Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Gliemis uz maizes

Pagājušonedēļ izlasīju Barbaras Kingsolveres grāmatu par viņas ģimenes pieredzi, Amerikas Apalačos gadu dzīvojot un pārtiekot no vietējiem produktiem. Taču viņa nepiemin zivis vai gliemjus! Tas ir pārsteidzoši, ņemot vērā ūdeņu klātbūtni šajā apgabalā.

Arī pie mums par gliemjiem reti kurš domātu kā par ēdienu, lai gan ēdami gliemji te ir. Pagājušonedēļ mani izbrīnīja arī Kristiānas Dimiteres stāsts, ka viņas mamma Vija Artmane vārījusi zupu no lielajām Gaujas gliemenēm, kas mestas laukā, jo gaļa tām sīksta, toties iegūtais buljons smaržojis pēc vēžiem un bijis labs pamats zupai. Saprotot, ka ēdams ir viss, kas nav atzīts par indīgu, atceros gadījumu ar vjetnamiešu viesstrādniecēm, kuras Ogres upes krastā bija gatavojušas gliemezīšu virumu un visas saindējušās. Tāpēc, domājot par Latvijas gliemežu ēšanu, pat ja pazīst arī ziemeļu ēdamgliemenes jūrā, visdrošāk domāt par vīngliemezi. Tas atrodams pat dažu pilsētu parkos, arī dārzos un lapu koku mežiņos, jo sen jau pārgājis savvaļā no klosteru un piļu dārziem, kur kopš XVI gadsimta vīngliemeži jeb Burgundijas jeb romiešu gliemeži audzēti gavēņu laikam. Diez vai par to varētu domāt kā par patstāvīgu ēdienu, lai gan ir arī receptes nūdelēm ar vīngliemežiem un zinātnieki apgalvo, ka septiņu šo gliemežu uzturvērtība atbilst vienam steikam. Vīngliemeži ir smalka uzkoda, parasti asociējas ar Franciju, kur tos ēd mājās un mājīgos restorānos. Esam bijuši un esam ēduši. Arī pie mums dažos lielveikalos var nopirkt mazas konservu kārbiņas ar gliemežiem un klāt - iztīrītas gliemežu mājiņas, kurās pasniegšanai galdā tos sagatavot. Vai saldētus un gatavus cepeškrāsnij. Te man prātā pirmie mani mēģinājumi ēst vīngliemežus.

Dzelzs aizkara laikos tos veikalos nepārdeva un receptes to gatavošanai nepublicēja, kaut arī paši gliemeži bija sastopami svaigi un dzīvi. Kad Saša un Aija ieguva pirmo dzīvokli Bauskā, mēs ar Askoldu braucām to apskatīt. Lai cik liels izrādījās šis vienistabas apartaments, tomēr devāmies brīvā dabā ķert zivis. Zivis ķērās aši, tikai viena nelaime - visiem viena makšķere, tāpēc Sašiņš mūs gaiņāja prom, lai paši meklējam sev nodarbošanos, kamēr viņš velk lielās raudas. Askolds kā gāja, tā pazuda un tad atradās ar veselu maisu vīngliemežu, ko bija salasījis gar upi. Mājās, protams, apēdām zivis, bet nesapratām, ko darīt ar gliemežiem. Zēni tad izlēma, ka šmorēs zaļumos, - ja jau baroni varējuši tos ēst, tad mēs tāpat varam. Abas ar Aiju ļāvām viņiem darboties. Atrotījuši piedurknes, baigi lamādamies, viņi ar spēku vilka gliemežus laukā no mājiņām. Kā par brīnumu, izvilka un izšmorēja un kā estēti - jo topošie arhitekti - sabēra kaudzītē uz salātu lapas. No lielā maisa iznāca sauja sīku strupulīšu ar izslietiem radziņiem. Tie garšoja kā vistas šķilvis. Kad braucām uz Rīgu, Askolds veda portfeli ar gliemežiem, ko taisījās iemarinēt un dot Sašam līdzi, dodoties uz trim mēnešiem krievu armijā. Kad garšoju iemarinētos, pamanīju, ka tie bez ragiem. Jā, Askolds ar nagu šķērēm ragus apgriezis, jo, lūk, zēni dzeršot šņabi un, ieraugot uzkodai ragus, nopūtīšot vilcienam sānus, un palikšot bez uzkodas. Edīte arī pagaršoja. Neko neteica, tik nākamā dienā piezvanīja un, gaidībās būdama, pieprasīja tos garšīgos gliemežus - kārojoties ļoti, kā jau grūtniecei. Un tikai vēlāk dejotāju ansamblis atveda īsto franču recepti - ar ķiploku sviestu no mājiņas izkratīt uz baltmaizītes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Netici, Dauka, netici vēl!

Būt dullam latviešu ausīs vienmēr ir skanējis vairāk kā kompliments. Pēc Nacionālā teātra Dullā Daukas – vēl jo vairāk.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?