Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Glābējsilītē, ne atkritumos

Trīs dienu vecais Kristians bija pirmais mazulis, kurš 2009. gadā tika ielikts Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Baby Box jeb glābējsilītē. Klāt bija pievienota zīmīte ar zīdaiņa dzimšanas datumu, bērna svaru un informāciju par saņemtajām potēm un asins grupu. Blakus bija arī autiņbiksīšu komplekti un pudelītes ar ēdienu.

Tomēr iemesls, kāpēc bērns atstāts, nebija minēts. Šogad 18. janvāra pēcpusdienā glābējsilītē nokļuvis jau 25. mazulis. Puisītis arī šoreiz ielikts BKUS glābējsilītē, kur nonāk lielākā daļa atstāto zīdaiņu. Patlaban visā Latvijā ir septiņas glābējsilītes un tiek veidota astotā - Jelgavā.

Projekts attaisnojies

Par to, ka projekts Latvijā ir attaisnojies, šķiet, nešaubās neviens. Gandrīz piecos gados BKUS glābējsilītē nonākuši 19 mazuļi, Daugavpilī - trīs, Liepājā - divi, bet Rēzeknē - viens. Savukārt Valmierā, Ventspilī un Madonā glābējsilītes vienmēr bijušas tukšas.

Bērnu slimnīcas ārsti, atklājot pirmo glābējsilīti Rīgā, novēlēja, lai tā vienmēr paliek tukša, tomēr novēlējums nav piepildījies. BKUS pārstāve Romēna Namniece Dienai norādīja, ka jau XX gadsimta sākumā Bērnu slimnīcas teritorijā bijusi vieta, kur atstāt bērnu, gluži kā senākos laikos pie baznīcas vai patversmes. 2009. gadā, kad Bērnu slimnīcas teritorijā tika atklāta pirmā glābējsilīte Latvijā, mediķi to uztvēra ar dalītām jūtām, tomēr, realizējot šo projektu, ir izdevies izglābt 25 bērnus un sniegta iespēja viņiem augt mīlošās ģimenēs.

Arī Latvijas Bērnu fonda vadītājs Andris Bērziņš (ZZS) Dienai norādīja, ka projekts nemaz nevar neattaisnoties - arī ja glābējsilītes būtu bijušas tukšas, visi būtu priecīgi. Savukārt projekta vadītāji par būtisku argumentu uzskata to, ka samazinājies atkritumos un citur atrasto mirušo zīdaiņu skaits. Ja pirms projekta uzsākšanas 2006. gadā bija atrasti 11 miruši bērni, tad kopš 2009. gada, kad tika izveidota pirmā glābējsilīte, tādi bijuši septiņi, atzīmēja projekta Baby Box vadītāja Laura Zvirbule.

Top astotā

Šobrīd par iedzīvotāju un uzņēmumu saziedotajiem līdzekļiem, kopumā apmēram 13 000 eiro, patlaban Jelgavā top jauna glābējsilīte. Tā būs jau astotā Latvijā. L. Zvirbule Dienai paskaidroja, ka Jelgava izvēlēta, jo Zemgale ir vienīgais reģions, kur glābējsilītes vēl nav. Sākumā gan doma bijusi, ka pietiks ar vienu glābējsilīti galvaspilsētā, bet laika gaitā secināts, ka ar Rīgu nepietiek, lai atrisinātu situāciju.

Ideja par vietu, kur atstāt tikko dzimušu mazuli, gan vērtēta pretrunīgi arī Jelgavā, un sākotnēji šī ideja nav atbalstīta. Tomēr tagad, kad praksē pierādījusies glābējsilītes nepieciešamība, pašvaldība nākusi pretī. Jelgavas domes priekšsēdētāja vietniece Rita Vectirāne Dienai pastāstīja, ka patlaban būvdarbi ir noslēguma stadijā un atklāt īpašo vietu varētu vasarā.

Gandrīz visi ģimenēs

Pēc tam, kad mazuli glābējsilītē atrod medicīnas personāls, pāris dienu laikā viņš tiek nodots adopcijai. Rindas kārtībā atbildīgie darbinieki sazinās ar ģimeni, kura gaida uz zīdaiņa adopciju. Ja ģimene piekrīt, tad bērniņš nonāk pie jaunajiem vecākiem 10 dienu laikā. Savukārt pirmsadopcijas periods turpinās līdz sešiem mēnešiem. To laikā bāriņtiesas darbinieki rūpīgi seko līdzi mazuļa un ģimenes attiecībām, lai pēc noteiktā termiņa varētu lemt par bērna adopciju, to noslēdzot tiesiskā ceļā.

L. Zvirbule norāda, ka gandrīz visi glābējsilītēs atstātie mazuļi ir atraduši sev jaunus vecākus. Problēmas gan radušās ar zīdaini, kurš glābējsilītē atstāts Rēzeknē. Tā kā mazulim klāt bijuši arī dokumenti, policijas pienākums ir meklēt bioloģiskos vecākus. Līdz ar to process ir sarežģītāks un bērnu nevar nodot adopcijai. Īstie vecāki gan šajā gadījumā nākot no nelabvēlīgas ģimenes, tāpēc bērns patlaban atrodas bērnunamā, bet bāriņtiesa strādā pie tā, lai varētu uzsākt adopcijas procesu. Savukārt citu mazuli atpakaļ paņēmusi viņa bioloģiskā māte, kura zīdaini glābējsilītē bija atstājusi, jo piedzīvojusi pēcdzemdību depresiju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Glābējsilītes Latvijā

Pirmā glābējsilīte tika atklāta 2009. gada
8. septembrī Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā.
Patlaban darbojas jau septiņas glābējsilītes - Rīgā, Ventspilī, Liepājā, Daugavpilī, Rēzeknē, Madonā un Valmierā, bet astotā top Jelgavā. Nākotnē vēl otru glābējsilīti plānots izveidot Rīgā.
Līdz šim glābējsilītēs atstāti 25 zīdaiņi - 19 Rīgā, trīs - Daugavpilī, divi - Liepājā un viens - Rēzeknē.
23 bērni nonākuši jaunās ģimenēs, viens ir bērnunamā, bet vienu atpakaļ paņēmuši bioloģiskie vecāki.
Glābējsilītes izveidošanas vidējās izmaksas ir ap
14 000 eiro.
Liela daļa glābējsilīšu izveidotas ar ziedotāju atbalstu.
Avots: www.babybox.lv

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?