Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Gripas epidēmija nav tik bīstama, kā domāts

Meksika izmanto maija brīvdienas, lai mēģinātu ierobežot draudīgā gripas vīrusa izplatīšanos, bet veselības aizsardzības eksperti mierina, ka šis vīruss nav tik bīstams, kā sākumā domāts. Pasaules Veselības organizācija (PVO) nolēmusi atteikties no nosaukuma «cūku gripa», jo šis gripas paveids pašlaik izplatās ar cilvēku, nevis cūku starpniecību.

Gripas vīruss, ko tagad oficiāli dēvē par A tipa gripas H1N1 paveidu, turpina izplatīties uz arvien jaunām valstīm, taču nav pamata bažām, ka tas varētu izraisīt globālu gripas pandēmiju. Lielākā daļa saslimušo ārpus Meksikas gripu pārslimoja vieglā formā, tā nebija dzīvībai bīstama. «Par laimi, šis vīruss nav tik agresīvs kā putnu gripa, kas nonāvēja gandrīz 70% saslimušo,» secina Meksikas veselības aizsardzības ministrs Hosē Anhels Kordova. Viņš informē, ka varas iestādēm izdevies ierobežot slimības izplatīšanos Meksikā.

Jāpaliek mājās

Meksikas amatpersonas uzskata, ka tuvāko dienu laikā izdosies ievērojami mazināt epidēmiju. Meksikā no piektdienas līdz otrdienai ir brīvdienas, kuru laikā iedzīvotāji aicināti palikt mājās un ierobežot sabiedrisko dzīvi. Drošības dēļ slēgtas daudzas kafejnīcas, kinoteātri un citas pulcēšanās vietas.

Meksikā ar gripu miruši 176 cilvēki, lai gan tikai 12 gadījumos ir pierādīts, ka pacienta nāvē vainojams H1N1 vīruss. Citviet pasaulē nāvējošs iznākums bijis tikai ASV, kur nomira divus gadus vecs mazulis. ASV kopumā ar šo gripas paveidu saslimuši vairāk nekā 140 cilvēku.

Ceļotāji, kas atgriežas no Meksikas, turpina izplatīt vīrusu arī ārpus Ziemeļamerikas. Piektdien kļuva zināms par jauniem saslimšanas gadījumiem Dānijā un Honkongā. Skotijā saslimis vīrietis, kura draugi nesen atgriezušies no kāzu ceļojuma uz Meksiku. Vācijā ar gripas vīrusu inficējusies medmāsa, kas ārstēja saslimušo pacientu.

Panikai nav pamata

Eiropas Savienības valstu veselības ministri, kas bija pulcējušies uz ārkārtas sanāksmi, pauduši viedokli, ka nav iemesla panikai, jo Eiropa ir labi sagatavojusies cīņai pret gripu. Ministri vienojās pasteidzināt jaunas vakcīnas izstrādāšanu, lai mazinātu pandēmijas draudus. Viņi noraidīja Francijas ierosinājumu par aviosatiksmes ierobežošanu ar Meksiku. Pēc ministru domām, konkrēti drošības pasākumi ir katras dalībvalsts kompetencē.

Veselības aizsardzības speciālisti uzskata, ka pašlaik nav nepieciešams pieņemt pārsteidzīgus lēmumus, kas varētu veicināt paniku sabiedrībā. Šim viedoklim piekrīt arī PVO, kas nolēma pārtraukt apzīmējuma «cūku gripa» izmantošanu, jo tas neatbilst patiesībai. Lai gan šis gripas paveids cēlies no cūkām, pašlaik vīruss izplatās no cilvēka uz cilvēku. Lai gan vairākas valstis aizliegušas cūkgaļas importu no Meksikas un ASV, nav ziņu, ka kāds būtu inficējies, ēdot cūkgaļu. Pret apzīmējumu «cūku gripa» protestēja cūkkopības nozare, jo tas kaitēja cūkgaļas noietam. Ēģiptē pat tika pieņemts lēmums izkaut visas cūkas, izraisot lauksaimnieku protestus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?