Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Horoskopi

Grīņu rezervāts, kas šogad svin savu 80 gadu jubileju, atrodas Sakas pagastā, netālu no Pāvilostas. Šajā laikā, jūlija sākumā, zied grīņa sārtenes, kas ir labi ieaugušas dabas rezervāta mitrājā. Jubilejas viesiem bija iespēja doties apskatīt sārtenes ziedus.

Rezervāta jubileja organizēta, lai sabiedrība pievērstu uzmanību dabas rezervātam - unikālai vietai Latvijā, ar kuru vērts lepoties -, un tas ir bijis vienreizējs jubilejas pasākums.

Pašā Kurzemes sirdī ar latgaļu vēsturi

Jubilejas pasākuma organizatore no Dabas aizsardzības pārvaldes Andra Ratkeviča pastāstīja, ka pie «jubilāra» ciemos bija aptuveni 60 viesu, īpašs prieks organizatoriem, ka bija atbraukuši Grīņu bijušie iedzīvotāji - latgalieši -, kuru vecāki un vecvecāki līduši Grīņos līdumus jaunsaimniecībās, ko Kurzemē saņēma pirmās Latvijas brīvvalsts laikā. «Atmiņu stāsti un sirsnīgā ieinteresētība piešķīra Grīņu dabas rezervāta svētkiem neformālu, agrāk līdzīgos pasākumos nepiedzīvotu atmosfēru,» priecājas A. Ratkeviča. Pārgājienā uz kultūrvēsturiskām un sārtenes ziedēšanas vietām kopā ar dabas pētniekiem devās aptuveni 20 cilvēku. Šeit agrāk bijusi no koka būvēta katoļu baznīca, kas pārvesta un tagad atrodas Kolkā, bet tās vietā atrodas piemiņas krusts. Grīņos apskatāmi arī latgaļu kapi un mājas Ceriņi ar latgaļu būvniecības iezīmēm tautas arhitektūrā.

Laikā, kad Latgale bija pārapdzīvota un zemnieku ģimenes pārcēla uz Kurzemi, arī šeit nonāca vairākas ģimenes, kas Grīņos veidoja latgaļu kopienu. 1935. gadā tika uzcelta baznīca - 12 metru gara un astoņus metrus plata koka guļbūve ar tornīti. 1997. gadā draudze kļuva mazskaitlīga, tāpēc Romas katoļu baznīca pieņēma lēmumu ēku pārvietot uz Kolku, kur katoļu skaits ir lielāks. Grīņu katoļu draudzes locekļi to uztvēra ļoti sāpīgi, un šis pavērsiens būtībā iznīcināja Grīņu latgaļu diasporu. Pašreiz Grīņu dabas rezervātā atrodas kapsēta - vienīgā vieta, kur Grīņu bērniem pulcēties. Dažas mājas rezervātā vēl ir apdzīvotas.

Ēkas, kas vēl liecina par Latgaļu diasporu, no necilajām purvaino mežu priedēm celtas pēc austrumu reģioniem raksturīgām iezīmēm. Lai uzsāktu dzīvi Grīņos, lielākā daļa ģimeņu sākotnēji ieradušās bez bērniem. Ziemā tika nocirsts mežs būvkokiem, izrakta aka, nedēļas laikā uzcelta pirts, kur mitināties, jo līdz tam dzīvojuši pie kaimiņiem. Pavasarī ieradusies visa ģimene, un tad jau cēluši dzīvojamo māju un kūti un ēku celšanā piedalījušies kaimiņi.

Interesenti un tūristi, kas nav dabas pētnieki, šajā vietā var atrasties tikai ar atļauju, un īpašas dabas takas šeit nav izveidotas.

Unikālie grīņu meži

«Teritorija ir kļuvusi par rezervātu Baltijas valstīs reta, aizsargājama auga - grīņa sārtenes - aizsardzības dēļ. Šī teritorija tika pārņemta valsts aizsardzībā, kad starp Saku un Vērgali, ko klāja virsāji un knapi priežu meži, pagājušā gadsimta 30. gados veica meliorāciju - raka grāvjus - un dalīja zemes jaunsaimniekiem. Vēl negrāvjoto daļu dabas pētnieki ieteica atstāt neskartu, jo grīņa sārtene, purvmirte un Latvijai tik nepierastie virsāji tika atzīti par aizsardzības vērtiem. Padomju laikos aizsargājamās teritorijas lielumu dubultoja,» atklāj A. Ratkeviča.

Lai arī zeme ārpus rezervāta bija nosusināta, tomēr īsti lauksaimniecībai tā nebija piemērota, un pēc Otrā pasaules kara lielākā daļa jaunsaimniecību pajuka - vairākumam no Grīņu latgaliešiem piedāvāja apmesties bagātajās Kurzemes viensētās, kur saimnieki bija emigrējuši vai izsūtīti.

Grīņu dabas rezervātā atrodas Latvijai neparastais meža tips - grīnis -, kas radies ilgstošā dabas un cilvēka mijiedarbības rezultātā. Tā ir teritorija ar intensīvu vēju darbību un ar trūcīgu, smilšainu augsni, kas periodiski pārplūst. Cilvēks te pavasaros ir dedzinājis zāli, ganījis lopus, pļāvis sienu. Tādējādi veidojusies savdabīga ekoloģiskā sistēma - rets priežu mežs ar viršiem vai grīšļiem. Kad cilvēks sāka nepārdomāti iejaukties grīņu saimniecībā, rokot grāvjus un grīņus apmežojot, rezultāts bija pretējs gaidītajam - samazinājās grīņa sārtenes izplatība un grīņi sāka aizaugt ar mežu. Rezervāta teritorijā ir saglabāts unikālais meža tips, kur sastopama grīņa sārtene.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Grīņa sārtene

Grīņa sārtene ir ļoti reta suga: 15-50 cm augsts sīkkrūms, kas zied pa 2-4 blīvos, gandrīz galviņveidīgos čemuros rožaini sārtā krāsā.
Zied jūlijā, augustā, un pēc tam rodas auglis, kas ir kā pogaļa. Kur tā sastopama un kur to pazīst, cilvēki to sauc arī par zvaniņu virsi.
Latvijā visbiežāk sastopams Ziemupes un Sakas apkārtnē biotopos, ko vietējie iedzīvotāji sauc par grīņiem. Novērota arī Nīcas, Jelgavas un Kolkas apkārtnē.
Latvijā grīņa sārtene sasniedz izplatības austrumu robežu un ir ierakstīta Sarkanajā grāmatā.
Grīņa sārtene ir izplatīta Eiropā, Atlantijas okeāna piekrastē - no Portugāles dienvidos līdz Norvēģijai ziemeļos. Agrāk tā augusi Igaunijā pie Hāpsalas. Tur augs izzudis jau XIX gadsimta vidū.
Lietuvā grīņa sārtene atrasta Kuršu kāpā.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?