Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Gāzes nodokli atlikt nedrīkst

Pēteris Strautiņš*

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas lēmums par atbalstu gāzes akcīzes nodokļa ieviešanas atlikšanai ir tipisks populisma triks, kura aplamības pakāpe gan izceļas pat uz priekšvēlēšanu perioda fona. Ja šo lēmumu atbalstīs Saeima, tas nākotnē paaugstinās, nevis samazinās apkures izmaksas Latvijas iedzīvotājiem.

Gāzes akcīzes atlikšana padarītu neskaidrākus cenu signālus investoriem, kas plāno būvēt vai rekonstruēt apkures jaudas. Starptautiskas vienošanās rada pienākumu Latvijai paaugstināt atjaunojamo energoresursu (AER) īpatsvaru, un apkure - vienīgā joma, kur to darīt šobrīd ir ekonomiski pamatoti. Taču ir daudz situāciju, kad izšķiršanās starp biomasu un fosilo kurināmo ir «uz naža asmens». Viena enerģijas vienība biomasas veidā maksā daudz lētāk, taču ir lielākas investīciju un iekārtu apkalpošanas izmaksas. Akcīzes nodoklim jābūt tādam, lai pamudinātu apkurei izvēlēties ar biomasu darbināmas iekārtas. Jebkādas turpmāk veiktas investīcijas gāzi izmantojošās iekārtās palielina izmaksas, kas nākotnē būs nepieciešamas noteikta AER īpatsvara sasniegšanai. Elektrības vai transporta degvielu ražošanā AER īpatsvara palielināšana ar esošajām tehnoloģijām ir naudas izšķiešana.

Pat ja nepieciešams visu no akcīzes iekasēto naudu novirzīt atbalstam apkures rēķinu apmaksai un nodoklis nedod fiskālu efektu, tas ir jāievieš. Ja visa iekasētā nauda tiek novirzīta sociālajai palīdzība, tādējādi sabiedrība subsidē mazturīgo iedzīvotāju apkures izmaksas, un atbalsta saņēmēji maksā mazāk nekā pirms nodokļa ieviešanas, kas tātad būtu sociāli atbildīgs solis. Ja iekasētā akcīze papildina valsts budžetu, tā savukārt mazina nepieciešamību palielināt citus nodokļus.

Tāpēc gāzes akcīzes nodoklis nevis jāatliek, bet gan jānosaka grafiks tā paaugstināšanai nākotnē. Tas nenozīmē, ka ir jāvēršas pret gāzes izmantošanu ekonomikā kopumā. Šim kurināmajam ir unikālas priekšrocības elektrības ražošanā lieljaudas koģenerācijas iekārtās, kādas ir Rīgas TEC, jo ar to var saražot daudz vairāk elektrības attiecībā pret patērētā kurināmā enerģētisko vērtību un saražotā siltuma apjomu, arī gāzes loģistika ir daudz vienkāršāka, kas ir īpaši būtiski liela mēroga iekārtās. Arī ražošanas procesos gāze var būt neaizvietojama, un šobrīd ir ļoti jāsaudzē rūpniecības uzņēmumu konkurētspēja.

Ir saņemti signāli, ka gāzes piegādātājs Krievijas uzņēmums Gazprom, iespējams, varētu nedaudz pazemināt gāzes pārdošanas cenu, lai palielinātu šī produkta konkurētspēju attiecībā pret atjaunojamajiem energoresursiem. Tātad ir cerības ar akcīzes nodokļa celšanu ietekmēt gāzes importa cenu.

Tāpēc Saeimas atbalsts gāzes akcīzes nodokļa atlikšanai liecinātu par dziļu ekonomisku analfabētismu. Prognozēju, ka šāds lēmums pēc vēlēšanām tiktu atcelts, taču priekšstats par Latvijas investīciju vides neprognozējamību starplaikā tikai nostiprinātos.

* DnB/Nord bankas ekonomikas eksperts

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?