Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Grausti kā spēļlaukumi

Vienas dienas laikā ar pāris minūšu starpību Valsts policijai nācās reaģēt uz diviem izsaukumiem, kad bērni, staigājot pa pamestām ēkām, krituši no vairāku stāvu augstuma un ar smagām traumām nogādāti slimnīcā. Diemžēl aprīļa sākumā kāds jaunietis, krītot no pamestas augstceltnes, miris. Tajā pašā laikā sociālajos tīklos jaunieši pat dalās ar bildēm un stāstiem par bīstamo ēku apmeklējumiem. Pašvaldībai atliek vien turpināt cīņu ar graustu īpašniekiem.

Traģēdiju pietiek

Bīstamā augstceltne Rīgā, Hipokrāta ielā, ir gandrīz vai slavena. Jaunieši uz ēkas jumta pat rīko ballītes, neskatoties uz to, ka nokļūšana un atrašanās uz ēkas jumta ir bīstama. Aprīļa beigās, krītot no jumta, te dzīvību zaudēja 20 gadu vecs jaunietis. Rīgas domes (RD) Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs Dienai skaidro, ka jau pirms tam vairākas reizes departaments vērsies pie objekta īpašniekiem, lai ēku sakārto. Viņi divus gadus aizbildinājušies, ka tiek meklēti investori un īpašumu plānots iekonservēt. Tas gan nav devis rezultātu, un jaunieši tāpat atraduši veidu, kā ēkā iekļūt. Pēc traģēdijas ap to apjozts pagaidu žogs un norīkota apsardze, bet RD atbildīgā komisija ēkai piemērojusi paaugstinātu nodokļa likmi - 73 000 eiro.

Taču šai traģēdijai diemžēl seko nākamā. Pirms pāris dienām pamestā ēkā Vecmīlgrāvja 5. līnijā iekļuvuši bērni un nopietnas traumas, iekrītot komunikāciju šahtā, guvusi kāda meitene. Arī te ar īpašniekiem vairākkārt runāts par ēkas konservāciju. Pirms diviem mēnešiem departaments arī devies apsekojumā, konstatējot, ka pirmā un otrā stāva līmenī ēkā iekļūt nevar, vaļēji logi bijuši augstāk. Arī pēc negadījumā nav atrasta iespēja, kā bērni ēkā iekļuva, taču maija vidū tagad lems par iespēju arī šim īpašumam piemērot paaugstinātu nodokļa likmi.

Statistiku par to, cik bieži bērni un jaunieši gūst traumas pamestās ēkās, Valsts policijā Dienai nevarēja sniegt, bet pēdējo dienu ziņās lasāms arī par gadījumu Daugavpilī, kur 14 gadu vecs zēns izkritis pa kādas pamestas ēkas augšstāva logu. Rīgas pašvaldības policijā zina stāstīt, ka bērnus un jauniešus pamestas ēkas piesaista, ik pa laikam īpašniekiem piemēroti arī sodi.

Nav efektīvi

Tieši paaugstinātā nodokļu likme un administratīvie sodi ir pašvaldības galvenie ieroči pret privātīpašniekiem, kuri savas ēkas nesakopj. Departaments var pieņemt lēmumus par piespiedu sakārtošanu, un, ja īpašnieks to nedara, pašvaldība var īstenot to pati. Taču diez vai par nodokļu maksātāju naudu būtu vajadzējis konservēt, piemēram, augstceltni Hipokrāta ielā. Tas būtu izmaksājis dārgi un, lai gan līdzekļus pēc tam var piedzīt, būtu ilgs process. «Mums vajadzētu darīt visu, lai piespiestu to darīt īpašniekam,» min O. Burovs.

Pašvaldība rīkoties gan ir gatava attiecībā uz vienu no graustiem Dzirnavu ielā. Tur ir ēka ar atvērtiem logiem un brīvu piekļuvi, tā rezultātā tur apgrozās arī bezpajumtnieki un narkomāni. Tajā pašā laikā blakus ir Latvijas Universitāte un divas skolas. Pati ēka pieder Japānas pilsonim, un, neskatoties uz piemērotajiem sodiem un paaugstinātiem nodokļiem, situācija nemainās. Tagad plāns ir rosināt ēku nojaukt par pašvaldības līdzekļiem. Par to lemšot maija vidū. «Tajā pašā laikā vajadzētu saprast, ka pašvaldība nevar pie katras mājas pielikt sargu. Tā ir katra īpašnieka atbildība, protams. Arī jauniešiem vajadzētu apzināties sekas,» atzīmē O. Burovs.

Privātpersonu īpašumi gan nav vienīgā nelaime, problēmas ir arī ar valstij piederošajām ēkām. Kā, piemēru, viņš min valsts īpašumu Flotes ielā - vaļā ir gan logi, gan durvis. Pagājušajā svētdienā viņš arī novērojis, ka ēkas apkārtnē uzturas bērni un jaunieši. Atbilde gan no valsts puses vienmēr skanot, ka tai šim mērķim naudas nav. Rezultātā ir virkne īpašumu ar paaugstinātu nodokļu likmi.

Jautājot par problēmas risinājumu Valsts nekustamajiem īpašumiem, tā pārstāvis Arnis Blodons uzreiz Dienai jautā, vai mums ir pieejama statistika par negadījumiem viņu īpašumos. Dienai šādas statistikas nav, bet ir O. Burova apgalvojumi par nesakoptām ēkām. Uz to A. Blodons atbild, ka visām ēkām, kuras ir atzītas par bīstamām, apkārt uzlikti nožogojumi, brīdinoši plakāti un pirmā stāva līmenī logi aiztaisīti, dažviet ir arī signalizācija un apsardze. Viņš gan piebilst, ka pilnībā pasargāt nevar nevienu īpašumu un nav garantijas, ka tur neviens netiks iekšā, taču situācija atbilstot Ministru kabineta noteikumiem.

Reģionos nav citādi

Negadījums Daugavpilī licis situāciju izvērtēt arī tur, bet, kā Dienai atzīmē Daugavpils būvvaldes vadītājs Valērijs Ļaksa, šāda problēma ir visā Latvijā. Pamatā tā ir ilgstoša cīņa ar privātīpašniekiem. Konkrētajā gadījumā ēkai mainījušies īpašnieki, un diemžēl arī patlaban tur var tikt bērni, lai gan kaut kāda rosība sākusies.

Paaugstinātais nodoklis Daugavpilī piemērots aptuveni 20 ēkām, un daļā gadījumu īpašniekam jau ir vienalga. Par situācijas bīstamību aizdomājas vien tad, kad ir notikusi nelaime.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?