Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Horoskopi

Jānis Brūveris, Renārs Purmalis un Justīne Kalēja ir izveidojuši kustību Gatavo dabā, kuras mērķis ir popularizēt viņu iecienītāko nodarbi: laika pavadīšanu un garšīgu paēšanu dabā. Vasarā nakšņot šūpuļtīklā, kas iekarināts 12 metru virs zemes, un no rīta mellenājos cept pankūkas - tā ir Gatavo dabā trijotnes ikdiena. Pārējiem viņi piedāvā dabā izbaudīt restorāna stila ēdienu.

Jūsu pārgājienus sauc Outdoor nomnoms, aicināt doties dabā un gatavot ēdienu. Kā tas viss sākās?

Jānis. Outdoor nomnoms ideja radās pagājušā gada pavasarī, kad bija vēlme uztaisīt draugiem pārgājienu dabā, kura laikā tiktu pagatavoti dažādi ēdieni - tādi, ko gatavojam mājās un nav ierasts gatavot dabā. Izziņojām Facebook, un tā tas sākās, jo pieteicās daudz cilvēku no malas. Pēc pirmā pārgājiena plānojām jau nākamo. Izvēlamies ne garu pārgājiena maršrutu, izplānojam ēdienkarti un dodamies. Vēlamies, lai cilvēkiem ir labas sajūtas un jauni priekšstati. Gribam servēt labu un daudzveidīgu ēdienu.

Renārs. Kāds ir stereotips, ko var pagatavot pie dabas? Parasti cilvēkiem šķiet - ātrās zupiņas, roltonus, makaronus ar konservētu gaļu, jo tas ir ātri. Bet mēs esam aizrāvušies ar eksperimentiem un garšīgu un veselīgu ēšanu pie dabas. Mūsu ēdiena pamatā būs saujiņa graudaugu, kas somā aizņem maz vietas, bet uzvārīti labi uzbriest un ir ar augstu uzturvērtību, piemēram, kuskuss, grūbas. Tāpat aktuāli ir pārgājienā salasīt pa ceļam kaut ko, ar ko papildināt ēdienu, - mellenes, gailenes, citas sēnes. Pēc profesijas esmu pavārs, līdz ar to šī ir mana iespēja - izpausties, eksperimentēt, izdomāt kaut ko interesantu.

Kā ar gaileņu nomazgāšanu dabā?

J. Kad esam dabā, visam nav jābūt sterilam. Lasām tīras sēnes un notīrām ar nazīti. Viens meža gruzītis nebūs nedz indīgs, nedz garšai traucēs. Mežā uz sūnām uzservēts ēdiens - ņemam un ēdam.

Kāpēc izveidojāt kustību Gatavo dabā, kam var sekot arī Facebook?

J. Renārs ir ar profesionālu ievirzi, savukārt man gatavošana vienkārši ļoti patīk. Arī iepriekš, ejot pārgājienos, labprātīgi esmu uzņēmies gatavot ēdienreizes. Esmu veģetārietis, līdz ar to man vienmēr ir bijis izaicinājums pagatavot tā, lai es būtu paēdis un arī citi būtu ar pilniem vēderiem un apmierināti. Esmu cepis arī gaļu.

Ēšana ir baudāms process. Tas nav tā, kad apēdam baltmaizi ar majonēzi, lai remdētu izsalkumu. Kvalitatīva ēdiena smarža, apkārt forša vieta, skaisti noservēts - tā ir īsta bauda!

Kas ir jūsu iecienītākās dabas vietas?

J. Mums patīk Amatas upe. Raunis ir skaists visās sezonās. Paiet pa upīti, uztaisīt ēst. Mazās upītes ir Latvijas dārgums - stundas brauciens no Rīgas, un esi vietā, kas ir apburoši skaista. Un tad stundu pabrist pa ūdeni ar basām kājām. Ūdens pats par sevi piesaista un ir vērtība. Nomazgāt dārzeņus, iesmelt tīru tekošu ūdeni - ideāla vieta gatavošanai.

Kas ir tie produkti, ko no meža izmantojat?

R. Zaķkāposti. Restorānos tos neizbaudīsi. Salātiem, dekorācijām. Sezonas produkti, kam obligāti nav jābūt mežā, - āboli, bumbieri, tos lieliski var likt lietā, lai pagatavotu ko īpaši gardu, piemēram, karamelizētu ābolu ar krēmsieru, kam pielikt klāt saspaidītu ogu. Tā arī deserts gatavs. Lai to pagatavotu, viss tiek plānots, protams, iepriekš.

J. Pirms divām nedēļām gāju mazā pārgājienā pa mežu, biju līdzi paņēmis kamambēra sieru, ko uz deglīša pannā uzcepu, turpat noplūcu mellenes, kopā ideāli garšoja. Tātad līdzi vajadzēja tikai vienu no ēdiena pagatavošanai nepieciešamajām sastāvdaļām.

R. Var pagatavot meža limonādi. Tai vislabāk gan noderēs jebkādi pumpuri, kas ir aromātiskāki. Taču jebkurā laikā tā būs stipri novārīta tēja ar minerālūdeni. Tāpat pumpurus var gatavot salātos. Mums ir kur tiekties, jo vēl nezinām, ko darīt ar ķērpjiem vai mizu. Bet arī servēšanai esam izmantojuši materiālus no meža - ēšanai piemērotus, speciāli pagatavotus koka dēlīšus.

Kā tieši gatavošana dabā notiek?

J. Pārsvarā gatavojam ēdienu ar tūrisma gāzi un deglīti. Gatavošanai izmantojam gan tūrismam paredzētus traukus, kas ir vieglāki un kompaktāki pārnēsāšanai, bet ir arī trauki, ko ņemam no savas virtuves, jo pie tiem ir visvairāk pierasts, kā arī esam iegādājušies speciāli mums nepieciešamo, piemēram, bezvadu blenderi. Dažkārt gatavojam arī ugunskurā.

Kas ir pamatlietas, kas jāņem līdzi dabā, lai gatavotu ēdienu?

J. Tas atkarīgs no izvēlētās distances - vai dosieties ar mugursomām uz vairākām dienām vai aizbrauksiet ar mašīnu uz kādu labiekārtotu ugunskura vietu ar galdu. Ugunskuru ne vienmēr var iekurināt - nav atļauts vai ir lietains laiks -, tāpēc ērti ir paņemt līdzi deglīti un tūrisma gāzi. Pie Siguldas ir daudz pārgājiena maršrutu ar nojumītēm, kurās arī lietus laikā varēs pagatavot ēdienu. Vērtīgi ir līdzi paņemt plediņu vai palagu. Rūpīgi jāizvēlas ēdiena daudzums, lai nebūtu nedz par daudz, nedz par maz. Jāatceras par sāli. Salvetes noderēs. Bet gatavot dabā vajag sākt ar vienkāršāko, un tad jau var pāriet pie sarežģītākiem ēdieniem.

R. Piemēram, esam cepuši čapātī indiešu maizi, kas ir kā plāna pankūka, cepām uz pannas folijā. Šašliku esmu taisījis bedrē, kas ir piepildīta ar oglēm un pārklāta ar kadiķu zariem, lapām, un sanāk kā mazā kūpinātava, bet tādas ekstras vajag mēģināt vēlāk, kad roka jau ir iesista.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?