Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +18 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Horoskopi

Agri vai vēlu pienāk brīdis, kad ēkas fasādei vajadzīgi uzlabojumi - siltināšana, seguma atjaunošana vai vienkārši kosmētiska atsvaidzināšana, gluži tāpat, kā mēs paši laiku pa laikam nomainām veco tērpu pret jaunu.

Mainoties laikam, mainās īpašnieku gaume, dzīves filozofija, iespējams, arī apkārtējā vide un renovēšanai pieejamo materiālu klāsts, stāsta eksperts Kaspars Zihmanis. Tas jāņem vērā, izvēloties materiālus, jo ne visām celtnēm ir piemērots jebkurš risinājums. Sava loma noteikti ir arī izmaksām.

Dekoratīvais apmetums

Viens no izplatītākajiem, vienkāršākajiem un ekonomiskākajiem risinājumiem ēku ārsienu apdarē ir dekoratīvais apmetums. To var klāt gan tieši uz siltumizolācijas slāņa, gan mūra. Tas ir graudains materiāls, kuram pieejama dažāda izmēra graudiņu faktūra, un līdz ar to iespējams iegūt dažādus efektus, bet vienlaikus atšķirsies nepieciešamība pēc materiāla izmantošanas daudzuma.

Ir gan sausie - minerālie - maisījumi, kas būs arī krietni lētāki, bet diemžēl mazāk izturīgi, gan akrila un silikāta. Izvēloties jāvērtē ēkas vispārējais stāvoklis un vides apstākļi, kā arī laiks un nauda, ko atkal būsiet gatavi tērēt, veicot atjaunošanu pēc diviem, pieciem vai 10 gadiem. Apmetumu uz fasādes klāj ar speciālu lāpstiņu. Aptuvenās izmaksas 100 kvadrātmetru klājumam ir 450-500 eiro.

Glītie un izturīgie ķieģeļi

Salīdzinoši dārgs, bet ilgmūžīgs apdares veids ir ķieģeļu izmantošana. Ķieģeļi gan izskatās estētiski, gan veic ēkas termoregulējošo funkciju, uzturot optimālu temperatūru ziemā un sargājot no sakaršanas saulē vasaras laikā. Mūsdienās ķieģeļi tehnoloģiju rezultātā ir ne tikai kļuvuši izturīgāki un precīzāki, bet arī to piedāvājuma klāsts ir nesalīdzināmi lielāks - no parastiem ķieģeļiem līdz ķieģeļiem, kas darināti ar rokām. Šādi ķieģeļi piešķirs ēkai senlaicīgu efektu. Var klāt gan uz siltumizolācijas, gan mūra. Lētāka, bet estētiski ne mazāk pievilcīga alternatīva ir flīzes ar ķieģeļu vai akmens efektu. Jārēķinās, ka 100 kvadrātmetru apdare izmaksās virs 2200 eiro, taču atjaunot un labot pareizi uzklātu ķieģeļu apdari nevajadzēs vismaz 5-10 gadus un varbūt vairāk.

Videi draudzīgs un inovatīvs koks

Pieejamas arī pie koka vai metāla karkasiem stiprināmas plāksnes no PVC materiāla, kas ir ātrs risinājums, bet, no estētiskā viedokļa raugoties, piemērotāks tehnisko ēku jeb palīgēku apdarei. Izmaksas ekonomiskas - 100 kvadrātmetru izmaksās aptuveni 500 eiro. Ilgmūžība atkarīga no materiāla kvalitātes un specifikas.

Līdzīgi pie ēkas stiprinās arī koka dēlīšu un finiera plāksnes. Tām ir speciāls lamināta pārklājums, kas pasargā no mitruma un citiem nelabvēlīgiem ārējās vides faktoriem. Izmaksas nav lētas, bet kalpos šāda apdare ilgi. 100 kvadrātmetru apdarei nāksies iztērēt vismaz 1500 eiro.

Koka apdare arvien populārāka kļūst Skandināvijā un Rietumeiropā, jo šis materiāls ir gan izturīgs, gan ekoloģisks, un vides faktoru respektēšana būvniecībā pasaulē kļūst arvien aktuālāka. SIA Meža un koksnes produktu pētniecības un attīstības institūta direktors Andrejs Domkins stāsta, ka institūtā tiek veikta koksnes materiālu testēšana un efektīvāko un videi draudzīgāko inovatīvo risinājumu izstrāde, piemēram, veidojot ēku apdares un siltināšanas materiālus.

A. Domkins stāsta, ka daudzas Eiropas valstis attīsta šādus projektus, jo tie ir ilgtspējīgāki gan izgatavošanas procesā, gan montāžas un ilgmūžības kritēriju ziņā. Sākotnēji šīs apdares nav lētas, bet ilgtermiņā atmaksājas. Arī to krāsošana ir dažāda - tos var apstrādāt ar ekoloģiskām krāsām, var klāt apmetumu, eļļot vai ļaut kokam iegūt dabisku tonējumu saskarē ar laikapstākļiem. Tiek izmantoti arī inovatīvi savienojumi, konstrukcijas, līmēšanas principi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Krāso ar cieņu pret apkārtni

Fasādes un apdares elementu krāsa piešķir ēkai individuālu raksturu, rada noskaņu pagalmā, arī atspoguļo īpašnieka gaumi un uzskatus. Taču, izvēloties krāsu, jāņem vērā arī apkārtējā vide.
Vēlams pieskaņot ielas, citu ēku un objektu toņiem un stilam. Reizēm krāsa, kas pati par sevi izskatās labi, nelabvēlīga kontrasta rezultātā var zaudēt savu pievilcību.
Ar krāsu akcentiem iespējams optiski ietekmēt arhitektonisko veidolu. Citas krāsas akcents fasādē izceļas daudz vairāk nekā tās pašas krāsas atšķirīgs tonis.
Lielām plaknēm labāk izvēlēties gaišus toņus, piemēram, bēšu, krēmīgu, smilšu utt. Spilgtas krāsas prasīs rūpīgāku izvēli apkārtnes iekārtojuma ziņā.
Izvēloties krāsu cokolam, jāņem vērā divi aspekti: funkcionālais un vizuālais. Pirmkārt, cokols veido ēkas pamatu, otrkārt, tas ātri kļūst netīrs. Tādēļ cokols vienmēr jākrāso tumšākā krāsā nekā fasāde.
Ieteicams ar krāsas palīdzību izdalīt no fasādes atsevišķus elementus, piemēram, margas, kolonnas un logu rāmjus.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?