Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Gūt veldzi melnajā avantūrā

Cilvēkam, kurš varbūt jau sen dzīvo ar sāta sajūtu no mūsdienu krāšņajiem, ilustrācijām pārbagātajiem poligrāfijas izdevumiem, Latvijas Nacionālā bibliotēka piedāvā gūt veldzi «melnajā avantūrā». Šāds izteikums saistās ar grāmatu iespiešanas sākumiem XV gadsimta vidū, kad melnās tipogrāfijas krāsas atspiedumi uz baltā papīra, salīdzinot ar tik ierastajiem grezni rotātajiem rokrakstiem, bija īsta melnā avantūra.

Šādu noskaņu, atzīmējot 425. gadskārtu, kopš Rīgā sāka darboties pirmā grāmatu spiestuve, vēlējušies radīt arī izstādes Gedruckt zu Riga jeb Iespiests Rīgā veidotāji. Ekspozīcija, kuras lielākā vērtība ir Rīgas pirmā tipogrāfa nīderlandieša Nikolausa Mollīna spiestuvē tapušie izdevumi, apskatāma līdz 31. maijam Latvijas Nacionālajā bibliotēkā Krišjāņa Barona ielā 14.

Būt pirmajam Rīgā

«Viņš nebija lielās poligrāfijas lielais ģēnijs, bet viens no lielās poligrāfijas mazajiem darbiniekiem - ļoti demokrātiskas ievirzes iespiedējs,» tā Nikolausu Mollīnu (1550/1555-1625) raksturo izstādes veidotāja, LNB Reto grāmatu un rokrakstu nodaļas vadītāja Ināra Klekere. Tiesa, N. Mollīns Rīgā bija ieradies no lielākā Eiropas grāmatniecības centra - Antverpenes, kur XVI gadsimta pirmajā pusē ik uz soļa atradies vairāk nekā 60 tipogrāfiju un konkurence bijusi ārkārtīgi sīva. N. Mollīns tipogrāfa amatu apguva pie tēva, tad pie izcilā un savā darbībā vērienīgā grāmatiespiedēja Kristofa Plantēna. Ojārs Zanders, latviešu grāmatzinātnieks ar plašām zināšanām par N. Mollīnu, ir uzsvēris, ka Rīgas maģistrātam tipogrāfija bija nepieciešama ne tikai tāpēc, ka pilsētai vairs nepietika ar citur spiestām grāmatām, bet arī tādēļ, lai aizkavētu katoļu rakstu spiestuves iekārtošanu Rīgā.

N. Mollīna vidēji lielajā tipogrāfijā ar divām spiedēm tika izpildīti galvenokārt pilsētas un tad arī privātie pasūtījumi, kā arī iespiesti pašizvēlētie darbi. Savā ziņā jaunās nozares iedibinātājam Latvijā neklājās viegli - XVII gadsimta Rīga piedzīvoja karu, mēri un citas nedienas, rāte - kaut arī maksāja viņam algu un deva dzīvesvietu - regulēja grāmatu pārdošanas cenas, zeļļu skaitu. Ar iespieddarbiem saistītie izdevumi bija jāsedz N. Mollīnam pašam. Tomēr Ināra Klekere domā citādi: «Atšķirībā no daudziem pētniekiem uzskatu, ka Mollīnam, ierindas darbiniekam, tā bija izdevība - kļūt par Rīgas pilsētas iespiedēju. Ja salīdzina, kas ir labāk - būt divdesmitajam Romā vai pirmajam Rīgā? Turklāt bija visādi mēģinājumi pasargāt viņu no konkurentiem. Rīgas pilsēta ļoti īpatnējā veidā parūpējās pat par Mollīna atraitni. Kad Mollīns nomira, pilsēta lika nākamajam iespiedējam viņu apprecēt.»

Vienmuļības tur nav

Būdams poligrāfijas nozares iedibinātājs Latvijā, N. Mollīns 38 gadu garumā ir izdevis aptuveni 200 iespieddarbu - galvenokārt latīņu un vācu valodā. LNB piektajā stāvā sadarbībā ar LU Akadēmisko bibliotēku tiek piedāvāts apskatīt gan grāmatas, gan dažādus apsveikuma dzejoļus un citus sīkdarbus, kas savulaik tika iespiesti vairumā.

«Relikviju relikvija,» tā I. Klekere piesaka pirmo Latvijas teritorijā izdoto grāmatu latviešu valodā - 1615. gadā N. Mollīna spiestuvē tapušo luterāņu rokasgrāmatu, kas nu izstādē viena pati gozējas atsevišķā vitrīnā ar melnu samta pārklāju spēcīgas gaismas aizturēšanai. Savukārt televizora ekrānā slīdrādē skatāmas šī izdevuma ilustrācijas. «Mollīna grāmatās bija ilustrācijas, taču tās klejoja no cita izdevuma uz citu,» stāsta I. Klekere. «Ar to tiražēto nabadzību, kas nu viņam bija, Mollīns centās izgatavot oriģinālus un neatkārtojamus iespiedumus - vienmuļības tur nav.»

Aci īpaši piesaista attēls izstādes plakātā - 1618. gadā iespiests figurālais dzejolis, kura oriģināls gan nav saglabājies, tikai fotokopija. I. Klekere stāsta: «Rīgā ieceļojušais vācu dzejnieks Bartolomejs Rotmans šo figurālo, kausa veidā iespiesto dzejojumu veltīja Rīgas rātei un visiem Rīgas pilsoņiem Jaunajā gadā. Tur tā arī ir rakstīts - ko galdā likt, ko dziedāt, dzejoļa malās ir redzamas notis. Šādi svinīgi sacerējumi, kuros savijas laicīgais un garīgais, bija raksturīgi XVII gadsimtam.»

I. Klekere uzsver, ka izstādes mērķis lielākoties ir parādīt tā laika grāmatas - tipogrāfijas produkta - veidolu: apdari, dažādu elementu izkārtojumu lappusēs, titullapās, iesējumus utt.

Par grāmatniecību vispār

LNB otrajā stāvā tiek popularizētas zināšanas par grāmatniecību. Tur iespējams piesēst un izšķirstīt, piemēram, Latvijas pētnieku grāmatas un publikācijas par N. Mollīnu, XVI gadsimta grāmatniecību, kā arī ārzemju literatūru par grāmatu mākslas jautājumiem.

N. Mollīna spiestuves dibināšanas gadskārta ikreiz tiek atzīmēta ar jauniem tipogrāfiskiem izdevumiem. Piemēram, 1890. gadā iznāca baltvācu vēsturnieka, bibliotekāra Arenta Buholca apjomīgā monogrāfija Grāmatiespiešanas (mākslas) vēsture Rīgā no 1588. līdz 1888. gadam, bet 1988. gadā, kad Rīgas pirmajai tipogrāfijai apritēja 400 gadu, klajā nāca O. Zandera grāmata Tipogrāfs Mollīns un viņa laiks: pirmās Rīgā iespiestās grāmatas 1588-1625. Atzīmējot 425. gadskārtu, ir izdots katalogs, kas sniedz bibliogrāfiskas ziņas par visiem N. Mollīna izdevumiem, par kuriem izdevās iegūt informāciju Latvijā un ārzemēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?