Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Guļamtīkla rakstā

Reiz es sev pašai nopirku bērnu grāmatu par kaiju un kaķi, kurš tai iemācīja lidot. Lasīju un pārlasīju ar prieku, atceros arī jaukās ilustrācijas. Kaut kas tīrs un sirsnīgs, bez dīvainībām un dīvainīšiem. Katrs ir tāds, kāds viņš ir, un pārējie to pieņem. Iegaumēju autora vārdu. Tāpēc, kad latviski iznāca vēl viens viņa darbs, nu jau pieaugušajiem, protams, vēlējos to izlasīt.

Kaut kur tālu bezgalīgajos Amazones baseina plašumos mīt cilvēki, kas dzīvo pavisam citādi nekā mēs - lielpilsētas bērni, civilizācijas ieskauti. Cīņas, kas izcīnāmas mums, tiem, kuri zina, kā izskatās Venēcija un Parīze, ir citas. Un ilgas mums ir citas. Jā, un personīgi es nezinu, kas īsti ir ēzeļa «bungulis», cienījamais tulkotāj (no spāņu valodas grāmatu tulkojis Edvīns Raups)! Bet lasīt L.Sepulvedas darbus man tomēr patīk.

Tie, protams, ir zobiņi, kurus zobārsts uz derībām izrauj vīram, kurš vēlas pierādīt draugiem, ka «ir īsts mačo». Nu labi, visi 32 baltie zobi kungam raušanas brīdī vairs nebija saglabājušies, tomēr zobu dakterim nācās krietni pasvīst. «Un, kad slaktiņam līdzīgais pasākums bija beidzies, bezzobainais un līdz ausīm aizpampušais montuvio asinis stindzinošā jūsmā ar zobārstu sadalīja guvumu» - derībās laimētos zelta graudiņus. Kāpēc es tos pieminu? Varbūt tāpēc, ka Sepulveda kā ikviens lielisks stāstnieks stāstā par sirmgalvi veikli iepin arī citus stāstiņus, kas visi kopā veido tādu kā guļamtīkla rakstu - guļamtīkla, kas iesiets starp diviem baļķēniem kaut kur tāltālās Amazones krastā īsi pirms lietavu sākšanās. Atlaižoties tādā un tikai uz mirklīti pieverot acis, ierodas viņi - baltie un indiāņi, mūki, dārgumu meklētāji, kaučuka un cukurniedru cirtēji. Vīrelis, kuram būtu jāgādā par likumu un kārtību, bet kurš nespēj apvaldīt pat paša kārības. Ak. Un arī drosmīgais un savu lasītprasmi «ap to laiku, kad sāka nopūt zobi» atklājušais Antonio Hosē Bolivars. Sirmgalvis, kurš reiz gandrīz kā savējais dzīvojis selvā kopā ar šuaru indiāņiem, līdz bijis spiests atgriezties pie baltajiem. Sirmgalvis, kurš glabā sievas piemiņu gadu desmitiem, bet ne reizi nav viņu skūpstījis. Varbūt Sirmgalvja raksturs tāds izveidojies, pateicoties uzvārdam Bolivars - par godu vīram, kurš XIX gadsimtā vadīja Latīņamerikas atbrīvošanās cīņas. Varbūt tāpēc, ka viņš prot lasīt. Vai tāpēc, ka Antonio Hosē Bolivars ir cilvēks, kas tiecas izzināt - kurš nokāva gringo, kura līķis mazā laiviņā atpeldēja pa upes straumi, kas ir Venēcija un kāpēc tajā ļaudis pārvietojas laivās, kas ir mīlestība. To, kas ir gods, Sirmgalvis zina tāpat. Un arī gudrības, apņēmības un cēluma viņam netrūkst. Tāda pozitīva uzskaite sanāk, bet tas tāpēc, ka īpašības vārdi Sepulvedas stāstā veido kādu... nu, vismaz ceturtdaļu teksta. Ar beigto gringo, kurš nonāvējis ocelota mazuļus, sākas vēl viens stāsts - par drosmi un izmisumu, atriebi un nāvi. Beigās visi stāsti satek vienā, un paliek tikai trīs dalībnieki: satrakojusies ocelota mātīte, apņēmīgs vecs vīrs un džungļi. Un romāni, «kur par mīlestību stāsta tik skaistiem vārdiem, ka reizēm ļauj aizmirst par cilvēku nežēlību».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?