Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Garšīgi paēst var arī bez gaļas

Lielbritānijā aizvien vairāk iedzīvotāju domā par veselīgu ēšanu un ne mazums cilvēku apsver arī izvēli par labu veģetārām maltītēm. Patlaban aptuveni 2% no Lielbritānijas iedzīvotājiem ir pārliecināti veģetārieši - šādi dati minēti Veģetāriešu biedrības mājaslapā. Lielveikalu piedāvājums apliecina, ka tirgotāji ir parūpējušies, lai šie cilvēki varētu sev pagatavot pilnvērtīgas un daudzveidīgas maltītes, neizmantojot uzturā dzīvnieku gaļu.

Būt veģetārietim Lielbritānijā ir ievērojami vieglāk nekā tādās Eiropas valstīs kā Francija, Spānija, Itālija un arī Latvija, jo šeit ir krietni plašākas iespējas iegādāties no augu valsts produktiem radītu pārtiku. Pat samērā nelielos veikalos pieejami jau pilnībā vai daļēji pagatavoti ēdieni vai arī garšīgas veģetārieša maltītes radīšanai noderīgas izejvielas. Turklāt šos produktus rotā arī īpaša norāde - piemērots veģetāriešiem, tāpēc veikalu plauktos ir vieglāk atrast pārtiku bez gaļas.

Lai gan arī dažos Latvijas lielveikalos ir nopērkams no sojas pupiņām gatavotais tofu vai no turku zirņiem gatavotais humuss, kas var būt vērtīgs olbaltumvielu avots tiem, kuri atteikušies no dzīvnieku gaļas izmantošanas uzturā, Apvienotajā Karalistē ari šo produktu piedāvājuma klāsts ir krietni plašāks. Lielbritānijas veikalos ir nopērkams arī, piemēram, kūpināts tofu.

Turklāt salīdzinājumā plašā klāstā ir pieejami daudzveidīgi no mikroskopisku sēņu olbaltumvielām (proteīna) pagatavotie Quorn izstrādājumi - desiņas un maltās gaļas aizvietošanai domāts produkts, kā arī šķiņķa šķēlēm vai vistas gaļas gabaliņiem līdzīgi izstrādājumi, kuros nav ne kripatiņas dzīvnieku gaļas. No tiem var pagatavot piemēram, veģetāru Boloņas mērci vai brokastīs pasniegt tostermaizi kopā ar pupiņām tomātu mērcē un veģetārām desiņām, kā arī pagatavot sviestmaizes līdzņemšanai uz darbu. Viens no vislētākajiem veģetārajiem produktiem ir burgeri. Tie var būt gatavoti no dārzeņiem, sojas olbaltumvielām, Quorn vai citām sastāvdaļām. Lielbritānijā jau sen vairs nav jāsastopas ar neizpratnes pilnu skatienu, lūdzot ātrās ēdināšanas restorānos veģetāru burgeru. Tur, tāpat kā lielveikalu plauktos, ir pieejamas alternatīvas, kuras tiek piedāvātas no dzīvnieku gaļas radītā izstrādājuma vietā. Latvijā tas vēl ir retums un veģetāriešiem visbiežāk atnes vien sieru ar dārzeņiem, tāpēc to vien varētu dēvēt par burgeru, no kura ir izņemta gaļa, bet nekas cits tās vietā nav pielikts klāt. Atliek vien pašam mājās gatavot burgerus no pupiņām, zirņiem vai citām sastāvdaļām.

Tāpat Lielbritānijā veikalos pieejami jau pagatavoti un iepakoti ēdieni, kurus atliek vien ielikt krāsniņā, piemēram, uz 20-30 minūtēm, un tie būs gatavi ēšanai. Šeit ir nopērkama lazanja ar dārzeņiem, makaroni vai puķkāposti ar sieru, veģetārs ēdiens, ko tiešā tulkojumā varētu nosaukt par mājas pīrāgu (cottage pie) - tas veidots no maltai gaļai līdzīgā Quorn izstrādājuma, īpaši pagatavota kopā ar dārzeņiem, kas virspusē pārklāts ar kartupeļu biezeni. Šis pīrāgs ir iecienīta maltīte britu ģimenēs, kur tradicionāli to gatavo no maltas liellopu gaļas, tāpēc jo īpaši svarīgi, ka ir nopērkams arī veģetāriešiem piemērots produkts.

Lielbritānijas veikalos plaši tiek tirgoti arī no Austrumu zemēm nākuši ēdieni, to vidū dažādi uzkožamie, piemēram, falafeli, kurus visbiežāk gatavo no turku zirņiem, pievienojot pētersīļus un koriandru. Latvijā arī tos dažviet piedāvā kā alternatīvu gaļai ātrās ēdināšanas restorānos, kur gatavo kebabus, taču lielveikalos šādi atsevišķi nopērkami uzkožamie līdz šim nav manīti. Lielbritānijas tirdzniecības vietās pieejamas dažādas falafelu variācijas, piemēram, dažkārt tie pagatavoti, pievienojot sarkanās bietes, spinātus vai dažādus dārzeņus. Vēl šeit nopērkamas daudzveidīgas indiešu uzkodas, piemēram, samosas un pakoras, kā arī sīpolu bhajas. Tie visi jau ir gatavi ēšanai, tāpēc atliek vien atvērt iepakojumu un var ķerties klāt to nobaudīšanai.

Ir redzams arī, ka Lielbritānijā gan lauksaimnieki, gan pārtikas tirgotāji izjūt sabiedrības pieprasījumu, lai tiktu uzlaboti fermas dzīvnieku dzīves apstākļi. Tāpēc lielveikali piedāvā, piemēram, tādu vistu olas, kuras tiek audzētas, nodrošinot tām pastaigas, nevis turot putnus visu to mūžu šauros būros. Uz iepakojuma par to liecina informatīva norāde - free range eggs, kas burtiskā tulkojumā nozīmē brīvo ganību olas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?