar vaniļas garšu.
4. Ar zupas kausiņu caur sietiņu lej mazos trauciņus vai espresso krūzītēs, vairoties no vaniļas pāksts gabaliņu iekrišanas, tad liek ledusskapī vismaz uz četrām stundām vai visu nakti.
5. Pirms pasniegšanas ar nazi atdala panna cotta no trauciņu malām, apklāj ar šķīvīti un izkrata laukā. Var pasniegt pilnīgi bez nekā, var pievienot karoti ogu sīrupa vai šķidra ievārījuma, vai sablenderētas saldētās ogas. Vasarā, protams, dekorē ar svaigām ogām!

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kaijas dramatiskais lidojums

Gundega Grīnuma par Ivandes Kaijas atklātību dienasgrāmatā, nelaimes pātagu un par to, kā, raiņaprāt, jāvērtē sieviete.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?